Utorak, 25 lipnja, 2024
spot_img
HomeKriptovalutePolkadot kriptovaluta je u kratko vrijeme stigla u TOP 10

Polkadot kriptovaluta je u kratko vrijeme stigla u TOP 10

Kriptovaluta Polkadot jedna je od novijih kriptovaluta na tržištu. Uspjela je probiti se na sve zahtjevnijem i izazovnijem tržištu kriptovaluta te je u kratko vrijeme postala jedna od najvrijednijih na marketu.

Nastoji implementirati blockchain sustav na sebi inovativan način s nekim prednostima u odnosu na izravne konkurente. Više o Polkadotu, njegovom osnivanju, povijesti, cilju kriptovalute te načinu funkcioniranja njenog blockchaina saznajte u nastavku teksta.

Što je kriptovaluta Polkadot?

Kriptovaluta Polkadot radi na blockchainu, koji je zamišljen kao jedan veliki lanac sastavljen od više lanaca. Ovakav lanac omogućuje da se sporedni lanci (side-chains) povezuju s javnim i glavnim lancem blockchainom. Uz pomoć Polkadota različiti blockchainovi mogu izmjenjivati informacije između sebe.

Najveća razlika između kriptovalute Polkadot i njegovih konkurenata je što Polkadot omogućuje sigurnost unutar lanca, odnosno jamstvo da će informacija doći od točke A do točke B bez mogućnosti curenja. Jedan od glavnih osnivača Polkadota je Gavin Wood, jedan od suosnivača Ethereuma. Platforma Polkadot koristi token DOT čije su osnovne funkcije: upravljanje mrežom i izvršavanje operacijskih procesa.

Neke od glavnih funkcija Polkadota su:

 • Istinska interoperabilnost: Polkadot omogućuje cross-blockchain prijenose bilo koje vrste podataka ili imovine, ne samo tokena. Povezivanje s Polkadotom daje vam mogućnost interakcije s velikim brojem blokova u mreži Polkadot.
 • Ekonomska i transakcijska skalabilnost: Polkadot pruža neviđenu ekonomsku skalabilnost omogućavanjem zajedničkog skupa validatora da osigura više blokova. Polkadot pruža skalabilnost transakcija širenjem transakcija na više paralelnih blockchaina.
 • Jednostavna blockchain inovacija: Stvorite prilagođeni blockchain za nekoliko minuta pomoću okvira Substrate. Spojite svoj lanac na Polkadot i od prvog dana steknite interoperabilnost i sigurnost. Ova jednostavnost razvoja pomaže Polkadotovoj mreži da raste.
 • Nadograđivanje bez hardfork updatea: Polkadot se može nadograditi bez tvrdih rašljara kako bi integrirao nove značajke ili ispravio pogreške. Ova sposobnost omogućuje Polkadotu da se lako prilagodi promjenama i nadograđuje se kako postaju dostupne bolje tehnologije.
 • Sigurnost za sve: Polkadotova nova shema dostupnosti podataka i valjanosti omogućuje lancima međusobnu interakciju na smislen način. Lanci ostaju neovisni u svom upravljanju, ali ujedinjeni u svojoj sigurnosti.
 • Korisničko upravljanje mrežom: Polkadot ima sofisticirani sustav upravljanja u kojem svi holderi imaju glas. Nadogradnje mreže koordiniraju se na lancu i provode se samostalno, osiguravajući da razvoj Polkadota odražava vrijednosti zajednice i izbjegava stagnaciju.
Screenshot s web stranice polkadot.network

Povijest Polkadot blockchaina

Kao što je već napisano, glavni tvorac i najvažniji od osnivača kriptovalute Polkadot je već spomenuti Gavin Wood. On je i objavio „white paper“ projekta.

Polkadot djeluje pod okriljem Zaklade Web3, fondacije registrirane u Švicarskoj koja se bavi razvojem tehnologije u području decentraliziranih aplikacija.

Initial Coin Offer, poznat pod skraćenicom ICO je pokrenut sredinom listopada 2017. godine. Za cilj je imala prikupiti sredstva potrebna za nastavak i razvoj projekta. Investitori su prepoznali budućnost kriptovalute Polkadot te je već krajem mjeseca ICO završio prikupljanjem 5,5 milijuna DOT tokena.

Cilj Polkadota prema „white paper“ je riješiti probleme:

 • kompatibilnosti
 • skalabilnosti
 • povećati sigurnos
 • osigurati sustav u kojem se omogućuje rad različitim blockchain mrežama, koje preko Polkadota mogu izmjenjivati informacije ili obavljati transkacije sa maksimalnom sigurnosti.
Polkadot blockchain donosi neke novitete

Kako funkcionira Polkadot?

U početnom dijelu teksta spomenut je osnovni princip funkcioniranja protokola Polkadot. U ovom dijelu teksta biti će detaljnije opisano i objašnjeno kako kriptovaluta Polkadot funkcionira i kako takav način funkcioniranja unosi revoluciju u svijetu kriptovaluta.

Polkadot je dizajniran kao tehnologija višestrukih lanaca, odnosno kao temelj koji će služiti za strukturu što višeg broja međusobno neovisnih lanaca. Ovakva struktura lanaca bi omogućila veliki protok informacija, transakcija ili drugih stvari – bez problema skalabilnosti koje muče brojne druge kriptovalute.

Osnovne prednosti koje kriptovaluta Polkadot ima u odnosu na ostale kriptovalute su:

 • Skalabilnost: Polkadot kriptovaluta omogućuje rad većeg broja lanaca koji paralelno odrađuju zadane poslove bez straha da će usporiti sustav ili uzrokovati pad istog. Polkadot omogućuje skalabilnost tako da se problem prenapučenosti sustava raspršuje na „parachains“.
 • Sigurnost: Polkadot omogućuje sigurnost unutar mreže lanaca ne ostavljaljući mogućnost da informacije procure izvan njih.
 • Kompatibilnost: Dizajn Polkadota u svojoj suštini je zamišljen kako bi aplikacije i pametni ugovori s jednog blockchaina mogli razmjenjivati informacije ili transakcije  s drugim blockchainima.

Polkadot je u načelu zamišljen kao osnovna struktura koja bi trebala omogućiti velikom broju blockchainova i ostalih lanaca da međusobno mogu razmjenjivati informacije ili transakcije. Svrha digitalne valute Polkadot je stvoriti i pružiti sigurnu, povoljnu i učinkovitu okolinu u kojoj blockchainovi mogu razmjenjivati sadržaje.

CIJENA POLKADOTA KROZ POVIJEST

U listopadu 2017. godine na spomenutom ICO Polkadota ponuđeno je 5,5 milijuna DOT tokena koji su prodani za 0,29$ po tokenu. Prikupljanje sredstava je trajalo dosta dugo i Polkadot je na tržište izišao tek krajem kolovoza 2020. godine sa cijenom od 2,76$ za 1 DOT.

Cijena Polkadot kriptovalute od početaka do dana pisanja teksta (25.03.2021.)

Kao što to često biva sa revolucionarnim kriptovalutama, u samom početku je doživio veliki skok, pa se tako njegova cijena u nekoliko dana udvostručila. Također, tržišnom kapitalizacijom je potvrđena njegova popularnost na tržištu i vjera investitora u njegov sustav pa se Polkadot jako brzo probio u top 10 kriptovaluta sa najvećom tržišnom kapitalizacijom.

Uslijedila je stabilizacija cijene koja se do prosinca 2020. godine kretala na relativno stabilnoj razini između 4 i 5 američkih dolara. Čest je slučaj da kriptovalute nakon izlaska na tržište dožive velik rast, pa blagi pad i onda dožive stabilizaciju cijene u narednom periodu.

Trenutno cijena tokena DOT iznosi u trenutku pisanja teksta 30,29$ i prema tržišnoj kapitalizaciji zauzima 6. mjesto iza BTC, ETH, USDT, ADA i BNB. DOT se svakako nalazi u probranom društvu najjačih svjetskih kriptovaluta.

Prosinac 2020. godine i siječanj 2021. godine  je bio u najmanju ruku zanimljiv za DOT i za njegove investitore. Popraćen rastom BTC i općenito svih kriptovaluta, DOT je doživio rast od preko 2 puta u prosincu i početku siječnja. Treba napomenuti je da je DOT jedna od rijetkih valuta koja je u ovom rastu rasla ne samo u odnosu na američki dolar nego i u odnosu na BTC.

Usporedbe radi, od inicijalne ponude DOT tokena (ICO) do trenutka pisanja teksta je prošlo otprilike 3 godine. Cijena DOT je od tada narasla sa 0,29$ do 30,29$.

Treba napomenuti da špekuliranje i predviđanje kretanja cijena na tržištu kriptovaluta je jako zahtjevno, teško i nezahvalno pogotovo radi toga što brojni zakoni o ekonomskim špekulacijama padaju u vodu na ovako nestabilnom i volatilnom tržištu kao što su kriptovalute.

Većina investitora, posebno oni sa nedovoljnim znanjem i upućenosti završe tako da izgube svoj novac dok samo rijetki uspiju zaraditi.

Ethereum blockchain je i dalje najpopularniji

Poveznica između Ethereuma i Polkadota ima mnogo, no prva i najuočljivija je da je jedan od glavnih osnivača Polkadota bivši CTO i suosnivač Ethereuma Gavin Woods.

Ethereum je, uz Bitcoin najpoznatija kriptovaluta na svijetu. Njegov osnivač je Vitalik Buterin čiji je osnovni cilj bio kroz Ethereum napraviti kriptovalutu i blockchain koji će biti napredniji od Bitcoina.

Ether je kriptovaluta navedene platforme Ethereum. Ethereum se jako često koristi prilikom izrada aplikacija i pametnih ugovora, iako u zadnje vrijeme sve više gubi bitku s modernijim konkurentima poput LISK i EOS.

Trenutno je Ethereum druga najjača kriptovaluta na svijetu sa tržišnom kapitalizacijom od 185 milijuna dolara što čini 11,4% tržišnog udjela na tržištu kriptovaluta (25.03.2021.). Ovaj podatak još jednom potvrđuje ogroman udio BTC u svijetu kriptovaluta.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari