Subota, 13 travnja, 2024
spot_img
HomeKriptovaluteCardano i kriptovaluta ADA su jedan od najperspektivnijih blockchain projekata

Cardano i kriptovaluta ADA su jedan od najperspektivnijih blockchain projekata

Cardano (ADA) je digitalna valuta čiji razvoj je započeo 2015. godine kao projekt tima programera i investitora. Cilj je bio napraviti kriptovalutu “treće generacije”. ADA je od rijetkih kriptovaluta koja se vodi kao otvoreni projekt, odnosno prihvaća se mišljenje svakog programera u pogledu unaprjeđivanja postojećeg sustava.

Kriptovaluta Cardano  je decentralizirani i otvoreni blockchain koji koristi pametne ugovore, odnosno „smart contracts“. Cardano (ADA) svoj put na tržištu kriptovaluta je započeo u listopadu 2017. godine. Jedan od najvažnijih investitora i „osnivača“ Cardana je Charles Hoskinson, suosnivač Ethereuma koji se posvetio razvoju nove kriptovalute, koja bi trebala biti naprednija od Ethereuma.

Što je Cardano kriptovaluta?

Cardano, kao i gotovo sve kriptovalute na svijetu ima namjenu da pojednostavni plaćanje, omogući izradu aplikacija te olakša život svojim korisnicima koristeći tehnologiju koja je brža i jeftinija od dosad korištene.

Kriptovaluta Cardano (ADA) je programirana u Haskellu, koji spada u „high-assurance“ stil programiranja. Navedeni stil programiranja zahtjeva veliku točnost te ne dopušta prevelike promjene programa nakon završetka programiranja, što podrazumijeva da kada se projekt završi mora biti savršeno napravljen, jer nisu moguće prevelike izmjene i dorade postojećeg sustava.

Za njen nastanak najzaslužnija je skupina programera iz Japana, koja je zajedno sa već navedenim Charlesom Hoskinson izradila Cardano. Zbog toga je i kriptovaluta Cardano dobila nadimak „Japanski Ethereum“.

Povijest i svrha Cardana

Kao što je već rečeno u uvodu, projekt Cardano je započeo 2015. godine, a ime je dobio prema slavnom talijanskom matematičaru Gerolamu Cardanu. Token ADA je ime dobio po Adi Lovelace, engleskoj znanstvenici i dobitnici Nobelove nagrade, koja se smatra prvim programerom u povijesti.

Cardano je razvila IT kompanija iz Hong Konga  IOHK na čijem je čelu već spomenuti Charles Hoskinson. Osnovna ideja je da se napravi iskorak u odnosu na ostale kriptovalute, povećaju mogućnosti sustava i samim time napravi puno bolja i funkcionalnija kriptovaluta u odnosnu na sve svoje prethodnike.

Nastavno ideji, cilj projekta je napraviti kriptovalutu koja objedinjuje sve pozitivne strane svojih prethodnika, koja je:

  • brža
  • učinkovitija
  • jeftinija
  • skup svih kvaliteta ostalih valuta

Tako Cardano i njegov token ADA su više „user friendly“ od Bitcoina, postoji mogućnost kreiranja pametnih ugovora koje je lakše implementirati od ETH te je jeftiniji i brži u „peer-to-peer“ transakcijama od Litecoina.

Kako funkcionira kriptovaluta ADA?

Kako bi se poboljšao sustav, promjene u njemu su bile nužne. Kriptovaluta Cardano uvodi inovativni način promjene verifikacije transakcije sa „Proof of Work“, odnosno dokaza o radu na „Proof of Stake“ odnosno dokaza o ulogu.

Cardanov algoritam koji koristi inovativni „Proof of Stake“ način verifikacije transakcija se zove Ouroboros. „Proof of Stake“ sustav omogućava brže obavljanje transakcija jer nije potrebno čekati da se obavi rad za izvršenje određene transakcije, nego je dovoljan dokaz ulog za tu transakciju. Ovakav način verifikacije transakcije omogućuje digitalnoj valuti Cardano povećanje broja obavljenih transakcija u sekundi (tps).

Tijekom ICO (Initial Coin Offer) izdano je 2,5 bilijuna ADA tokena, dok je 500 milijuna prodano te korišteno za financiranje troškova razvoja. Ostatak od 1,5 bilijuna tokena će biti distribuiran s vremenom kao „block reward“. 1/4 ADA tokena u svakom bloku služi kao nagrada za programere koji su radili na projektu.

Cijena Cardano kriptovalute

Cijena kriptovalute ADA od početka do 14.02.2021.

Kao što je već napisano u uvodu teksta, Cardano je preko svog tokena ADA prvi put izišao na tržište kriptovaluta u listopadu 2017. godine. Naravno, prije toga je proveden već spomenuti ICO gdje su se tokeni prodavali prije samog izlaska na tržište kriptovaluta. Svaki token ADA je prodavan po cijeni od 0,0024$.

Cijena ADA u trenutku pisanja ovog teksta iznosi 0,9040$ (na dan pisanja 14.02.2021.). Ekonomski gledano, onaj tko je uložio u Cardano i njezin token ADA je zaradio veliki povrat investicije koji za male uloge donosi pravo bogatstvo.

Najniža vrijednost valute ADA na tržištu je bila u trenutku njenog izlaska na burzu, odnosno 01.10.2017. godine kada je ista iznosila 0,01735$, da bi njena najveća vrijednost bila 04.01.2018. godine kada je vrijednost iznosila 1,33$. Zanimljivo je povući paralelu, te ako znamo da se prilikom ICO token ADA prodavao po 0,0024$, a na svom vrhuncu iznosio 1,33$, lako možemo izračunati da onaj tko je prodao ADA na svom vrhuncu a kupio je prilikom ICO zaradio povrat od gotovo pa nestvarnih 554 puta.

Ovako visoka cijena ADA kriptovalute u tom periodu se može obrazložiti što je Cardano tih mjeseci bio hit na tržištu kriptovaluta. Imao je najbolje performanse od svih konkurenata, ponudio najbolja rješenja te bio predstavljen kao jedna od prvih kriptovaluta treće generacije. Izašao je na burzu točno u trenutku kada je krenuo strelovit rast cijena kriptovaluta na čelu s Bitcoinom.

IOTA – Glavni “suparnik” Cardana

Kriptovaluta IOTA je jedna od najčešće spomenutih konkurenata Cardanu. Nastala je također tijekom 2015. godine, dok je na tržište izišla u lipnju 2017. godine. Njene glavne prednosti su što nudi neograničenu skalabilnost, nema provizija po transakciji i transakcije obavlja trenutačno.

Kriptovaluta IOTA je radi na Tangle-u

Ako je usporedimo s prvim kriptovalutama vidimo da je IOTA puno naprednija od njih, jer iste imaju probleme sa skalabilnosti, naplaćuju proviziju te nisu u mogućnosti izvesti trenutačne transakcije, dok ne dobiju verifikaciju „minera“.

Kriptovalute IOTA i ADA imaju brojne sličnosti. Obje predstavljaju kriptovalute treće generacije i nude napredak u odnosu na stare. IOTA koristi revolucioniran način tehnologije, nazvan Tangle. Za razliku od blockchaina, koji za odobravanje svake transakcije zahtjeva posredstvo „minera“, Tangle tehnologijom nema potrebe za provizijom jer svakom transakcijom se odobravaju dodatne dvije.

Na ovaj način Tangle sustav omogućuje puno brži način plaćanje, koji je uz to i besplatan, jer isključuje prisutnost „minera“. U drugu ruku, digitalna valuta IOTA je kritizirana zbog svog čudnog dizajna sustava za koji se ne zna hoće li zaživjeti u budućnosti.

U trenutku pisanje teksta cijena kriptovalute IOTA, odnosno njenog tokena MIOTA iznosi 1,32$ te tržišnom kapitalizacijom zauzima 23. mjesto na tržištu kriptovaluta.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari