Utorak, 25 lipnja, 2024
spot_img
HomeKriptovaluteDogecoin - isplativa investicija ili propali projekt?

Dogecoin – isplativa investicija ili propali projekt?

Postoje tisuće i tisuće kriptovaluta koje imaju različite svrhe, načine rješavanja problema, s razno raznim performansama. Ciljaju na različita tržišta, te nastoje poboljšati postojeći monetarni sustav. Povijest kriptovaluta Dogecoin započinje u 2013. godini.

Sa svojom karikaturom Shiba Inu japanskog psa na licu svog novčića, Dogecoin je ubrzo postao izrazito popularan, posebice među slavnim osobama i korisnicima društvenim mreža. Dogecoin je jako jednostavna kriptovaluta ir nema kompliciran sistem rada, a u drugu ruku jako komplicirana kriptovaluta s obzirom na to da je svoju popularnost stekla na jako neuobičajen i čudan način.

Što je kriptovaluta Dogecoin?

dogecoin-logo
Dogecoin

Iako napravljen prvenstveno kao produkt šale, kriptovaluta Dogecoin ima svoj blockchain koji je temeljen na blockchainu Litecoina. Kao i Litecoin, koristi njegovu script tehnologiju i Proof of Work konsenzus algoritma.

Baziran je na Luckycoinu, koji je derivirat Litecoina. U početku je koristio „random“ nagradu za rudarenje blokova, ali je od ožujka 2014. godine prešao na korištenje stalne naknade za rudarenje. Zanimljivo je napomenuti

Rudarenje Dogecoina

Vrlo bitna stavka kod Dogecoina, koju treba uzeti u obzir je maksimalni broj coina u opticaju, koji nije definiran. Iako je početna zamisao bila da maksimalan broj izrudarenih Dogecoina bude 100 milijardi, to je promijenjeno kada je sve bilo izrudareno, te se sada svake godine dodaje 5 milijardi u cirkulaciju.

Za razliku od Litecoina u kojem se svake 2.5 minute izrudari block, kod Dogecoina se novi blok rudari svake minuti. To omogućava brže transakcije, no i veći broj izrudarenih novih coina.

Svake minute nastane gotovo 10 tisuća novih Dogecoina, a zbog toga što nema limit, broj coina u opticaju je zauvijek u porastu. Zbog toga bi dugoročnu investiciju u ovaj coin trebalo staviti pod upitnik.

Rudarenje kriptovalute Dogecoin

Povijest kriptovalute Dogecoin

Kriptovaluta Dogecoin nastala je kao satirični odgovor na tadašnju priču koja je kriptovalute predstavljala kao adekvatnom zamjenom za novac te ih nazivala novcem 21. stoljeća. Osnivač Dogecoina, Australac Jackson Palmer, nije bio veliki fan kriptovaluta i smatrao je da će one ubrzo propasti, zbog čega se odlučio i našaliti, pa je stvorio kriptovalutu koja nema skoro pa nikakvog smisla, niti koristi.

No, njegov neuobičajen potez je naišao na plodno tlo, posebice u medijima i na društvenim mrežama, zbog čega je Palmer odlučio zakupiti domenu dogecoin.com. S druge strane svijeta, u Sjedinjenim Američkim Državama, točnije Portlandu, Billy Markus, koji je radio kao programer u IBM želio je kreirati digitalnu valutu, ali je imao dosta poteškoća s promoviranjem iste.

Nakon što je otkrio Dogecoin, kontaktirao je Palmera za dopuštenje da napravi software iza Dogecoin kriptovalute. Markus je zaslužan za blockchain, Proof of Work konsenzus algoritma i korištenje scrypt tehnologije.

Palmer i Markus su pustili Dogecoin u prodaju 6. prosinca 2017. godine, u vrijeme velikog rasta cijene kriptovaluta. Dva tjedna kasnije, cijena je narasla za 300%. Opuštenost Dogecoina se dobro uklopila u kripto zajednicu, iako je isti nastao kao satiričan odgovor na nju.

Za razliku od drugih kriptovaluta, Dogecoin ima beskonačan broj tokena koji se mogu stvarati, zato ga i zovu inflacijski novčić, jer se smatra da će se vremenom njegova vrijednost smanjivati i težiti ka nuli.

Dogecoin sponzor Jamajka bob tima

U siječnju 2014. godine, za vrijeme održavanja zimskih olimpijskih igara u Sočiju, Dogecoin zajednica je sponzorirala odlazak Jamajkanske bob ekipe na igre. Donirano je 30 milijuna Dogecoina, u protuvrijednosti 27 000 američkih dolara.

Ovaj potez se pokazao kao dobra reklama za kriptovaluta jer se u tadašnjim novinama čest spominjao plemeniti potez zajednice koji su platili put na dotad neviđen način. Iste godine zajednica je donirala protuvrijednost 11 000 američkih dolara u Dogecoinu za izgradnju bunara za pitku vodu u Keniji, te 55 000 dolara u Dogecoinu kao sponzorstvo za NASCAR vozača Josha Wisea.

Elon Musk i Dogecoin

Početak Dogecoina je bio idiličan, zajednica je financirala razno razne projekte kroz svoju digitalnu valutu, a podupirali su je brojni poznati ljudi. Najpoznatiji od njih je Elon Musk, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. I u 2021. godini je Elon Musk na Twitteru izrazio simpatiziranje Dogecoina, da bi njegova cijena drastično porasla nakon niza Twittova usmjerenih ka njemu.

Upitna investicija

Dogecoin i Bitcoin

Već 2015. godine počeli su se slutiti problemi. Kako je sa svojim rastom, zajednica počela okupljati sve više ljudi, tako je to otvorilo vrata za razne oportuniste koji su se htjeli uključiti u projekt i na ovaj ili onaj način izvući korist.

Prvi znak da nešto nije u redu s Dogecoinom je bio odlazak idejnog začetnika i osnivača Jacksona Palmera koji je na svom odlasku izjavio da je u Dogecoinu izrasla toksična zajednica koja je zaokupljena oko tokena i novca koji proizvodi. Uzrok toksičnoj zajednici Palmer je vidio najviše u zbivanjima oko osnivanja Dogecoin mjenjačnice.

Osnivač mjenjačnice nazvane Moolah je Britanac Ryan Kennedy koji je djelovao pod pseudonimom Alex Green. Osnivanje mjenjačnice potaknulo je članove Dogecoin zajednice da doniraju novce navedenom Greenu kako bi potpomogli razvoju mjenjačnice. Green je iskoristio donacije kako bi kupio više od 1,5 milijun dolara u Bitcoinu.

Cijena dogecoin kriptovalute

Cijena kriptovalute Dogecoin je još jedan odraz cjelokupne neozbiljnosti koja stoji iza nje. Dogecoin nema ograničenu ukupnu količinu tokena koja bi se trebala distribuirati kroz godine.

 Količina Dogecoinova koji će se distribuirati teži ka beskonačnosti. Ova činjenica najviše utječe na vrijednost tokena. Ozbiljan ulagač nema namjeru držati Dogecoin dugoročno kada zna da njihov broj svakodnevno raste, i to raste neodređenom količinom. Samim time, Dogecoin je predodređen da dugoročnu ima nisku cijenu, koja bi po svim ekonomskim zakonima trebala težiti ka 0.

Objašnjenje dolazi iz osnovnog tržišnog zakona, onog između ponude i potražnje. Što je ponuda veća, potražnja je manja. Porast ponude donosi smanjivanje cijene, odnosno pad vrijednosti Dogecoina.

Cijena Dogecoin kriptovalute od početka do 23.02.2021.

Prvi ozbiljniji rast cijene i volumen trgovanja za Dogecoin se dogodio krajem 2017. godine. Početkom 2018. godine Dogecoin token skače na rekordnih i dosad nedostižnih 0,01877$, nakon čega su uslijedile velike fluktuacije u cijene, koja je najprije pala na 0,002$ za 1 token, da bi se tijekom godine najčešće nalazile između 0,002$ i 0,006$.

Iduća (2019.) godina nije donijela za Dogecoin ništa spektakularno po pitanju cijene, kao i za sve kriptovalute. Cijena se ustalila na otprilike 0,002$ uz blage varijacije put gore ili dolje.

U 2020. godini Dogecoin se kretao na razini između 0,002$ i 0,004$. Rast se dogodio u drugoj polovici godine kada je paralelno s rastom cijena drugih kriptovaluta počeo i rast cijena Dogecoina.

Rast cijene Dogecoina se nastavio i početkom 2021. godine kada se njime trgovalo i po cijenama većim od 0,01$. Rezultat je to najviše cijelog stanje tržišta u kojem su gotovo sve kriptovalute rasle, ali i tweeta Elona Muska koji je uzrokovao rast cijene od 20% kratkoročno.

 Cijena kriptovalute Dogecoin u trenutku pisanja teksta (23.02.2021.) iznosi 0,04695$ te s tržišnom kapitalizacijom od 6 milijuna dolara zauzima 14. mjesto po tržišnoj kapitalizaciji na tržištu kriptovalutama.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari