Utorak, 25 lipnja, 2024
spot_img
HomeBlockchainKriptovaluta BitTorrent (BTT) ima odličan potencijal za budućnost distribucije internet sadržaja

Kriptovaluta BitTorrent (BTT) ima odličan potencijal za budućnost distribucije internet sadržaja

BitTorrent je jedan od najčešće korištenih protokola za dijeljenje velikih datoteka, poput video zapisa, audio zapisa, albuma fotografija i ostalih velikih datoteka. Danas se koristi kriptovaluta BitTorrent da bi se omogućilo plaćanje sadržaja, ali prije svega moramo reći nešto više o povijesti torrenta. BitTorrent je peer-to-peer mreža osnovana 2001. godine, prije više od 20 godina. Bilo je to doba sporijih interneta i manjih memorijskih kapaciteta računala kada je sve bilo puno sporije i tromije negoli sada.

Stvaranje BitTorent mreže

Osnovao ga je programer Bram Coher te trenutno broji više stotina milijuna aktivnih korisnika. U 2019. godini BitTorrent je preuzet od strane Tron blockchaina. Svoju popularnost i dugovječnost može zahvaliti konstantnom napredovanju i prilagođavanju novim trendovima na tržištu. Jedan od tih trendova bliske nam budućnosti su i kriptovalute, a BitTorrent je na taj izazov odgovorio stvaranjem vlastite mreže i tokena BTT.

Što je BitTorrent kriptovaluta (BTT)?

Kao što je već napisano u uvodnom dijelu teksta, BitTorrent je 2019. godine preuzet od strane Tron kompanije. Tron je osnivač protokola Tron, jednog od najpopularnijih u svijetu kriptovaluta. Razlog preuzimanja je nekoliko lošijih godina u poslovanju BitTorrenta, gdje nije uspio monetarizirati svoju popularnost zbog sve veće konkurencije i lošeg upravljanja.

Novo vodstvo kompanije u skladu sa svojom politikom je odmah uvelo inovativnu kriptovalutu BTT koja je ukomponirana u BitTorrent protokol. Pomoću poboljšanog protokola i navedene kriptovalute nastoji se riješiti probleme sporog preuzimanja datoteka i pojednostavniti korištenje mreže. Samim time, BTT kriptovaluta se koristiti prilikom kupovine i trošenja tokena korisnika koji žele preuzeti određene datoteke.

Povijest BitTorrenta i cilj kriptovalute

Nakon akvizicije BitTorrenta od strane Tron grupacije, u poslu vrijednom preko 120 milijuna dolara, stvorena je ideja za osnivanje BitTorrent tokena. Cijela ideja je nazvana projekt Atlas i njen cilj i osnovna zamisao je da unaprijedi BitTorrentov način dijeljenja datoteka integracijom sa njegovom vlastitom kriptovalutom.

Kriptovaluta BTT, vlastiti BitTorrentov token je ustvari TRC-10 token i radi na Tronovoj mreži. Stvorena je ukupna količina od 990 milijardi tokena. Prva prodaja tokena je realizirana preko platforme Binance gdje su korisnici mogli kupovati BTT tokene u zamjenu za TRX ili BNB.

Prodaja prvih 60 milijardi tokena vrijednih oko 7 milijuna dolara je završila u roku nekoliko minuta. U idućoj fazi prodaja, Tron kao matična kompanija koja stoji iza TRX i BTT tokena je objavila da će napraviti airdrop od 10,1% ukupne količine BTT tokena vlasnicima TRX tokena.

Airdrop BitTorrent

Airdrop se događa na mjesečnoj bazi. Započeo je u veljači 2019. godine, dok je planirani završetak veljača 2025. godine. Airdrop se povećava s odmakom vremena pa će tako zadnji airdrop koji se treba dogoditi u veljači 2025. godine vrijediti čak 1 402 500 000 BTT tokena.

Airdrop je česta metoda popularizacije manje popularne kriptovaluta, dok se istovremeno i povećava cijena matične kriptovalute jer njenim vlasnicima uz svoju standardnu cijenu nudi i mjesečni/tromjesečni/godišnji povrat u drugim tokenima (nešto slično kao i dividenda kod dionica).

19% tokena je predano BitTorrent timu, dok je Tron dobio 20% ukupne količine tokena. BitTorrentov sustav će sustavno s vremenom dobiti sveukupno 19,9% tokena kako bi sustav mogao funkcionirati bez problema. Za kraj, partneri koji su radili na projektima će dobiti 4% ukupne količine tokena.

Kako funkcionira BitTorrent?

U svojoj suštini, BitTorrent je software koji povezuje različite strane omogučivši im da kroz njegovu mrežu dijele datoteke. Cijeli proces povezivanja i rada sustava započinje u trenutku kada korisnik zatraži uvid u određenu datoteku od sustava.

Unaprijeđivanjem sustava preko BTT tokena je učinilo da je BitTorrent postao učinkovitija i brža mreža, u prijevodu povećala se efikasnost i mogućnost dijeljenja većih datoteka.

Mreža se oslanja na Tronov blockchain kako bi zabilježio sve BTT transakcije. Nakon što se sastanu klijent koji traži usluge servera i onaj koji pruža usluge, plaćanje se vrši preko Tron blockchaina koji istovremeno prebacuje datoteke i naplaćuje uslugu.

Nakon što je završilo plaćanje, a istodobno i prebacivanje datoteke, zapis se prebacuje na Tron blockchain.

BitTorrent Speed mreža

Također, Tron je preko BitTorrenta napravio i decentraliziranu aplikacije pod imenom BitTorrent Speed, koja omogućuje da se brzina preuzimanja regulira s količinom BTT tokena koji se plaćaju za isto. Primjerice, ukoliko želite da se preuzimanje izvrši brže, potrebno je utrošiti veću količinu BTT tokena, odnosno platiti više. No, ako vam se ne žuri, tada možete izabrati sporiju brzinu i proći jeftinije.

Još jedna popularna decentralizirana aplikacija napravljena na BitTorrentu je BitTorrent File System (BTFS) koji ima funkciju pohrane podataka na decentraliziranom cloud sustavu. Funkcionira na sličan način kao i druge takve platforme poput Filecoin, Siacoin i Storj.

BitTorrent se često hvali kako im je sigurnost njihovih korisnika, a samim time i njihovih osobnih podataka na prvom mjesto te da tome pridaju veliku pažnju, pa tako za sebe vole reći da poduzimaju najviše mjere sigurnosti na tržištu.

Cijena kriptovalute BitTorrent kroz povijest

BitTorrent token (BTT) se pojavio na tržištu 1. veljače 2019. godine. Bilo je to dosta nepovoljna situacija na tržištu kriptovaluta. Cijena je padala iz mjeseca u mjesec i stvorio se dojam da se nikada neće doseći rekordne cijene postignute s kraja 2017. i početka 2018. godine.

U takvom negativnom okruženju BTT je krenuo svoj put na kripto tržištu. Prvi dan trgovanja cijena je bila 0,0004656$, da bi već u nekoliko dana zbog perspektive projekta cijena narasla na 0,0009$.

Uslijedilo je razdoblje uspona i padova u idućih nekoliko mjeseci, a najbolji primjer je svibanj iste godine kada je cijena od 0,006$ narasla na preko 0,0016$. Relativno visoka cijena se zadržala do sredine ljeta, od kada je uslijedio dugoročni pad cijene te već na jesen se trgovalo cijenom ispod početne cijene kriptovalute.

Iduća, 2020. godina isto nije bila uspješna za BTT. Većinu godine se trgovalo cijenama između 0,0002$ i 0,0004$, a u pomoć nije stigao niti veliki rast cijena kriptovalute na ljeto i jesen.

Uspješna se za sada pokazala 2021. godina kada je cijena eksplodirala, pa je tako dosegla i svoj vrhunac 5. travnja kada se trgovalo BTT tokenom po cijena 0,01426$. Cijena je od tada pala, u skladu s padom cijene drugih kriptovalute. U trenutku pisanja teksta (30.9.2021) BTT tokenom se trgovalo po cijeni od 0.003073.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari