Četvrtak, 25 srpnja, 2024
spot_img
HomeKriptovaluteKriptovaluta AAVE jedan od najpoznatijih DeFi tokena

Kriptovaluta AAVE jedan od najpoznatijih DeFi tokena

AAVE je jedan od najpoznatijih DeFi tokena na marketu, a kroz ovaj tekst ćemo vas detaljnije upoznati s njegovom svrhom.

Kriptovalute nude jako šarenu paletu mogućnosti koja se može raditi s njima, upravo zbog njihove decentraliziranosti i inovativnih tehnologija koje se stvaraju putem njih. Od samih početaka, kriptovalute evoluiraju i mijenjaju se u skladu sa željama i potrebama tržišta. Današnja tema je ponovno područje decentraliziranih financija (DeFi kriptovalute), odnosno jedan od njegovih pionira, kriptovaluta AAVE, osnovana od strane Stani Kulechova.

Što je AAVE kriptovaluta?

Kriptovaluta AAVE, koja se prije zvala ETHLend je jedan od najpoznatijih projekata decentraliziranih financija, koja kroz svoju platformu želi potaknuti kreditiranje u kriptovalutama. Platforma je originalno napravljena kako bi se omogućili decentralizirani krediti s garancijama u kriptovalutama. S vremenom, AAVE je postao platforma za jednostavne kredite u kriptovalutama.

Cilj i svrha AAVE

Kriptovaluta i protokol AAVE za cilj imaju stvaranje kreditnog tržišta s dva osnovna svojstva:

  1. Stvaranje likvidnosti pomoću rezerva likvidnosti – Korisnicima to omogućuje da nude kredite drugim korisnicima i da zarađuju od kamatne stope, jer omogućuju likvidnost sustava.
  2. Kreiranje platforme za kreditiranje koja podržava razne kolaterale – Ovime se nastoji izaći u susret korisnicima koji trguju svime i svačime. Kolateral ne bi trebao biti nužno u jednoj valuti, nego bi sustav podržavao više valuta koje mogu činiti potrebni kolateral za odobrenje zajmova.

Početak kriptovalute AAVE

Početak projekta se veže uz 2017. godinu kada je sadašnji AAVE počeo kao ETHLend protokol. Projekt je započeo uspješno, u istoj godini završena je i ICO (Initial Coin Offering) na kojem je prikupljeno 17 milijuna dolara prijeko potrebnih za razvoj projekta.

Sredstva dobivena u ICO utrošena su i na izradu LEND tokena. Ideja projekta je jako jednostavna, stvoriti decentralizirano kreditno tržište.

S jedne strane trebalo je spojiti korisnike koji imaju averziju prema riziku te žele svoje kriptovalute posuditi, a za uzvrat dobiti stalan i stabilan povrat bez imalo rizika.

S druge strane spaja korisnike koji su voljni riskirati, najčešće špekulante. Njima nedostaje sredstava te žele iskoristiti posuđena sredstva kako bi pomoću špekulacija, odnosno trgovine zaradili veći povrat nego što je kamatna stopa na posuđena sredstva.

Kredit u kriptovalutama

Kod ovog protokola da bi dobili svoj kredit u kriptovalutama, potrebno je kao i u svakoj kreditnoj instituciji, položiti kolateral koji je jamstvo da se kredit u slučaju neuspješne investicije, ima iz čega naplatiti.

Tadašnji ETHLend je nudio brojne mogućnosti kao kolateral što ga je populariziralo na tržištu i učinilo ga najčešće korištenom kreditnom platformom u svijetu kriptovaluta. Najčešći korisnici ETHLenda su bili već navedeni špekulanti koji su sredstva koristili za povećanje svog profita, ali i korisnici koji su željeli od svojih kriptovaluta dobivati kamatnu stopu.

U rujnu 2018. godine programeri su odlučili napraviti blagi preokret u sustavu te protokol preoblikovali tako da može podržavati i tržišta likvidnosti. Tamo se cijena računa u skladu s dostupnosti određene imovine (tokena) na tržištu. Drugim riječima, cijena se određuje pomoću zakona ponude i potražnje za određenim tokenom na tržištu.

U rujnu je također napravljena i transformacije iz imena ETHLend u AAVE. Zanimljiv podatak je da „Aave“ na finskom jeziku znači duh.

DeFi tokeni planiraju postati budućnost financija

Kako funkcionira AAVE platforma?

Nakon što smo objasnili povijesni razvoj AAVE kriptovalute, dolazimo do zanimljive teme kako AAVE funkcionira. Objašnjenje je najbolje dano kroz primjer:

Uzmimo za primjer da Ivan hoće podići kredit za investiciju. Ivan nema novca za investiciju, ali ima kuću u kojoj živi i koja je u njegovom vlasništvu. Za svoju investiciju Ivan će koristiti kuću kao jamstvo da će vratiti kredit. Banka tada radi procjenu vrijednosti kuće, te na temelju nje odobrava kredit Ivanu za investiciju. Nakon uspješne investicije, Ivan vraća kredit banci s kamatama, ali u slučaju neuspješne investiciju, Ivan ostaje bez kolaterala koji je jamčio za njegov povrat, odnosno kuće.

Isti slučaj je i kod AAVE, samo banku zamjenjuje AAVE protokol, dok umjesto kolaterala u obliku kuće, kolateral se nalazi u obliku kriptovaluta. Naravno, postoji mogućnost da vrijednost kuće padne zbog negativnih kretanja na tržištu, zbog čega će banka uvijek procijeniti kuću na mnogo manje nego što ona realno vrijedi. Ista stvar vrijedi i za AAVE.

AAVE krediti u kriptovalutama

AAVE je u mogućnosti ponuditi kredite zbog onih korisnika koji posuđuju svoje novce i drže ih u rezervama likvidnosti. Njihov cilj je da za svoje novce dobivaju kamatnu stopu kao nagradu. Najčešće se u rezervama likvidnosti nalaze stablecoins, čija je vrijednost stalna i nepromjenjiva, pa se tako u rezervama likvidnosti nalaze: DAI, USDC, USDT… i naravno token AAVE koji je ujedno i token AAVE protokola.

Sveukupno 19 tokena se nalazi u rezervama likvidnosti, te nose različite kamatne stope za svoje korisnike. Primjerice, za DAI korisnici dobivaju povrat od 4,45% godišnje dok za ZRX dobivaju samo 0,02% godišnjeg povrata.

Prednosti AAVE protokola su lakoća korištenja, jako niske kamatne stope za kredite i decentraliziranost protokola. Najveća mana AAVE protokola je jako niska kamatna stopa za korisnike koji ulažu svoje tokene kao rezerve likvidnosti

Cijena AAVE tokena kroz povijest

Kroz već spomenuti ICO, AAVE tokeni su prodavani za otprilike 0,0162$ za 1 token. U lipnju 2020. godine donesena je odluka da se zamijene stari AAVE tokeni za nove, u omjeru 1:100. Odnosno 100 starih tokena za 1 novi.

AAVE cijena od promjene iz LEND u AAVE do 13.02.2021.

Kasnije u istoj godini, AAVE je izišao na tržište kriptovaluta, može se reći u idealno vrijeme. Period je to koji je obilježen rastom cijene kriptovaluta, ali i kada su DeFi tokeni počeli zauzimati jako važno mjesto na tržištu i našli svoje mjesto pod suncem.

Datuma 4. listopada AAVE je izišao na tržište i s njim se trgovalo po cijeni od 53,34$ za jedan token. Cijena se jako brzo skoro pa prepolovila, pa se narednih mjesec dana kriptovalutom AAVE trgovalo po cijeni od otprilike 30 dolara. Tek 9. studenog AAVE je narastao na razinu veću od one s kojom se trgovalo u njegovom početku, na tadašnjih 53,99$.

Od tog trenutka cijena kriptovaluta AAVE bilježi skoro pa konstantni rast uz blage korekcije cijene. U novu godinu AAVE ulazi s cijenom od 90$ za jedan token, da bi se u trenutku pisanja teksta (30. siječnja) s njim trgovalo po cijeni od 315,70 dolara koja je ujedno i rekordna cijena AAVE tokena.

Rast od čak 350% u samo mjesec dana kada je većina kriptovaluta ili stagnirala ili zabilježila blagi pad nakon rapidnog rasta. Ukupna tržišna kapitalizacija AAVE tokena iznosa 3,871,368,063$ što je svrstava trenutno kao 15. kriptovalutu u svijetu prema tržišnoj kapitalizaciji.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari