Četvrtak, 25 srpnja, 2024
spot_img
HomeKriptovaluteBinance coin i mjenjačnica

Binance coin i mjenjačnica

Binance Coin (BNB) je kriptovaluta kreirana od strane Binance mjenjačnice, koja je najveća i najpoznatija u svijetu kriptovaluta. Napravljen je u srpnju 2017. godine i u početku je radio na Ethereum blockchainu, sve dok Binance nije razvio svoj vlastiti blockchain nazvan Binance chain. Od tada je Binance kriptovaluta BNB postala samostalna i danas je jedna od najpoznatijih.

Što je Binance coin?

Kao i sve kriptovalute, Binance token je multifunkcionalan i planirano je da njegovo područje upotrebe bude jako široko. No, naravno, stvarnost je drukčija od želja njegovih autora, pa tako Binance Coin (BNB) svoju najveću ulogu ima u trgovini i špekuliranju s kriptovalutama na Binance mjenjačnici.

Svi koji trguju na Binancu ili bilo kojoj drugoj svjetskoj mjenjačnici kriptovaluta znaju da za određenu trgovinu moraju platiti naknadu mjenjačnici, odnosno „fee“. Prilikom trgovine na Binancu, svaka transakcija zahtjeva da platite naknadu od 0,1% od ukupnog iznosa transakcije. Potrebno je napomenuti da ako trgujete više vaše naknade se smanjuju.

Nakon izvršenja transakcije morate platiti naknadu koja se može platiti u kriptovaluti koju ste kupili ili u BNB tokenu. Ako izaberete plaćanje u BNB, tada će Vaša naknada biti znatno manja nego da ste odabrali plaćanje u kriptovaluti koju ste kupili. Na ovaj način mjenjačnica forsira upotrebu vlastitog coina i samim time povećava njegovu vrijednost s većim brojem korisnika i trgovanjem.

Povijest Binance coina i namjena

Kao što je već rečeno, kriptovaluta BNB je kreirana 2017. kroz ICO pri čemu je izdano čak 200 milijuna BNB tokena. Cilj ICO je bio da se prikupe sredstva potrebna za financiranje projekta. Od spomenutih 200 milijuna tokena, 20 milijuna je bilo namijenjeno za poslovne anđele (termin korišten za investitore koji financiraju start-up projekte), dok je 80 milijuna raspoređeno za podjelu programerima i ostalim osobama zaslužnima za uspjeh projekta, a 100 milijuna je ostalo za ljude koji su željeli investirati u BNB.

Od tad BNB ima sve veći utjecaj u svijetu kriptovaluta, a svoj rast i utjecaj duguje Binance mjenjačnici koja forsira razmjene u navedenom coinu, jer one imaju manju naknadu u odnosu na ostale kriptovalute.

Digitalna valuta BNB svoju upotreba ima i u navedenim radnjama:

  • Trgovanje: može biti korišten u trgovanju u odnosu na druge kriptovalute na brojnim mjenjačnicama.
  • Plaćanje Transaction fee: Ako se naknada za trgovanje plaća BNB tokenom, tada ona iznosi manje nego da se plaća u ostalim kriptovalutama ako trgujete na Binancu.
  • Plaćanje kreditnom karticom: BNB token može služiti za plaćanje ako se predigne kripto kreditna kartica na stranici Crypto.com.
  • Plaćanje bookinga: BNB je prihvaćen kao valuta plaćanja na određenim stranicama za booking putovanja, hotela i apartmana.
  • Za zajam: BNB je prihvaćen kao kolateral za zajam na određenim platformama.

Kako funkcionira Binance coin?

Kriptovaluta Binance Coin je prvotno funkcionirala na Ethereum blockchainu i koristila bila ERC-20 token. Kasnije je Binance Coin prešao na vlastiti blockchain i sada koristi BNB token.

Zanimljiva stvar kod ovog tokena je da Binance kvartalno vrši otkup BNB tokena i uništava ih kako bi izbjegao deprecijaciju vrijednosti coina. Ovim potezom se želi povećati vrijednost coina. Binance koristi 20% svog profita za otkup tokena koji se uništavaju.

Zadnji ovakav otkup i uništavanje tokena, a ukupno trinaesti u povijesti, se dogodio 17. listopada 2020 godine. Otkup i uništavanje kriptovalute BNB će se vršiti sve dok se ne uništi 50% ukupne količine BNB tokena, što iznosi 100 milijuna BNB tokena.

Cijena Binance coina kroz povijest

Najniža cijena BNB tokena je ujedno i ona po kojoj se on prodavao za vrijeme ICO. U periodu od 1. srpnja do 21. srpnja BNB token je prodavan po cijeni od 0,1 USD za 1 BNB. ICO je završio jako brzo i prodaja je bila jako uspješna te su brzo prikupljena potrebna sredstva.

Binance Coin cijena od početka do 13.02.2021.

Već 18. kolovoza cijena je narasla na 2,5 dolara, dok krajem navedene godine i početkom 2018. godine (period velikom rasta BTC i ostalih kriptovaluta) Binance Coin je narastao na tada rekordnih 22 dolara. U razdoblju od niti pola godine, BNB token je od prodaje za 0,1 američki dolar došao do cijene od 22 dolara za jedan token. Rast od 220 puta ostvaren u niti 6 mjeseci.

Od tad BNB token većinom prati cijenu ostalih kriptovaluta uz to da je jedna od rijetkih kriptovaluta čije amplitude kretanja nisu toliko velike kao kod ostalih kriptovaluta. Kroz 2018. godinu cijena se uglavnom kretala između 5 i 10 američkih dolara, da bi pravi rast nastupio u 2019. godini kada se cijena kriptovalute BNB popela na preko 35 dolara.

Uslijedilo je razdbolje pada i konsolidacije cijene sve do jeseni 2020. godine kada je, zajedno s ostalim kriptovalutama i BNB narastao na rekordne razine pa tako u vrijeme pisanja teksta (13.02.2021.) cijena Binance coina iznosi 136,18$. Po tržišnoj kapitalizaciji je 11. po redu sa tržišnom kapitalizacijom od 5,967,539,169$.

Binance mjenjačnica ima cilj da vrijednost BNB tokena raste, kako bi se što više trgovine odvijalo posredstvom njega. Tako je zapisano i u whitepaper, a takvu politiku provodi i sam Binance kvartalnim otkupljivanjem i uništavanjem dijela tokena.

Binance mjenjačnica

Nije samo ime ono što veže Binance coin i Binance mjenjačnicu. Naravno, bez mjenjačnice, coin ne bi niti imao svrhu, a samim time ne bi niti postojao. Binance je osnovan 2017. godine, a već iduće godine je postao mjenjačnica s najvećim obujmom trgovanja na svijetu.

Osnovana je u Kini, od strane Changpeng Zhao i Yi He. Iako osnovan u Kini, ubrzo je Binance bio primoran napustiti državu zbog velikih regulacija kriptovaluta, pa se ubrzo preselio u puno liberalniji i susjedni Japan. Ddanašnje središte Binance mjenjačnice nalazi se u Malti, jednoj od europskih poreznih oaza poznatoj po niskim porezima na dobitak te blagim regulatornim okvirima. Na Binancu je moguće trgovati s čak 323 coina, na čak 1037 različitih tržišta. Uplate na Binance su moguće sa skoro 50 različitih svjetskih valuta.

Sve ovo svrstava Binance u najpristupačniju svjetsku mjenjačnicu kriptovaluti. Također Binance ima najveći svjetski volumen trgovanja od svih konkurenata, čak 2,5 puta veći od Huobi Global koji je prvi pratioc Binance. U prosjeku se na Binance mjenjačnici okrene oko 10-15% ukupnog svjetskog prometa kriptovalutama.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari