Utorak, 25 lipnja, 2024
spot_img
HomeBlockchainDeFi tokeni (decentralizirane financije) su budućnost?

DeFi tokeni (decentralizirane financije) su budućnost?

DeFi je skraćenica za decentralizirane financije, termin koji se koristi za nekolicinu financijskih instrumenata čije je zajedničko obilježje decentraliziranost. DeFi tokeni su trenutno veoma popularni, jer nude više mogućnosti, prvenstveno u špekuliranju cijenom kriptovaluta. Naziv su dobiie po tome što koriste blockchain tehnologiju u financijama. S obzirom na to da je blockchain decentraliziran, tako je dobiven i naziv decentralizirane financije.

Cilje koji imaju mnogi DeFi tokeni je da promjene trenutni monetarni sustav, a kako funkcioniraju i jesu li na dobrom putu ka tom naumu doznajte kroz nastavak teksta.

Što je DeFi?

Projekt DeFi započeo je u 2017. godini. Želja osnivača je bila da naprave novi financijski sustav koji bi bio pošteniji, transparentniji i kompatibilniji od dosadašnjeg. Većina aplikacija koje se nazivaju DeFi su napravljene na Ethereum platformi pomoću pametnih ugovora.

Zanimljivo je da je upravo za ovakve stvari Ethereum i predviđen, kako je i predvidio njegov osnivač Vitalik Buterin 2013. godine. Razlog upotrebe Ethereum-ove platforme leži u tome da ona podržava pametne ugovore, koji sami autoriziraju određene transakciju ako se zadovolje zadani uvjeti.

Primjerice, primjer banalnog pametnog ugovora je iduća situacija. Ako želimo da naša aplikacija pošalje našem prijatelju 100 kuna, no zadamo uvjet da se izvrši transakcija tek kad na našem računu ima preko 1000 kuna. Ovo je jedan jednostavno objašnjen, ali koristan primjer pametnog ugovora.

DeFi aplikacije

Postoje razne DeFi aplikacije koje izvršavaju određene zadatke. Kako bi Vas pobliže upoznali s njima, najpoznatije i najkorištenije ćemo opisati u nastavku teksta.

Decentralizirane mjenjačnice (DEX mjenjačnica kriptovaluta)

Decentralizirane mjenjačnice su mjesta na kojima se online trguje bez potrebe za centralom koja spaja kupca i prodavača. Uzmimo za primjer prodaju dionica. Burza je primjer centralizirane mjenjačnice, dok ako kupac i prodavač se sami nađu i dogovore oko kupnje i prodaje dionice, tada je riječ o primitivnoj ali i dalje decentraliziranoj trgovini. Popularnost im je narasla nakon hakerskih napada u kojima su određenim mjenjačnicama ukradene kriptovalute. Također decentralizirane mjenjačnice nude još veću privatnost i zaštitu korisnika od običnih mjenjačnica.

DeFi su odličan primjer kako blockchain mijenja svijet

Lending platforme

Lending platforme su mjesta na kojima ljudi koji drže kriptovalute mogu posuditi svoje kriptovalute drugim korisnicima i za svoju posudbu dobivaju kamatu. Platforme koriste pametne ugovore i time izbjegavaju potrebu za posrednikom koji spaja dva korisnika. Ovakve platforme se mogu usporediti s bankom. Zajmodavac dobiva svoju naknadu  (kamatu), dok zajmoprimac je dužan platiti naknadu (kamatu). Pomoću pametnog ugovora izbjegava se potreba za centralom, već se direkt spajaju dva korisnika, jedan koji treba posudbu i drugi koji želi posuditi.

Jedna zanimljivost na ovoj platformi je da se korisnik može okoristiti na padu cijene kriptovaluta. Tu se radi o takozvanom short-sellingu. To je način trgovanja u kojem se prvo posudi određena kriptovaluta (uzmimo za primjer 100 ETH), te se navedena odmah proda po cijeni 1 ETH = 100$ jer se špekulira da će doći do pada njene vrijednosti. Sada imamo 10000 dolara.

Kamatna stopa iznosi 1%, i nakon mjesec dana smo dužni vratiti 101 ETH. Nakon mjesec dana cijena ETH je pala na 50 dolara, tada kupimo ponovno ETH. S obzirom na to da trebamo vratiti posudbu, kupujemo 101 ETH, koji plaćamo 5050$. Nakon što smo vratiti posudbu, ostalo nam je čisto 4950$. Ovo je jedan od zanimljivih financijskih derivata, a omogućuje da se zaradi čak i na padu vrijednosti određene kriptovalute.

Stablecoins

Stablecoins ili kriptovalute koje imaju stabilnu i stalnu vrijednost su također jedan od oblika decentraliziranih financija. Najčešće su vezane za dolar ili neku drugu valutu.

Wrapped Bitcoin (WBTC)

Wrapped bitcoin je način da se pošalje Bitcoin u Ethereum platformu kako bi se mogao koristiti direktno u Ethereum „DeFi“ sustavu. WBTC nam omogućuje da korištenjem njega dobivamo kamatu za BTC koji posudimo na već navedenim lending platformama ili platformama za posuđivanje.

Tržišta predviđanja

Na tržištima predviđanja se trguje ishodom budućih događanja, primjerice izborima za predsjednika. Svrha „DeFi“ tržišta predviđanja je da ponude istu mogućnost ali bez utjecaja posrednika.

Yield farming

Naziv je za jako kompliciran financijski mehanizam gdje korisnici prebacuju svoje kriptovalute s jedne lending platforme na drugu kako bi maksimizirali svoj povrat. Jednostavno, prebacuju svoje kriptovalute s jedne platforme na drugu ovisno o trenutku kad koja nudi veći povrat. Ovakav način zarade zahtjeva mnogo rizika i veliki utrošak vremena.

DeFi aplikacije su veoma korisne i imaju puno potencijala

Što su DeFi tokeni?

Nakon što smo pobliže opisali najbitnije aplikacije u kojima se koriste decentralizirane financije, na redu je i spominjanje najvažnijih tokena koji djeluju u tom području. Trenutno na DeFi tokene otpada 83 bilijuna dolara od cjelokupne tržišne kapitalizacije na tržištu kriptovaluta (na dan pisanja teksta 13.02.2021.).

To iznosi tek nešto više od 5.6% ukupnog tržišta. No, ovakva vrsta tokena je relativno nov pojam na tržištu i u zadnje vrijeme ostvaruje zavidne stope rasta. Treba uzeti u obzir da sami Bitcoin sačinjava 63% ukupne tržišne kapitalizacije, tako da ovih 35.6 u odnosu na ostale i ne djeluje tako malo.

LINK token

Najpoznatiji i najveći DeFi token je LINK s cijenom od 31.07$ (13.02.2021.) za jedan token i tržišnom kapitalizacijom od skoro 13 bilijuna dolara.

LINK je na tržište izišao 2017. , a svoju najnižu vrijednost je imao 23. rujna iste godine kada je vrijedio 0,12$ za jedan token. Zanimljivo je da je rast LINK tokena započeo u drugoj polovici 2020. godine kada je s cijenom 4 dolara po tokenu skočio do današnje cijene od 31$. LINK je token koji radi na mreži Chainlink koja omogućuje rad pametnih ugovora na blockchainu. Token se koristi za plaćanje usluga na navedenoj Chainlink mreži.

Ostali poznati DeFi tokeni

Drugi najpoznatiji DeFi token je WBTC, koji je zapravo BTC, ali se može koristiti u Ethereum mreži. On cjenovno prati BTC, jer je zapravo samo njegova izvedenica.

Treći najveći DeFi token je AAVE. Relativno mlada mreža služi kao lending platforma koja omogućuje pozajmljivanje korisnicima mreže bez posrednika. Također radi na Ethereum mreži i koristi se pametnim ugovorima kako bi se izvršavale zadaće sustava. Iako je s radom počela tek 5. listopada 2020. godine, AAVE se probio jako brzo na tržištu. Cijena jednog tokena je na početku iznosila 50$, da bi upravo u trenutku pisanja teksta (13.02.2021. godine) probio se na 530$.

Imaju li DeFi tokeni potencijal za rast?

Decentralizirane financije su još uvijek velika enigma među stručnjacima, mnogo je neriješenih pitanja oko njih, ali sustav funkcionira i to na način da se zaobilazi dosad neizostavni posrednik između kupca i prodavača. Nude brojne mogućnosti, trenutno su hit na tržištu, ali ostaje za vidjeti što će im donijeti budućnost na uvijek izazovnom i nepredvidivom tržištu kriptovaluta. 

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari