Utorak, 29 studenoga, 2022
spot_img
HomeBlockchain5 najzanimljivijih kriptovaluta U 2021. godini

5 najzanimljivijih kriptovaluta U 2021. godini

U današnjoj temi će se obrađivati kriptovalute za koje se pretpostavlja da će biti hit u 2021. godini. Neke od kriptovaluta su već dobro poznate na tržištu, dok su neke potpuni novaci i odmah su se uspjele probiti kao jedne od najperspektivnijih. Prvonavedene su na listu uspjele doći poboljšanjem sustava, dok drugonavedene kao svoju adut imaju novu tehnologiju koja stoji iza njih.

Naravno, na tržištu kriptovaluta je gotovo nemoguće izdvojiti samo 5 zanimljivih, stoga je ovo samo jedan od tekstova u kojem ćemo izdvajati posebne valute koje imaju velik potencijal u budućnosti.

Cardano (ADA)

Cardano i kriptovaluta ADA je zasigurno jedan od najvećih dobitnika u 2020. i 2021. godini. Dovoljno je pogledati povijest tržišne kapitalizacije da se shvati da je od početka 2020. godine njegov rast iznosio preko 700%. S navedenim rastom skočio je na treće mjesto najvećih kriptovaluta mjereno tržišnom kapitalizacijom, odmah iza BTC i ETH.

Zadnji veliki skok cijene ADA tokena se dogodio 1. ožujka 2021. godine kada je pomoću „hard fork“ ADA token postao „multi-asset chain“. Hard fork je omogućio korisnicima da kreiraju tokene na Cardano mreži na sličan način kao što radi i sam token ADA. Tržište i ulagači su to prepoznali pa je Cardano mreža postala meka za investitore, no teško je prognozirati budućnost s obzirom da sustav trebaju tek ispitati stvarni korisnici da bi vidjeli koliko će biti pozitivnih i negativnih strana same mreže. 

Trenutno smo u iščekivanju novog forka koji bi trebao biti 12.09.2021. i cijena je trenutno na svojem vrhuncu.

Ethereum (ETH)

Ethereum je jedna od najstarijih i najpopularnijih kriptovaluta na svijetu. Osim što je sam sebi koristan, korišten je i kao podloga za izradu brojnih ostalih kriptovaluta. Blagodat Ethereuma je da se s vremenom usavršava što mu omogućava da se nosi sa sve zahtjevnijom konkurencijom. U 2021. godini Ethereum je najavio nadogradnju mreže poznatiju pod kodom EIP-1559 koja bi kao rezultat trebala uzrokovati smanjenje transakcijskih naknada, a posljedično i manje nagrade za rudare.

Također, planirano je i uništenje dijela ETH tokena. Ovakve najave su uzrokovale rast cijene ETH tokena, no izazvale su i nezadovoljstvo rudara koji bi trebali biti spremni prihvatiti manju naknadu za svoj rad. Stručnjaci za sada imaju samo riječi hvale o najnovijoj nadogradnji mreže, zbog čega su investitori i odlučili uložiti svoj novac u ETH, no ostaje nam tek za vidjeti što će donijeti sama nadogradnja koja bi se trebala odigrati ovo ljeto.

Ethereum kriptovaluta

Basic Attention Token (BAT)

BAT ili Basic Attention Token je osnovan 2018. godine i izgrađen je na platformi Ethereuma. Osnovao ga je suosnivač Mozille Brendan Eich. Kao što je naveo i sam Eich, cilj mreže je povećati sigurnost i učinkovitost digitalnog oglašavanja koristeći blockchain tehnologiju čime bi omogućili da se digitalno oglašavanje se poveže s kriptovalutama.

BAT je token web browsera Brave. BAT prati koliko korisnici upotrebljavaju oglašeni sadržaj i pohranjuje te podatke na blockchain koji bi trebao poslužiti kao relevantna točka onima koji koriste marketinšku kampanju kako bi vidjeli dali je ista urodila plodom ili ne.

BAT trenutno uživa povjerenje investitora što zbog toga jer je dijelom povučen velikim rastom cijena kriptovaluta koja se djelomično odrazila i na njega, ali i zbog toga što iza njega stoji provjeren tim stručnjaka koji su poznata imena u digitalnoj industriji.

Sigurno je da će BAT biti visoko volatilan u idućih nekoliko godina što će uvelike ovisiti o tome hoće li njegova tehnologija zaživjeti u sferi digitalnog oglašavanja, kakva će biti kretanja na kripto tržištu te hoće li se on uspiti nositi sa konkurencijom na tržištu kriptovaluta.

Enjin (ENJ)

Enjin je najveća svjetska platforma za online igranje virtualnih igara koja broji više od 250 000 zajednica igrača te preko 18 milijuna registriranih igrača. Enjin Coin (ENJ) je dizajniran u potpunosti kako bi se što lakše prilagodio gaming industriji.

Cilj Enjina je da stvori token koji će se nametnuti kao vodeći token u industriji virtualnih igara. Zanimljivo je da je Enjin osnovan u 2009. godini kao informatička kompanija koja ima više proizvoda. Enjin platforma omogućava programerima da pomoću platforme integriraju svoje igre sa igračima.

Korištenjem blockchain tehnologije u industriji igara povećalo je sigurnost te smanjilo troškove kako za programere koji izrađuju igre, tako i za krajnje korisnike, odnosno igrače koji igraju te iste igre. Možda ste već uočili sličnost između Enjina i projekata koji su izgrađeni na Ethereum mreži.

Ukoliko jeste, bili ste u pravu. I Enjin je izgrađen na Ethereum platformi i njegovom ERC20 tokenu. Također koristi pametne ugovore kako bi omogućio rad na njegovoj platformi. Neosporno je da projekt Enjin je pun potencijala i da je njegova korisnost jednostavno prevelika da ne bi uspio.

Najveće pitanje je kada će Enjin uspiti zasjati punim sjajem, te dali će se uspjeti oduprijeti konkurenciji koja trenutno predvodi tržište igara i zasigurno neće lagano prepustiti dio kolača Enjinu.

Cijena Enjina u posljednje vrijeme je na rekordnim razinama što se naravno može povezati i sa velikim rastom Bitcoina, ali i ulaganjem investitora u ovaj još uvijek ne pretjerano popularan token kojem mnogi predviđaju blistavu budućnost i jedno od vodećih mjesta na tržištu kriptovaluta.

Chainlink (LINK)

ChainLink je trenutno jedan od najpopularnijih projekata u svijetu blockchaina. Kao i svi navedeni tokeni, također ima poveznicu sa Ethereumom na čijoj osnovi je i nastao. Projekt je nastao već 2014. godine, no tek u zadnje vrijeme je postao prilično popularan.

Cilj mu je povezati različite blockchainove kako bi omogućio svojim korisnicima (programerima) da mogu koristiti različite blockchainove i izvući od njih najbolje što im je potrebno za izradu svoje aplikacije.

ChainLink nastoji korištenjem pametnih ugovora povezati blockchain i realni svijet prebacivši ga u digitalni oblik i omogućivši mu tako integraciju u blockchain sustav. LINK tokenom se trguje od 2017. godine kada je cijena tokena iznosila samo 0,17$ po tokenu, dok je njegov veliki rast počeo 2020. godine, a nastavio se i u 2021. godini.

Trenutno cijena LINK tokena se kreće između 25 i 35 dolara (02.09.2021.). ChainLink projekt je prepoznat u svijetu zbog čega njegova cijena u posljednjih godinu dana konstantno raste uz blaže korekcije cijene. Što će biti u budućnosti, teško je i nezahvalno prognozirati jer cijena LINK tokena ne ovisi samo o njemu samome, nego i o cjelokupnoj situaciji na kripto tržištu.

Zaključak

Svi navedeni tokeni imaju poveznicu s Ethereumom. To je zapravo i dokaz da je Vitalik Buterin uspio sa svojim planom da stvori kriptovalutu koja će biti osnova za izradu aplikacija, programa i drugih kriptovaluta.

Navedena razmatranja su mišljenja autora te ih ne treba koristiti kao relevante podatke za ikakva daljnja ulaganja. Podatci iznijeti u tekstu objavljenom (02.09.2021.) ne moraju biti u potpunosti točni u vrijeme čitanja teksta i mogu biti zastarjeli, jer je kripto tržište volatilno i moguće su promjene.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari