Subota, 13 travnja, 2024
spot_img
HomeBitcoinBitcoin SV - Originalna vizija kreatora Bitcoina?

Bitcoin SV – Originalna vizija kreatora Bitcoina?

U digitalnom svijetu postoje razne kriptovalute od kojih svaka ima svoju svrhu, a među njima je i Bitcoin SV (BSV), koji je nastao hard forkom (dijeljenjem mreže) od kriptovalute Bitcoin Cash (BCH).

Bitcoin SV je krenuo s radom 15. studenog 2018., a njegove glavne prednosti su: niska naknada za transakcije, skalabilnost i vrlo dobra sigurnost rada. Ova kriptovaluta ima veoma sličnu viziju o kojoj je pisao Satoshi Nakamoto, a zbog toga ima i niz prednosti u smislu obavljanja transakcija u odnosu na svoje prethodnike.

Kako je nastao Bitcoin SV (BSV)?

Prekretnica za Bitcoin Cash je bila svakako 2018. godina kada su krenuli s radom. Također te iste godine stvorena su dva tabora s potpuno različitim ciljevima. Naravno kompromis nije bio nikako moguć, i zbog toga se je dogodio hard fork. Tako je kriptovaluta Bitcoin Cash, tj. njena mreža podijeljena na dvije valute, koje su nastavile s radom – BSV i BCH.

Voditelj Bitcoin Cash kriptovalute je Roger Ver i njegov primarni cilj je bio izrada valute s kojom će se moći jednostavno obavljati transakcije. S obzirom na to da je to za njega najvažniji korak u kripto svijetu, odlučio je ubrzati Bitcoin i smanjiti vrijeme potrebno za obavljanje transakcija i cijenu.

Bitcoin SV nastao je krajem 2018. godine, a njen voditelj Craig Wright. Naime ovaj hard fork se je pojavio na bloku broj 556,767. Primarni cilj ove kriptovalute je usmjeren na dodatno poboljšanje, tj. ubrzanje performansi mreže, povećanju prostora blokova i brzini transakcija.

Međutim obje grupe su slične u određenoj mjeri kada je u pitanju tehnologija mreže.

Bitcoin SV podržava brze i jeftine transakcije

Craigh Wright je osnivač Bitcoin SV

Australski poduzetnik Craig Steven Wright je osnivač Bitcoin SV-a te je bio i inicijator forka. On ima bogatu karijeru s obzirom na to da je radio za australsku burzu vrijednosnih papira, Mahindra & Mahindra i K-Mart. Trenutno je na radnom mjestu istraživača u tvrtki nChain. Od ostalih važnijih osoba, svakako možemo navesti milijardera Calvin Ayre koji punom snagom podržava ovaj projekt.

Što je Bitcoin SV (BSV)?

Bitcoin SV je zapravo fork bez inovacija ili nekakvih specifičnih uputa u odnosu na Bitcoin Cash. Njihov primarni cilj je stvaranje kriptovalute prema viziji Satoshia (osnivača Bitcoina), tj. valute koja će služiti za transakcije. Po tome i ova kriptovaluta nosi ime Bitcoin Satoshi Vision.

Svakodnevno programeri kriptovaluta rade na novim idejama za Bitcoin SV. Naravno jedan od najvažnijih ciljeva je svakako održavanje niske cijene naknade za transakcije. Ali isto tako i pružanje visoke razine sigurnosti uz stvaranje povoljnijih uvjeta za ulagače i rudare.

Glavni tehnički direktor je Steve Shadders, te je njegova glavna zadaća stvaranje projektne vizije i stvaranje novih partnerstva s drugim tvrtkama i sponzorima.

Navedeni projekt su stvorili kripto stručnjaci CoinGeek Mining i nChain. Gdje je Sveučilište Massachusetts odobrilo MIT licencu za Bitcoin SV kôd zahvaljujući izvrsnom sustavu.

Bitcoin je popularno sredstvo plaćanja, no BSV i dalje ne podržavaju mnoge stranice

Kako funkcionira Bitcoin SV?

Za početak možemo reći da je Bitcoin SV ujedno i fork izvornog Bitcoina, i zbog toga ima vrlo sličan način rada. Pa shodno tome princip rada je takav da se izvorni zapis nalazi u svakom bloku koji uključuje sve važne informacije o prethodnom bloku.

Kao takav princip rada za svaki matematički zadatak, čvor stvara rješenje svakog bloka. I naravno ako se stvori pravo rješenje, tada se navedeni blok prebacuje na sve čvorove. Međutim čvor isključivo može prihvatiti blok, ako sve operacije nisu izvršene i istovremeno ako su valjane. Nakon toga čvor kreće s izradom novog bloka koji se nalazi na blockchainu.

U praksi najčešće čvor prihvaća hash koji je najdulji jer ga smatra ispravnim, gdje se nakon toga nastavlja produživati. Isto tako vrlo je lako moguće da dva čvora istovremeno mogu prenijeti dva različita bloka, odnosno dva bloka različitih verzija. Sve operacije se odvijaju po specifičnom redoslijedu, pa primjerice čvor koji je prvi primljen ima veći prioritet. Drugim riječima veza na mreži će prestati funkcionirati ako se otkrije sljedeće PoW rješenje.

Bitcoin SV (BSV) naspram Bitcoina (BTC)

Svakako je važno navesti nekoliko ključnih podataka po pitanju razlike između kriptovaluta Bitcoin i Bitcoin SV. Naime najveći problem kod izvornog Bitcoina je svakako povezan s skalabilnošću.To je zato što blok ima vrlo malen prostor za pohranu podataka, odnosno riječ je o samo 1MB. Kako se je broj transakcija svakodnevno povećavao, vrijeme za obradu transakcije je raslo. Da bi taj veliki problem riješili, stvorili su Bitcoin Cash fork koji ima puno veći prostor za pohranu podataka. Odnosno riječ je o 8MB, da bi se kasnije s vremenom povećao na 32MB.

Oni se nisu na tome zaustavili jer su s vremenom povećali prostor za pohranu podataka na impresivnih 128MB, a krajnji cilj je 2GB što će svakako biti revolucija na kripto tržištu.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari