Nedjelja, 4 lipnja, 2023
spot_img
HomeBlockchainŠta je Ethereum i zbog čega je jedan od najvažnijih kripto projekata?

Šta je Ethereum i zbog čega je jedan od najvažnijih kripto projekata?

Nedugo nakon Bitcoina, popularizacijom blockchain tehnologije i povećanjem interesa za decentralizacijom i blagodatima koje ona nosi počele su se pojavljivati brojne druge kriptovalute. Jedna od najstarijih i ujedno najvrijednijih danas je Ethereum, tj. kriptovaluta Ether.

Kriptovalute su digitalne valute koje koriste princip kriptografije u svom radu. Riječ kripto dolazi od starogrčke riječi „kryptos“ koja označava nešto skriveno, odnosno privatno.

Današnja tema je najpoznatija kriptovaluta na svijetu nakon Bitcoina. Riječ je naravno o Ethereumu, koji je kao ideja i projekt počeo 2013. godine da bi se dvije godine nakon toga pojavio na tržištu. Ethereum je od početka smatran jako perpektivnim i potencijalno uspješnim projektom, a da su nagađanja bila istinita, potvrđuje i njegova široka primjena i trenutna popularnost u svijetu.

Što je Ethereum?

Blockchain Ethereum je otvoreni decentralizirani softver temeljen na blockchain tehnologiji, koja funkcionira koristeći vlastiti token Ether (ETH). Ethereum omogućuje da pametne ugovore (Smart Contracts) te DApps (Decentralizirane aplikacije) mogu funkcionirati na njemu bez smetnji u pogledu sigurnosti ili drugih prijetnji za normalno funkcioniranje mreže.

Ukratko, Ethereum platforma koja funkcionira na blockchainu, čime se pomaže programerima prilikom izrada aplikacija. Softver funkcionira pomoću kriptovalute ETH (Ether), koja pokreće mrežu i neophodna je za normalno funkcioniranje na mreži te izvršavanje bilo kakvog prenosa transakcija ili informacija. Ether možemo usporediti sa gorivom, jer za bilo kakvo stvaranje na aplikaciji ili slanje, potrebno je platiti Etherom rudare da bi se izvršila naredba.

Za razliku od Bitcoina, Ethereum je jedna od prvih kriptovaluta koja je ponudila nešto više od samog transferiranja tokena s jednog novčanika na drugi. Ethereum nudi širok spektar mogućnosti, prvenstveno kroz pametne ugovore i decentralizirane aplikacije. Znajući da aplikacije mogu biti jako šarolike i svakakve naravi, Ethereum ima veliki potencijal da se na njemu temelji značajan broj aplikacija i sustava koji će se koristiti u svijetu.

Ethereum blockchain podržava smart contracts

Pametni ugovori na Ethereum blockchainu

Smart contract ili pametni ugovor je kompjuterski program ili transakcijski protokol koji je programiran da automatski izvršava zadaću ukoliko dođe do zadovoljavanja određenih uvjeta koje autor programa postavlja.

Cilj ovakvih ugovora je smanjenje centraliziranosti, odnosno da se smanji potreba za trećom stranom ili posrednikom između dviju strana. Smanjivanjem broja posrednika povećava se sigurnost, ali i smanjuju potencijalni troškovi.

Najstariji oblik pametnih ugovora su automati za prodaju, koji se pojavljulju već krajem 19. stoljeća, primjerice automat za prodaju slatkiša koji kada se zadovolje određeni uvjeti (ubaci dovoljan broj novca te stisne broj ispred artikla koji se želi kupiti) odrađuje sam zadaću posluživanja artikla.

Termin pametnih ugovora je prvi spomenuo Nick Szabo 90-tih godina prošlog stoljeća, koji ga definira kao niz zapisanih u digitalnom obliku uključujući i sami protokol kojega obje strane trebaju poštovati.

Pametni ugovori temeljeni na blockchainu su vidljivi svim korisnicima blockchaina. Samim time, vidljivi su i mogući nedostatci svim korisnicima mreže, ponajviše rupe u sigurnosnom sustavu. Jedan od najpoznatijih napada na sustav temeljen na pametnim ugovorima je onaj iz lipnja 2016. godine kada je hakerskim napadom na The DAO pokušano otuđenje od 50 milijuna dolara, no pokušaj je na svu sreću propao.

Decentralizirane aplikacije (DAaps)

Decentralizirane aplikacije (DApps) su digitalne aplikacije ili programi koji rade na blockchainu, tj. Peer-to-Peer mreži. Aplikacije koje najčešće u životu koristimo su najčešće pod vlasništvom određene organizacije ili tvrtke koja osigurava da aplikacija funkcionira u redu.

Za razliku od običnih, iza decentraliziranih aplikacije ne stoji organizacija koja se brine da ona funkcionira u redu, već kod nje se i na strani korisnika i na strani pružatelja usluga mogu naći različiti korisnici koji konzumiraju aplikaciju putem blockchaina.

Kako funkcionira Ethereum blockchain?

Ethereumov blockchain je jako sličan kao i blockchaina od Bitcoina, ali je malo napredniji, prvenstveno u pogledu višeg stupnja funkcionalnosti i fleksibilnost. Programski jezik omogućava programerima da sastavljalju vlastiti softver kroz blockchain što im omogućuje stvaranje pametnih ugovora.

Kriptovaluta Ether je gorivo platforme

Kriptovaluta Ether

Kriptovaluta Ether (ETH) omogućuje rad blockchainu. Na blockchainu su zabilježene sve transakcije. Moguće je kroz transakcije stvoriti financijski ugovor jer blockchain zadržava trajno zapis o transkaciji i eliminirati upotrebu treće strane kao posrednika između dviju strana. Takve transakcije se nazivaju „trustless“.

Kriptovaluta Ether stvorena je kako bi podržala rad blockchaina i omogućila programerima da ga koristi. Programeri plaćanju naknadu u ETH za korištenje mreže, jer im ona omogućuje stvaranje pametnih ugovora i decentraliziranih aplikacija. Na isti način kao i kod Bitcoina, rudarenje se odvija i u Ethereum protokolu. Rudari rješavaju algoritme kako bi bili u mogućnosti provesti određeni blok zapisa na blockchaina.

Ethereum Virtual Machine

Jako bitna stvar kod Ethereum mreže je njegova Ethereum Virtual Machine (EVM) kojoj je zadatak osigurati povoljno okruženje za izradu i provedbu pametnih ugovora. Osnova je funkcioniranja pametnih ugovora te podržava sljedeće programske jezike: C++, C#, Elixir, Erlang, Haskell, Java, JavaScript, Pyton, Ruby, Rust i WebAssembly.

ETH Gas

ETH Gas označava naknadu koju je potrebno platiti za provedbu transakcije ili pametnog ugovora putem Ethereum mreže. Označava se sa Gwei i iznosi 10-9 ETH. Gas služi kao plaćanje za utrošak energije koja je potrebna da bi se provela transakcija na Ethereum blockchainu i označava se kao Gwei.

Svaki oblik operacije koju provodi EVM se referira kroz cijenu u ETH Gas koju je potrebno utrošiti za provedbu operacije. Kada želi obaviti transakciju, pošiljatelj mora specificirati gas limit i gas price. Gas limit je maksimalna količina Gwei tokena koju je pošiljatelj voljan koristiti u transakciji, dok je gas price količina ETH tokena koju je pošiljatelj voljan platiti rudaru za svaki Gwei token koji je korišten.

Da bi transkacija bila pravovaljana, pošiljatelj mora imati veći iznos ETH tokena nego što iznosi umožak gas limit pomnožen sa gas price. Matematički to možemo izraziti na sljedeći način. ETH iznos > gas limit x gas price. Pošiljatelj kupuje punu količinu gas tokena koje smatra da su mu potrbeni za transakciju, te se na kraju transakcije vraćaju tokeni koji nisu iskorišteni.

Glavne razlike Bitcoina i Ethereuma

Česta tema intrigracije čitatelja, ali i kripto zajednice je koje su glavne i najveće razlike između Bitcoina i Ethereuma. S obzirom da razlika postoji jako puno, nabrojati ćemo ih u nekoliko glavnih i najvećih razlika između ove dvije najpoznatije kriptovalute.

Ethereum i Bitcoin su dosta različiti

Razlika u ciljevima

Bitcoin je zamišljen kao prvo decentralizirano sredstvo plaćanja pomoću kojega bi se korisnicima omogućilo da mogu obavljati transakcije bez uplitanja posrednika omogučivši tako anonimnu, brzu i jeftinu transakciju valute. Ethereum, s druge pak strane je ipak malo novija i sofisticirana valuta koja za cilj ima biti sustav koji će podržavati pametne ugovore i decentralizirane aplikacije čime bi se stvorili idealni uvjeti za nastanak decentraliziranog sustava na kojima programeri mogu izrađivati svoje aplikacije

Razlika u blockchainu

Bitcoinov blockchain je dizajniran jako primitivno, što je i u skladu s blockchainom prve kriptovalute na svijetu, pa ga je najlakše i najbolje opisati kao digitalni zapis transkacija u blokovima koji sadrži podatke o provedenim transkacijama. Ethereumov blockchain je napredniji i malo složeniji od njegovog glavnog konkurenta, iako dijele mnoge sličnosti. U mogućnosti je pohranjivati kodove, te svojim korisnicima omogućava fleksibilniju upotrebu blockchaina u njima potrebne svrhe.

Razlika u brzini provedbe transakcija

Brzina provedbe transakcija, odnosno njegovo stavljanje u blok i potvrđivanje je u prosjeku trajalo nekoliko minuta u 2020. i 2021. godini kod Bitcoina, odnosno u prosjeku se trajanje potvrđivanja transakcije kretalo oko 10 minuta, što iznosi veliki napredak u odnosu na godine prije kada su se događali problemi te se na provedbu transakcije čekalo nekoliko sati. Kod Ethereuma, vrijeme potvrde transakcije se kreće u pravilu između nekoliko desetaka sekundi i 2 minute.

Razlika u količini tokena

Količina BTC tokena koja će biti emitirana je strogo programski zadana i odvija se prema točno zapisanim pravilima do ukupne količine od 21 milijun BTC tokena. Ethereum nema točno zadanu količinu tokena koja će završiti na tržištu, nego emitiranje tih tokena ovisi direktno od uprave i vlasnika projekta koji određuju koliko tokena u kojem trenutku bi trebalo pustiti na tržište ili pak povući s njega.

Cijena Ethereuma kroz povijest

Ethereum je na tržište izišao sa svojom kriptovalutom Ether u 2015. godini. Vratiti ćemo se na prethodni dio teksta gdje smo spomenuli da Ethereum ne emitira svoje tokene putem algoritma, nego njihova distribucija ovisi o odlukama vlasnika i uprave.

Cijena Ethereuma od početaka do 02.04.2021.

Trenutno postoji preko 114 milijuna ETH tokena, od kojih je čak 72 milijuna izdano prvim blokom na Ethereum platformi, a 60 milijuna od navedenih 72 je iskorišteno za financiranje projekta, dok je 12 milijuna premješteno u fond za razvoj.

Kriptovaluta ETH je na tržište izišla u 2015. godini kada je zabilježena i njena najniža cijena u povijest koja iznosi 0,42$ za jedan ETH token. Kroz nekoliko idućih godina ETH se etabilirao kao prva pratilja BTC. Njegov veliki rast za vrijeme prve kripto euforije krajem 2017. godine mu je jako pomogao da stekne ugled i popularnost u svijetu kriptovaluta. Tadašnja cijena ETH tokena od 1336$ na dan 15. siječnja 2018. godine dugo je vremena ostala rekordna te se tek u zadnje vrijeme uspila dostići. Na isti datum ostvarena je i njegova najveća vrijednost u odnosu na BTC.

U periodu do 2020. godine ETH je bio jedan od većih gubitnika na kripto tržištu, pa je tako njegova cijena u jednom periodu čak pala ispod 100 dolara. No, popularizacija DeFi tokena koji su bazirani dijelom na njemu i veliki rast cijena kriptovaluta su ga ponovno gurnule u prvi plan.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari