Četvrtak, 25 srpnja, 2024
spot_img
HomeKriptovaluteElrond kriptovaluta u budućnosti ima velik potencijal

Elrond kriptovaluta u budućnosti ima velik potencijal

Elrond je jedna od novijih i svakako zanimljivih kriptovaluta koja se u posljednjih nekoliko godina pojavila na tržištu. Kriptovaluta Elrond nastoji kroz inovativnu tehnologiju konkurirati prvenstveno Ethereumu, ali i brojnim drugim kriptovalutama koje žele naći mjesto pod suncem na tržištu decentraliziranih aplikacija.

Svaka od tih kriptovaluta nastoji biti najbolje prilagođena svojim korisnicima, a Elrondov način rada i ono čime on misli privući potencijalne korisnike ćemo obraditi u nastavku teksta.

Što je kriptovaluta Elrond?

Elrond je softver koji spaja mrežu neovisnih i distribuiranih računala kako bi omogućila platformu za izradu pametnih ugovora. Prioritet te platforme je osigurati skalabilnost i niske transakcijske troškove.

Podsjetimo se, skalabilnost označava pojam kojim se opisuje ponašanje mreže pri većem broju korisnika. Veliki problem Bitcoina i pionira kriptovaluta jest loša skalabilnost, odnosno povećanje broja korisnika uzrokuje preotperećenje mreže. Time se smanjuje broj transakcija po sekundi, tojest operabilnost i funkcionalnost mreže.

Elrond nastoji omogućiti mrežu koja nebi imala probleme sa skalabilnosti. To bi ju, uz niske transakcijske troškove, trebalo gurnuti na prvo mjesto među korisnicima decentraliziranih aplikacija (barem prema ideji njihovih tvoraca).

Dvije najvažnije značajke odlikuju Elrond

Prva od njih je Adaptive State Sharding. Pomoću njega se mreža Elronda dijeli na manje dijelove kako bi infrastruktura mogla podnijeti povećani broj transakcija prilikom većeg korištenja mreže. Samim time se smanjuje problem skalabilnosti.

Druga odlika je Secure Proof of Stake. To označava konsenzus verificiranja algoritma gdje nije potrebno rudariti, nego se ulogom potvrđuju transakcije. Time su verifikacija i troškovi korištenja mreže jeftiniji.

Programeri koriste Elrond Intergrated Development Enviroment za pisanje programa koji su posebno prilagođeni njegovoj mreži. Pokreće ga njegova vlastita kriptovaluta, nazvana EGLD. Ona se koristi na Elrond mreži, odnosno služi za plaćanje transkacija, ali i izradu aplikacija i programa.

Povijest i cilj kriptovalute Elrond

Elrond je kreiran od strane rumunjskog trojca, Luciana Todea, Beniamina Mincua i Luciana Mincua u 2017. godini. Zanimljivo je da je i većina programerskog tima koja radi na projektu ili održava sustav rumunjskog porijekla.

Iako su joj osnivači rumunji, trojac se ipak odlučio da Elrond Network osnuje na Malti, europskoj poreznoj oazi koja radi niskih stopa poreza na dobit privlači brojne kompanije. Posebno je popularna za one čije je poslovanje vezano većinom ili isključivo za internet te je svejedno gdje im je fizičko središte.

Elrond se, za razliku od većine drugih kriptovaluta, nije financirao klasičnim ICO (Initial Coin Offering) već je 1,9 milijuna dolara osigurao prodajom udjela poslovnim anđelima. Poslovni anđeli su investitori koji financiraju perspektivne projekte u zamjenu za udio u kompaniji.

Ubrzo je Elrond održao i IEO (Initial Exchange Offering) kojim je prikupljeno 3,25 milijuna dolara u zamjenu za 25% ukupne emitirane mase tokena EGLD. Danas 25% ukupno emitiranih tokena EGLB vrijedi preko  20 milijuna dolara. Cilj digitalne valute Elrond je postati lider na trištu decenraliziranih aplikacija i pametnih ugovora.

Kako Elrond EGLD funkcionira?

Poput mnogih drugih kriptovaluta i Elrond na svojoj platformi nudi razne pogodnosti, od kojih su najpoznatiji pametni ugovori i izdavanje tokena. Programerima je omogućeno da mogu raditi u raznih programerskih jezicima za izradu svojih aplikacija poput Rust, C i C++.

Izradom decentraliziranih aplikacija širi se ponuda i mogućnosti Elrond mreže. U nastavku teksta biti će podrobnije opisane dvije najvažnije značajke mreže koje mu omogućuju brz i nesmetan rad.

  • Sharding – funkcionira tako da mrežu dijeli na sitnije komade, gdje čvorovi lakše mogu obraditi dijeliće transakacija. On funkcionira u već opisanom mehanizmu zvanom Adaptive State Sharding. Nakon što je transakcija odobrena i obrađena, ona se skladišti u metachainu koji je ujedno i Elrondov centralni blockchain. Svakih 24 sata jedna trećina svih čvorova koji odobravaju transkacije se prebacuje u novi Shard kako bi se izbjegla zabuna među validatorima. Princip Shardinga koriste i druge kriptovalute poput Polkadota i Ziliqa.
  • Secure Proof of Stake (SpoS) – slično kao i obično Proof od Stake, SpoS također koristi računala. Ona pokreću Elrond mrežu kako bi osigurala istu te verificirala transakcije i na koncu distribuirala nove EGLD tokene. No, s obzirom da se Elrond mreža sastoji od dijelova (Shard) umjesto jednog lanca, tada SpoS odabire čvorove koji verificiraju transkacije u Shardovima umjesto na cjelokupnoj mreži. Kako bi postigli cilj, validatori moraju provjeriti svaki blok i uskladiti ga s ostalim Shardovima u mreži. Kada je transackija uspješno obavljena, validatori su nagrađeni novim EGLD tokenima.

Cijena kriptovalute Elrond

Elrond kriptovaluta, EGLD token, ima ključnu ulogu u održavanju mreže i njenoj funkcionalnosti. Koristi se i kao sredstvo transakcija, ali i kao token za bilo kakve radnje u njoj. Posjedovanjem tokena, korisnici imaju mogućnost glasanja u mreži. Otprilike 30% naknade za transakcije ide u ruke autorima pametnih ugovora. Ova naknada se naziva „smart contract royalties“.

Također, oko 10% transakcijske naknade dobivaju članovi tima koji rade na unaprijeđivanju i održavanju mreže.

Elrond, preko svog tokena EGLD se na tržištu pojavio 4. rujna 2020. godine. Cijena kriptovalute EGLD u tom trenutku je iznosila 17,42$ za jedan token. Do početka prosinca cijena je kontinuirano padala te se većinom nalazila ispod 10$.

U prosincu je započeo rast gdje je EGLD token i dosegnuo vrhunac cijene u 2020. godini na datum 22. prosinca kada je ista iznosila 28,38$, Već u siječnju 2021. godine cijena je uz kontinuirani rast iznosila i preko 60$ za 1 EGLD token, da bi nakon mjeseci rasta uz nekolicinu korekcija cijene EGLD dosegnuo svoju najvišu vrijednostod više od 250 $.

Ovakav enorman rast od preko 25 puta u niti 6 mjeseci možemo pripisati i uspjehu projekta, ali i velikoj euforiji na tržištu kriptovaluta, kada su i cijene svih drugih kriptovaluta rasle enornim brzinama.

Elrond se na tržištu od preko 10 000 kriptovaluta nalazi malo više od godine dana, a već se uspio progurati u top 50 najvećih, ali njegovu sudbinu je nezahvalno prognozirati zbog dinamičnog okruženja u kojemu se nalazi, tako da vrijeme sve pokazati.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari