Utorak, 25 lipnja, 2024
spot_img
HomeBitcoinKako čuvati Bitcoin? Bitcoin novčanici

Kako čuvati Bitcoin? Bitcoin novčanici

Imajući na umu da su sve kriptovalute, uključujući i Bitcoin digitalna imovine te ne postoje u fizičkom, odnosno opipljivom obliku, nameće se pitanje kako ih sačuvati i gdje ih držati a da bi držanje bilo sigurno. Fizički vidljive i opipljive stvari poput novca u gotovinskom obliku možemo čuvati ili na nekom sigurnom mjestu ili na mjestima gdje se novac čuva poput banaka ili štedionica gdje je imovina u potpunosti osigurana. Druga fizička imovina poput zlata, srebra ili drugih vrijednih stvari se također može čuvati na sigurnom mjestu gdje vlasnik dragocjenosti smatra da su one na sigurnom mjestu i da ih nitko ne može ukrasti. Bitcoin i druge kriptovalute postoje isključivo u digitalnom svijetu, samim time one se mogu čuvati isključivo na digitalni način. Sredstvo za čuvanje Bitcoina su Bitcoin novčanici, a o njima ćemo pričati u nastavku teksta.

Što su Bitcoin novčanici?

Od samog početka trgovine Bitcoinom pojavio se problem gdje se Bitcoin može pohraniti obzirom da ne postoji u fizičkom obliku, već isključivo u digitalnom. Drugi problem je bio što Bitcoin nije prihvaćen način plaćanja poput novca pa se ne može transferirati poput novca bankovnim računima. Bitcoin novčanik je u suštini softverski program u kojem se pohranjuju Bitcoini. U stvarnosti, Bitcoin se ne pohranjuje nigdje osim u digitalnom obliku u programu. Svatko tko ima određenu količinu Bitcoina u novčaniku postoji „private key“ odnosno ključ koji odgovara adresi na kojoj se nalazi navedeni novčanik. Ključ je ustvari kod koji omogućava ulaz u novčanik i posjeduje ga isključivo vlasnik novčanika. Razlikujemo četiri osnovna tipa Bitcoin novčanika a svaki od njih je specifičan na svoj način, a to su desktop, mobile, web i hardware novčanici.

PC novčanici za Bitcoin

Kao što ime kaže, Desktop novčanici su instalirani na desktopu računala i omogućuju korisniku kontrolu nad novčanikom. Funkcija novčanika je zapravo adresa koja korisniku omogučuje primanje i slanje Bitcoina i daje korisniku ključ za ulaz u novčanik. Prednost ovakvih novčanika je velika razina sigurnosti jer se na novčanik može pristupiti isljučivo sa jednog računala. Ova prednost je ujedno i na neki način mana, jer je potrebno nositi računalo sa sobom na put ukoliko želite imati pristup novčaniku. Neki od poznatijih Desktop novčanika su : Bitcoin Core, MultiBit, Armory i Electrum.

Novčanici za kriptovalute na mobitelu

Mobilni novčanici imaju praktički isti način funkcioniranja kao i Desktop novčanici. Najveća razlika između njih je što kod mobilnih novčanika ključevi se pohranjuju online. Samim time ovi novčanici ključeve pohranjuju na određeni server koji kontrolira sve novčanike. Najčešće su IOS i Android kompatibilni. Njihova prednost je što im se može pristupiti iz bilo kojeg kutka svijeta  ukoliko imate pristup internetu i zapisan svoj ključ kojim se ulazi na novčanik. No, samim time razina sigurnosti je puno manja jer kod ovakvog tipa novčanika oslanjate se na pouzdanost servera na kojem se nalazi vaš Bitcoin novčanik. Još jedna specifičnost ovakvih novčanika je što koriste mali dio blockchaina te koriste druge nodove u mreži kako bi bili verificirani. Najpoznatiji primjeri ovakvih novčaniak su: Bitcoin Wallet, Hive Android i Mycelium Bitcoin Wallet.

Web novčanici

Web novčanici, ponekad zvani i online novčanici pohranjuju vaše ključeve online, odnosno na internet mrežu. Kod ovakvih tipova novčanika, ključevi se pohranjuju online na određeni server. Njihova najveća prednost je lakoća pristupa, odnosno kao i u slučaju kod mobilnih novčanika, njima se može pristupiti s bilo kojeg mjesta koje ima internet. Njihova najveća mana je sigurnost, jer izloženost internet mreži dozvoljava veći rizik od zloupotrebe povjerenja od strane servera ili pak hakerskih napada na isti koji mogu rezultirati otuđivanjem sredstava iz novčanika.

Hardware novčanici za kriptovalute

Hardware novčanici su za sada najrjeđi tip novčanika, jer se plaćaju. Ovakav tip novčanika korisniku nudi da svoju digitalnu imovinu može na određeni način čuvati kao i fizičku. Radi se o ideji o uređaju koji služi kao novčanik i može se skladištiti ili nositi sa sobom. Samim time povezuje dvije. Trenutno najpoznatiji uređaji koji služi kao hardware novčanici je Ledger ili Trezor.

Kako napraviti novčanik za kriptovalute?

Izrada Bitcoin novčanika nije toliko komplicirana kako na prvi pogled izgleda. Za primjer mi ćemo uzeti Mycelium Wallet koji ćemo instalirati na naš mobilni uređaj. Prvo je potrebno instalirati Mycelium Wallet aplikaciju sa Google Play ili IOS Appstore ovisno koristite li IOS mobilni sustav. Nakon što smo uspješno preuzeli aplikaciju krećemo na izradu novog novčanika. Prvo i najpotrebnije je kreirati backup gdje će Vas aplikacija tražiti da zapišete 12 riječi koje naravno treba potvrditi. Nakon upisivanja backupa potrebno je izabrati PIN koji će služiti za ulazak u novčanik.

Backup služi kao osiguranje protiv hakiranja vašeg novčanika. Novčanik, kao i svaki drugi služi kao mjesto za držanje sredstava, u ovom slučaju Bitcoina. Naravno, moguće je slati i primati Bitcoine kroz njega. U svakom novčaniku imate adresu koju je moguće poslati drugom korisniku ukoliko želite od njega primiti BTC tokene. Proces je moguće i obrnuti, odnosno poslati BTC tokene drugom korisniku. Dovoljno je samo upisati adresu njegovog novčanik i odrediti količinu BTC tokena koje želimo poslati. No treba imati na umu da će iznos koji dođe do korisnika biti nešto manji od onog iznosa koji smo mi potrošili zbog troška rudarenja, odnosno naknade koja ide rudarima za provođenje transakcija. Slanje i primanje BTC tokena moguće je i skeniranje QR koda novčanika umjesto upisivanja adrese.

Čemu služe i kako rade?

Osim ukoliko ste odlučili špekulirati s Bitcoinom na dnevnoj ili tjednoj bazi, puno je sigurnije i isplativije držati kriptovalute u novčaniku nego na mjenjačnicama. Prebacivanje kriptovaluta u novčanik iz mjenjačnice i obrnuto u situaciji špekuliranje bi uzimali previše naknada i korisniku bi smanjilo potencijalnu zaradu na koju cilja svakodnevnim špekuliranje. No, onima koji ne mijenjaju često kriptovalute, novčanici su puno isplativiji način čuvanja BTC tokena ponajprije zbog svoje veće sigurnosti. Kao što znamo, mjenjačnice su nesigurniji način čuvanja kriptovaluta od novčanika zbog čega su tokom svoje kratke povijesti često bile teme hakerskih napada i skandala u kojima su korisnicima nestajale kriptovalute s njihovih novčanika. Novčanici osim funkcije skladištenja kriptovaluta omogućuje sve ono što je potrebno korisniku za korištenje kriptovaluta poput plaćanja i primanja tokena na račun i s računa čime nema potrebe za prebacivanje na drugo mjesto osim u slučaju špekulacija.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari