Utorak, 25 lipnja, 2024
spot_img
HomeKriptovaluteFilecoin (kriptovaluta FIL) - decentralizirana mreža za pohranu podataka

Filecoin (kriptovaluta FIL) – decentralizirana mreža za pohranu podataka

Do sada smo se susreli s brojnim kriptovalutama od kojih svaka ima svoju specifičnu ulogu pomoću koje se želi probiti na sve zahtjevnijem i dinamičnijem tržištu. Današnja tema je Filecoin koji se natječe na jako teškom i posloženom tržištu skladištenja informacija i podataka, a više o njegovoj inovativnoj metodi pohrane istih saznajte u nastavku teksta.

Što je Filecoin kriptovaluta?

Filecoin je decentralizirani sustav pohrane podataka koji nastoji pohraniti „sve najvažnije informacije čovječanstva“. Pod ovim se ne smatra da će Filecoin pohraniti najveće i najvažnije tajne i znanja ovog svijeta, već da će se s vremenom početi koristiti toliko često da će većina informacija biti skladištena upravo na njemu.

Za razliku od svojih konkurenata poput Google Drive i Dropbox, Filecoin ne koristi centralizirani server kako bi upravljao i skladištio informacije. Podatci su skladišteni na peer-to-peer blockchainu. Digitalna valuta Filecoin obeštećuje korisnike koji na svojim računalima omogućuje prostor za skladištenje informacija.

S obzirom da se radi o otvorenom decentraliziranom sustavu, cijena pohrane podataka nije fiksna te ovisi o količini ponude za skladištenja podataka i potražnje za skladištenjem istih. U ovoj značajki sustav funkcionira kao savršeno tržište na kojem vrijedi zakon ponude i potražnje gdje korisnici koji pružaju usluge skladištenja podataka stavljalju cijenu, dok oni koji traže mjesto za skladištenja biraju najbolju ponudu za svoje potrebe.

Povijest Filecoina i svrha kriptovalute

Kriptovaluta Filecoin je nastala pod okriljem Protocol Labs, kompanije koja je osnovana 2014. godine od strane Juana Beneta. Zajedno sa svojim suradnicima koji su radili na projektu, Benet je osnovao Filecoin i IPFS.

Projekt je započeo kao ideja za decentralizirani sustav skladištenja informacija 2017. godine napravljen je ICO kako bi se osigurala sredstva koja bi omogućila projektu mogućnosti za dodatni rast i razvoj. U navedenom ICO je u samo pola sata prikupljeno preko 200 milijuna dolara. U tom vremenu, ali i općenito u povijesti ICO svih kriptovaluta, Filecoinov se smatra jednim od najvećih i najuspješnijih.

Još jedna zanimljivost je da je Filecoin tada privukao sredstva i investicijskih fondova poput Union Square Ventures i Andreessen Horowitz. Nastavno na ICO, mreža je započela s djelovanjem u listopadu 2020. godine.

Cilj Filecoina je da postane vodeća kompanija za decentraliziranu pohranu podataka. Također, cilj projekta je da sa trona skine i centralizirane kompanije koje pohranjuju podatke s mobilnih i računalnih uređaja poput već navedenih Dropboxa i Google Drive. Zasigurno je da Filecoin iza sebe ima moćnu tehnologiju, no dali će to biti dovoljno za pobjeđivanje jako moćnih rivala ostaje nam za vidjeti u budućnosti.

Kako funkcionira Filecoin?

Protokol kriptovaluta Filecoin je zasnovan na IPFS (Interplanetary File System) koji je ustvari distribuirani decentralizirani sustav otvorenog tipa koji omogućuje pohranjivanje informacija i omogućuje pristup datotekama i aplikacijama na kojima se nalaze te informacije. Pomoću IPFS sustava Filecoin pronalazi traženu informaciju koju je korisnik pohranio u njihov sistem.

Filecoinov sustav se nalazi na 4 osnovna potpornja koji omogućuju njegovo funkcioniranje. To su blockchain, čvor primatelja, čvor pohrane i token (FIL) koji se koristi za nesmetano funkcioniranje mreže. Čvorovi primatelji su korisnici čiji je zadatak da zaprime datoteku i prenesu je do čvorova pohrane bez ikakve obaveze njenog pohranjivanja.

Čvorovi pohrane su rudari koji skladište datoteke i informacije i stavljalju primljene informacije na blockchain kao sredstvo pohrane i čuvanja informacija. Rudari koriste Proof-of-Spacetime (PoSt) algoritam potvrde kolaterala. PoSt u svojoj specifičnosti omogućuje korisnicima da prvo prvo provjere da li korisnik zapravo skladišti zaprimljene datoteke koje su mu predane na čuvanje. Samim time, nema potrebe za angažiranjem treće strane koja bi provjeravala rudare.

U Filecoin sustavu postoje tri strane koje je potrebno povezati. Prvi su kupci, odnosno korisnici kojima je potrebno skladištenje datoteka i informacija. Oni su za tu uslugu voljni platiti. Druga strana su rudari koji pohranjuju informacije.

Oni pohranjuju informacije, čuvaju ih te za tu uslugu naplaćuju proviziju koju plaća kupac kojemu treba mjesto za pohranu podataka. Treća strana su čvorovi primatelji koji služe kao posrednik između ove dvije navedene strane. Posrednici pomažu klijentu da svoju datoteku proslijedi primateljima koji će je čuvati.

Kako bi mreža poticala rudare da ulažu u povećavanje prostora za pohranu nego u snagu svojih računala, mreža je uspostavila sustav prema kojemu je vjerojatnost da mreža izabere rudara za izradu novog bloka proporcionalna količini njegovog prostora za pohranu podataka.

U cilju sprječvanja da rudari koji bi trebali pohranjivati datoteke postanu zlonamjerni pa pohranjuju manji dio datoteka kako bi profitirali, Filecoin također koristi Proof-of-replication (PoRep) mehanizam koji zahtjeva da rudari dokažu da stvarno pohranjuju sve primljene podatke.

Cijena kriptovalute Filecoin

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari