Utorak, 25 lipnja, 2024
spot_img
HomeKriptovaluteKriptovaluta DASH – od crnog tržišta do jedne od najpoznatijih kriptovaluta

Kriptovaluta DASH – od crnog tržišta do jedne od najpoznatijih kriptovaluta

Kriptovaluta DASH započela je kao coin za dark web, ali danas je postala jedna od glavnih kriptovaluta. Kripto tržište raste iz godine u godinu, a svakim danom sve je više kriptovaluta na tržištu i njihova popularnost je sve veća. Jednostavno, kriptovalute počinju okruživati svijet oko nas. Tako je danas moguće čak i plaćati kriptovaluta ne samo online, nego i u stvarnom svijetu za realne proizvode koje možemo opipati.

Današnja tema je kriptovaluta DASH, jedna od onih najranijih kriptovaluta, koja je nastala 2014. godine i koja je u svom originalnom opisu željela biti naprednija i učinkovitija verzija Bitcoina. Je li to uspjela vidjet ćemo u nastavku teksta.

Što je DASH?

DASH je kriptovaluta otvorenog tipa. U suštini ona je putem „forka“ odnosno račvanja izdvojena iz Bitcoin protokola. Također, digitalna valuta DASH spada u DAO (decentralized autonomous organization) kojom upravlja nekolicina njenih članova koji se nazivaju „masternodes“. Najveća prednost kriptovalute DASH je što u usporedbi s Bitcoinom omogućava veću anonimnost i brže transakcije.

Svrha DASH kriptovalute

Originalna ideja projekta DASH je stvoriti poboljšanu verziju Bitcoina, tada gotovo jedine kriptovalute na svijetu. DASH se temelji na mnogim njegovim dijelovima, pa tako i za cilj ima jako slične stvari. 

U svom whitepaperu DASH je naveo kako su prvenstveni ciljevi DASH protokola da:

  • smanji trošak transakcija
  • poveća brzinu prijenosa transakcija,
  • oveća anonimnost
  • poboljša zaštitu korisnika

Od svih navedenih ciljeva, DASH se trenutno najčešće koristiti kao efikasan način slanja transakcija.

Povijest kriptovalute DASH

Kriptovaluta DASH je nastala u siječnju 2014. godine kada je Evan Duffield, ujedno osnivač i glavni idejni začetnik projekta, stvorio Xcoin – fork Bitcoin protokol. Duffield je prije razvoja DASH projekta radio kao software developer s velikim iskustvom u području financija gdje je razvio brojna znanja.

U svojim ranim danima ovaj altcoin je najčešće služio kao podloga za „pump and dump“ špekulacije u kripto zajednici. Za one koji ne znaju, termin pump and dump označava nerealno podizanje cijene određene kriptovalute u kratkom roku, i onda prodavanje te iste kriptovalute kada se cijena podigla. Na ovaj način, zajednica koja se udružila i kupila određenu kriptovalutu pri niskoj cijeni, istu kriptovalutu prodaje kada se cijena nerealno podigla na visoke razine što joj omogućuje zaradu.

No, vratimo se na našu temu. Xcoin je napravio rebrendiranje u Darkcoin, što ga je indirektno dovelo u vezu da se koristi na crnim tržištima odnosno dark webu.

Konačno, u ožujku 2015. godine Evan Duffield odlučuje kriptovalutu nazvati DASH, kao izvedenicu iz „digital cash“. Jedna zanimljivost vezana za DASH jest da je prema njemačkom listu Der Spiegel DASH bio najpopularnija kriptovaluta u Venezueli u 2019. godini.

Te godine je Venezuelu obilježila rapidna inflacija koja je uništila ekonomiju i valutu te su građani, pogotovo mladi i informatički obrazovani, radije vršili plaćanja u kriptovalutama koje imaju koliko toliko stalnu i stabilnu vrijednost nego u njihovoj domaćoj valuti.

Kako DASH funkcionira?

Kriptovaluta DASH je stvorena kao poboljšana verzija Bitcoina te je donijela napredak u svim njegovim manjkavostima. Protokol je organiziran kroz već spomenuti DAO, a odluke o verifikaciji se događaju u blockchainu pomoću „masternodes“. Ovi master čvorovi obavljaju istu funkciju kao i čvorovi poput verifikacije transakcija i prenošenja informacija, ali imaju i dodatne svoje funkcije jer imaju mogućnosti glasanja i unaprjeđivanja mreže.

Osim masternodes, u DASH sustavu još postoje „nodes“ i rudari koji omogućuju normalno i nesmetano funkcioniranje mreže. Da bi postali masternode trebate imati minimum od 1000 DASH tokena i minimum kompjuterskih performansi poput statične IP adrese i zadovoljenog minimuma CPU, RAM i ostalih uvjeta.

X11 Proof of Work

Od 2018. godine DASH koristi zanimljiv konsenzus potvrđivanja algoritma. Pokreće ga takozvani X11 algoritam koji je u stvari varijacija Proof of Work konsenzusa koji ima „hash“ funkciju s 11 dijelova, gdje je prosječno vrijeme kreiranja novog bloka otprilike 2 i pol minute.

 X11 je Proof of Work algoritam koji svojim korisnicima daje mogućnost da postanu „masternodes“, ako ispune uvjete što je značajka Proof of Stake konsenzusa. Za razliku od Bitcoina, kriptovaluta DASH ne zahtijeva potvrđivanja svih čvorova za verifikaciju transakcije, što ga čini bržim od Bitcoina te puno učinkovitijim (jer troši manje resursa za potvrdu transakcije).

Rudarenje kriptovalute DASH

Ukupni broj DASH tokena koji trebaju biti emitirani je 18,921,005. Emitiranje novih tokena se svakih 383 dana ili svakih 210 tisuća blokova smanjuje za 7%. Način raspodjele stvorenih tokena je zanimljiv. Do kolovoza 2020. godine otprilike 45% je otpadalo na rudare, 45% na masternodes dok 10% je otpadalo na DASH koji s tim sredstvima financira buduća ulaganja.

Od kolovoza 2020. godine omjer koji je dosad bio 50/50 između rudara i masternodes se promijenio na 40/60 na koristi masternodes što je automatski za reakciju izazvalo da je poželjnije biti masternode te imati 1000 i više tokena DASH, koji omogućuju taj položaj.

Cijena kriptovalute DASH kroz povijest

Kriptovaluta DASH na tržištu se pojavila 16. veljače 2014. godine s cijenom od 0,38$ za 1 DASH token.

Cijena kriptovalute Dash od početka do 14.02.2021.

Kao što je već spomenuto na početku teksta, u svojim početcima DASH je često bio korišten za pump and dump strategiju. Tako primjerice već 25. svibnja njegova cijena skače na 14,85$, da bi na ljeto cijena već pala na 2$ do 3$. Ova pojava je bila obilježje DASH kriptovalute u prve 3 godine njenog postojanja.

U ožujku 2017. godine DASH ostvaruje svoj prvi veliki rast kada skače od cijene 30 dolara po tokenu do rekordnih tada 97$ za 1 DASH token. Nastavak godine je donio konstantan rast cijene, pa tako cijena kriptovalute DASH je 20. prosinca 2017. godine dosegnula svoju rekordnu vrijednost od 1642,22$. Fascinantan rast, pogotovo ako se uzme u obzir da se početkom iste godine trgovalo s cijenom od 10$ po tokenu.

Već u prosincu iduće godine cijena DASH tokena pada na ispod 100 dolara po tokenu. Upravo oko te vrijednosti DASH je plesao u 2019. i 2020. godini. Nedavni rast cijena kriptovaluta na njega nije imalo preveliki utjecaj. Cijena kriptovalute DASH u trenutku pisanja teksta iznosi oko 250$ te je trenutno 33. kriptovaluta na tržištu s kapitalizacijom nešto većom od 2 milijarde dolara (na dan pisanja teksta 14.02.2021.). Kriptovaluta DASH je svakako daleko od svojih najsjajnijih dana, ali ostaje nam za vidjeti što će mu donijeti budućnost. 

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari