Četvrtak, 25 srpnja, 2024
spot_img
HomeBlockchainKriptovaluta Maker i DAI stablecoin su izuzetno perspektivan projekt

Kriptovaluta Maker i DAI stablecoin su izuzetno perspektivan projekt

Kao što je većina nas upoznata, kripto svijet odlikuju ekstremna volatilnost i nesigurnost. Jako brzo se mijenja vrijednost valuta i ono što je danas vrijedilo, već sutra ne mora vrijediti ama baš ništa.

Dokaz za ovakve promjene su dugoročna i kratkoročna kretanja kriptovaluta, čije je zajedničko obilježje volatilnost. Kao određena protuteža takvoj volatilnost, koja bi trebala unijeti određenu stabilnost i sigurnost djeluje Maker.

Kriptovaluta Maker djeluje pod okriljem organizacije MakerDAO (gdje DAO označava Decentralized Autonomous Organization) koju je osnovao Rune Christensen 2014. godine. Uska je poveznica između Maker (MKR) i DAI tokena i bez razumijevanja njihove uske veze nemoguće je razumjeti njihovu svrhu.

Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s ovim kriptovalutama, kako one funkcioniraju i koji je njihov cilj.

Što je Maker kriptovaluta?

Kriptovaluta Maker prvenstveno je stvorena kao osiguranje da bi DAI coin, koji je zapravo Makerov stablecoin, iznosio uvijek 1 dolar. Princip rada će biti objašnjen u kasnijem dijelu teksta. Kriptovaluta Maker osigurava da DAI iznosi uvijek 1 dolar pomoću kolaterala s kojim pažljivo upravljaju MKR holderi.

DAI coin

DAI je kriptovaluta koja je „stablecoin“. Stablecoin je pojam za coinove koji uvijek imaju približno istu vrijednost, bez obzira na ponudu ili potražnju. Neki od najpoznatijih su BUSD, USDT, USDC…

Praktičnost stablecoina je jako jednostavno objasniti. S obzirom na to da ima uvijek približno istu vrijednost, puno ga je bolje koristiti u transakcijama od drugih kriptovaluta, jer ako primjerice platite nešto pomoću BTC, a njegova vrijednost nakon transakcije se poveća za 10%, Vi ste na gubitku.

DAI je kriptovaluta kao i sve druge, radi na principu blockchaina, no za razliku od većine njih nema svojstvo volatilnosti. Najpoznatiji od njih je Tether, odnosno USDT. Kriptovaluta DAI uvijek iznosi 1 dolar. Za njegovu stabilnost je zaslužan Maker.

Kako Maker i DAI coin funkcioniraju?

Svrha Makera je osigurati stabilnost cijene DAI koja bi trebala uvijek iznositi 1 dolar. Na neki način Maker se ponaša kao centralna banka koja pomaže opstanku DAI kriptovalute. Jamči za njegovu vrijednost kroz princip kolaterala (u kolateralu se koristi ether, odnosno ETH), a ako se dogode malo veće amplitude cijene, Maker poprima funkciju pružatelja posljednjeg utočišta, odnosno u slučaju pada vrijednosti kolaterala koji jamči za cijenu DAI, Maker ulazi kao pružatelj posljednjeg utočišta.

Maker i DAI su iznimno dobro zamišljen projekt

Sistem pomoću kojeg Maker regulira cijenu DAI je CDP, odnosno „collateralised debt position“, to je softver koji pomoću ethereum blockchaina radi u Makerovom sustavu. Najlakše je objasniti na primjeru.

Pretpostavimo da jedan ETH vrijedi 1000$, a da je collateralisation ratio 150%. Ako pošaljemo jedan ETH u CDP, tada će CDP kreirati 666 DAI (1000/1.5). Uloženi ETH nismo izgubili, ali ga više ne možemo kontrolirati sve dok ne isplatimo 666 DAI tokena. Problem se može dogoditi ako vrijednost ETH padne ispod vrijednosti DAI. Uzimamo za primjer da ETH sad vrijedi 500 dolara, dok DAI i dalje vrijedi 1 dolara. Sada kolateral (ETH) vrijedi puno manje od onoga za što jamči.

Ovakav scenarij bi narušio vrijednost DAI sve dok se ona ne bi izjednačila na vrijednost kolaterala, odnosno DAI bi tada vrijedio (500/666=0,75$). Ovakve se situacije ne smiju dogoditi, pa zbog toga Maker i njegovi holderi ako uoče da vrijednost kolaterala (ETH) iznosi manje od 125% vrijednosti DAI, tada će pristupiti prodaji ETH tokena.

Odnos Maker i DAI kriptovaluta

Odnos Makera i DAI tokena možemo usporediti s odnosom banke i klijenta koji traži kredita. Maker je u ovom slučaju banka koja DAI izdaje kredit i za to traži kolateral (u ovom slučaju ETH). Postavlja se pitanje što se dešava kada odnos kolaterala i DAI tokena padne ispod 100%, to jest ispod omjera 1:1?

Tada vrijednost kolaterala više ne pokriva izdane DAI tokene. Ovakav slučaj se događa kada vrijednost ETH tokena ekstremno i jako brzo padne, a sustav nije stigao reagirati i na vrijeme prodati ETH tokene što bi prouzročilo srozavanje vrijednosti DAI ispod željene vrijednosti od 1 američkog dolara.

DAI stablecoin održava vrijednost od 1$ uz pomoć Maker kriptovalute

No, digitalna valuta Maker ima rješenje i za ovakvu iznenadnu i kritičnu situaciju. MKR holderi reguliraju sustav, a za nagradu su nagrađeni s naknadama kao kompenzacijom za rad u regulaciji sustava, no kao što je već navedeno prije, Maker ima funkciju i pružatelja posljednjeg utočišta za DAI. Tako u slučaju ekstremnog pada cijene ETH, MKR se kreira i prodaje na tržištu kako bi se popunila vrijednost kolaterala do željene, sve u cilju kako bi cijena DAI tokena ostala stalna i stabilna.

Decentralizirana financijska poluga

Financijska poluga predstavlja upotrebljavanje tuđih izvora financiranja u trenutku kada se isplati koristiti dugom kao sredstvom financiranja jer su stope povrata veće od kamata na posuđena sredstva.

Primjerice, posudimo novac u banci i uložimo u nešto jer smo svjesni da će povrat od investicije biti veći od kamate na kredit koji od nas traži banka. Istu stvar je moguće učiniti s MKR, ETH i DAI tokenima. Potrebno je koristiti MakerDAO pametne ugovore koji omogućuju da založimo ETH tokene kao kolateral i za njih dobijemo DAI.

Nakon što ste „zaključali svoje Ethereum tokene“ za njih dobivate DAI tokene. Maksimum koji se može uzeti je 66% vrijednosti kolaterala. U prijevodu, ako založite 1 ETH koji vrijedi 1000 dolara, tada možete povući maksimum od 666 DAI tokena. Bitno je napomenuti da odnos DAI i kolaterala ne smije pasti ispod 150%, u tom trenutku Vam sustav oduzima kolateral kako bi se mogao pripremiti na eventualnu prodaju.

Zato se preporučuje da se uvijek uzima do maksimum 50% vrijednosti kolaterala kako bi se djelomično osigurali u slučaju nenadane promjene na tržištu, odnosno na pad cijene ETH čime bi se smanjila vrijednost kolaterala. Nakon što smo preuzeli DAI tokene, u mogućnosti smo trgovati s njima, te u slučaju povoljne situacije na tržištu čekamo da se naša investicija isplati, nakon čega pretvaramo coinove ponovno u DAI, vraćamo „kredit“, te zatvaramo CDP. Da bi zatvorili CDP, potrebno je platiti naknadu u iznosu 2,5% u MKR tokenima. Na ovaj način je moguće koristiti se tuđim izvorima financiranja za špekuliranje na tržištu kriptovaluta.

Cijena valute Maker

Cijena kriptovalute Maker u 2021. godini doživjela je pravu eksploziju, dok je njegova najniža vrijednost bila na samom njegovom početku na tržištu 30.1.2017. godine kada je ona iznosila 24,32$. Prvi veliki rast cijene se dogodio za vrijeme prvog ekstremnog rasta cijena kriptovaluta, kada se ista kretala preko 1000$, pa čak u nekim trenutcima siječnja 2018. godine i do 1500$. Uslijedio je pad sve dok idućeg rasta krajem 2020. godine.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari