Nedjelja, 4 lipnja, 2023
spot_img
HomeBitcoinŠto je Bitcoin, kako funkcionira Bitcoin i kako kupiti Bitcoin?

Što je Bitcoin, kako funkcionira Bitcoin i kako kupiti Bitcoin?

Bitcoin je najpoznatija i najkorištenija kriptovaluta na svijetu, a ujedno i prvi oblik elektroničkog novca u svijetu. Trenutno na svijetu postoji više desetaka tisuća raznoraznih kriptovaluta koje imaju različite ciljeve i rješavaju određene probleme na internetu i u određenim sustavima.

No, sve je počelo krajem 2008. godine kada je pod pseudonimom tvorca ili grupe tvoraca Satoshi Nakamoto nastala objavljen Bitcoin Whitepaper – način funkcioniranja internet novca. Ova valuta nazvana je Bitcoin i u kratko vrijeme je ugledala svijetlo dana te je danas najpoznatija digitalna valuta. Bitcoin se s pravo može nazvati pretečom i praocem svih ostalih kriptovaluta i najviše je zaslužan za popularizaciju istih u svijetu.

Kroz ovaj tekst donosimo Vam odgovore na pitanja: što je Bitcoin, kako kupiti Bitcoin, koje druge valute su poznate u svijetu i mnoga druga. Ovaj detalja Bitcoin kurs, tj. vodič, uvesti će vas u svijet kriptovaluta i približiti ovu tehnologiju budućnosti.

Što je Bitcoin?

Bitcoin je prva kriptovaluta, elektronska verzija novca, koja omogućuje pojednostavljeno, ubrzano i anonimno obavljanje transakcija.

Bitcoin omogućuje slanje transakcija bez posredovanja treće strane (u današnjem monetarnom sistemu banke) što ga čini prvom decentraliziranom kriptovalutom na svijetu. Popularnosti Bitcoina i njegovom širem korištenju se pridonijele sljedeće njegove vrline:

Anonimnost (Decentraliziranost)

Pomoću blockchain tehnologije koju koristi Bitcoin moguća je potpuna anonimnost prilikom posjedovanja i slanja transakcija. Za sve transakcije provedene u ovom sustavu zaslužni su rudari, koji ih potvrđuju i bilježe u javnu knjigu blockchaina.

Bitcoin je u potpunosti anoniman i decentraliziran zbog čega je u početcima svoju popularnost stekao na crnom tržištu. To njegovo svojstvo anonimnosti je naišlo i na kritike jer ga se optuživalo da služi za financiranje mafije, terorizma te pranje novca, ali kada pogledamo širu sliku – gotovina se je uvijek korista u svrhu pranja novca i ilegalnih aktivnosti.

Brzo slanje novca

Svatko tko je jednom slao novac u inozemstvo zna da takve transakcije mogu potrajati i po nekoliko dana, no Bitcoin ne poznaje inozemstvo već je cijeli svijet mreža jednog te istog blockchaina, koji jednako funkcionira gdje god se nalazili. Samim time, Bitcoin puno brže obavlja transakcije od banaka i drugih financijskih institucija, te u prosjeku za izvršenje (potvrdu) transakcije treba između 10 i 20 minuta.

Bitcoin Lighting Network

Kod plaćanja usluga Bitcoinom može se koristiti Lighting Network, tehnologija drugog sloja Bitcoinovog blockchaina, koja je stvorena za povećanje skalabilnosti. Putem Lighting Networka se transakcije odmah bilježe i smanjuje naknada za njihovo korištenje.

Jeftino slanje novca

Slanje novca putem Bitcoina je puno jeftinije nego slanje putem bankovnih kanala, pogotovo ukoliko se radi u inozemstvu i zemljama koje su van Europske Unije. Plaćanjem putem bankovnih kanala potrebno je platiti naknadu i tečajnu razliku valute prilikom slanja novca. Do ovakvih troškova kod slanja BTC kriptovalute ne dolazi.

Potpuna kontrola novca

Još jedno bitno svojstvo Bitcoina je potpuna kontrola novca u vašim rukama. Bitcoin je decentralizirana mreža u koja nema centralnu jedinicu i sve transakcije obavljaju ljudi koji je koriste. Također, vaša sredstva su spremljena u novčaniku na tom blockchainu i nitko vam ih ne može uzeti ili blokirati, kao što je to danas slučaj s bankama. Možete ih koristititi kada god želite i bez obzira na to gdje se nalazili, a prenošenje je moguće bez fizičkih uređaja. Sve što vam treba su ključevi vašeg novčanika.

Bitcoin logo

Povijest Bitcoina

Svoju povijest Bitcoin počinje pisati 31. listopada 2008. godine. Tada anomimni programer ili grupa programera pod pseudonimom Satoshi Nakamoto objavljuje white paper pod imenom „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“.

U njemu je opisan koncept Bitcoina kao decentralizirane digitalne valute koja omogućava obavljanje transakcija bez posrednika. Treba imati na umu da se Bitcoin pojavio u jeku najveće financijske krize koja je potresla svijet od „Great Depression“ krize iz 30-tih godina prošlog stoljeća. Financijska kriza nastala 2007. godine slomom tržišta nekretnina je uzrokovala bankrot brojnih banaka i financijskih institucija rušeći time povjerenja građana u iste.

Prvi dani Bitcoina

Nekoliko mjeseci kasnije, 3. siječnja 2009. godine Bitcoin blockchain je pušten u upotrebu kada se prvi blok izrudario, a prva testna transakcija je obavljena tjedna dana nakon rudarenja prvog bloka. Tokom prvih nekoliko mjeseci Bitcoin kriptovaluata nije imala nikakvu vrijednost u novcu. Nitko nije znao za njega i preživljavao je isključivo zahvaljuljući entuzijastima i rudarima koji su se interesirali u novu tehnologiju.

Prva Bitcoin transakcija – Bitcoin pizza day!

Tek više od godinu dana kasnije, točnije 22. svibnja 2010. godine  dogodila se prva stvarna transakcija Bitcoin kriptovalutom, kada je anonimni muškarac s Floride koristio Bitcoin forum za kupnju pizze. Napisao je da će platiti 10.000 BTC kriptovalute onome tko mu naruči dvije Papa John’s pizze na adresu, koje su vrijedile otprilike 25 dolara. Današnja vrijednost 10.000 Bitcoina iznosi oko 475 milijuna dolara (na dan pisanja teksta 12.02.2021.).

Sve veća korištenost Bitcoina

U samim svojim početcima, Bitcoinima se trgovalo na već opisani način, mijenjanjem dobara ili usluga za njih. Povećani interes javnosti za Bitcoin se počeo događati 2013. i 2014. godine kada se njime počelo trgovati na raznim mjenjačnicama i kada su se počele stvarati i ostale kriptovalute. Tih godina brojne internetske stranice su počele dopuštati plaćanje u BTC kriptovaluti, dok je istih godina počela i velika kampanja od strane država protiv Bitcoina optužujući ga kao podlogu kriminalcima za pranje novca i financiranja terorozima. U kampanji protiv Bitcoina prednjačile su Sjedinjene Američke Države i Kina. Danas, nakon više od 12 godina od njegova nastanka Bitcoin je postao opće prihvaćeno sredstvo diljem svijeta.

bitcoin-blockchain-kripto-portal
Bitcoin radi na blockchainu

Blockchain mreža je temelj kriptovaluta

Sustav blockchaina je ipak malo stariji nego Bitcoin, pa tako prvi nacrt ideje i funkcioniranja je predstavljen 1991. godine od strane dvojica istraživača, Stuarta Habera i Scotta Stornetta. No, koncept blockchaina je zaživio tek pojavom Bitcoina. Osnova funkcioniranja Bitcoina, pa i skoro pa svake kriptovalute je blockchain.

Što je Blockchain?

Ova naizgled komplicirana tvorevina nazvana blockchain je u svojoj šuštini baza podataka. Samim time, svaki blockchain je baza podataka, ali svaka baza podataka nije blockchain. Baza podataka predstavlja zapis informacija koje su skladištene u elektronskom obliku na kompjuteru. Velike baze podataka funkcioniraju na temelju servera kojima upravljalju stotine kompjutera kako bi mogle pohraniti dovoljno podataka te pružiti potrebnu informaciju kada je to potrebno.

Osnovna razlika između baze podataka i blockchaina je njihova struktura. Dok baza podataka svoje informacije svrstava najčešće u tablice, blockchain informacije pakira u blokove koji kada se napune do svog kapaciteta se vežu na blockchain, odnosno lanac blokova.

Blockchain je zapravo ni manje ni više nego lanac blokova koji sadrže informacije. U slučaju Bitcoina, blockchain služi kao baza podataka na kojoj se evidentiraju sve transkacije koje su numerirane i poredane po starosti. Samim time, točno se zna kada je izvršena koja transakcija i o kojoj količini BTC kriptovaluta se u njoj radilo.

S vremenom popularnost i upotreba blockchain sustava kao baze podataka se jako povećala, pa tako danas Walmart, AIG, Siemens, Pfizer i IBM su samo neke od najpoznatijih svjetskih kompanija koje koriste navedenu tehnologiju.

Kako Bitcoin funkcionira?

Bitcoin je digitalna valuta, decentralizirani sustav koji bilježi transakcije na bazi podataka zvanoj blockchain. Radi na jako jednostavan, ali revolucionaran način koji će biti opisan u nastavku teksta kroz najjednostavniji primjer transakcije Bitcoina s jedna adrese na drugu, odnosno s jednog BTC novčanika na drugi.

Bitcoin novčanik

Svaki novčanik sadrži „private key“ koji je zapravo zapis informacije unikatan za navedeni novčanik i služi u svrhu da bi potvrdio da je transakcija poslana upravo s navedenog novčanika (slično kao vlastoručni potpis u stvarnom životu). Nakon što je transakcija poslana s jedne adrese na drugu, potrebno je da se ista potvrdi kroz proces koji se zove rudarenje.

Bitcoin rudarenje

U prosjeku je za potvrdu transakcije potrebno između 10 i 20 minuta, ovisno o zasićenosti mreže. U procesu zvanom rudarenje, rudari dobivaju nagradu za kompletiranje bloka verificiranih transakcija rješavanjem složenih matematičkih algoritama. Nagrada se uvijek dodijeljulje u Bitcoin kriptovalut.

Bez rudara, cijeli proces nebi bio moguć, jer nebi postojao nitko tko bi zapis transakcija stavio na blockchain i samim time ga verificirao. Prema Nakamotu i njegovom whitepaperu o Bitcoinu, svrha rudarenja je izbjeći double spending, odnosno zloupotrebu kriptovalute Bitcoinu u kojoj vlasnik isti coin troši dva puta. Kako bi rudari zadovolji uvjete za nagradu u BTC tokenu potrebno je:

 • Verificirati 1MB transakcija.
 • Biti prvi od svih rudara koji je riješio složenu matematičku slagalicu, odnosno algoritam.

Proces verifikacije transakcija poznat je pod nazivom Proof of Work. Nakon potvrde transakcije, njenog stavljanja u blok i vezanja na blockchain, Bitcoin je prebačen s jednog novčanika na drugi, dok je rudar za svoj rad dobio naknadu u Bitcoin coinima. Rudarenje nije jednostavan proces te zahtjeva skupe kompjuterske uređaje koji troše velike količine električne energije.

Ostale kriptovalute

Bitcoin prvenstveno služi za slanje i obavljanje transakcija te kao čuvar vrijednosti, koji bi svoju vrijednost trebao povećavati u skladu s godinama. Radi na jako jednostavan način ukoliko ga usporedimo s kriptovalutama druge i treće generacije koje su riješile neke njegove problema, imaju puno širu upotrebu, ali mu i dalje nisu uspjele doći niti blizu po popularnosti i razini korištenja.

Zanimljivost je da Bitcoin je od početka pa do današnjeg dana uvjerljivo najpopularnija kriptovaluta na svijetu te čini preko 60% ukupne tržišne kapitalizacije svih kritpovaluta (na dan pisanja teksta 12.02.2021.). Možemo slobodno zaključiti da je Bitcoin kralj kriptovaluta te trenutno ne postoji nitko tko ga može ugroziti.

Ethereum, Litecoin, Ripple, Polkadot…

Pojavom Bitcoina javile su se ideje i interes i za druge kriptovalute, pa tako nekoliko godina nakon njega nastaju:

 • Litecoin
 • Ethereum
 • Ripple
 • NEO
 • Stellar
 • Dogecoin
 • I mnoge druge

Najveća konkurencija i njegov prvi pratilac prema tržišnoj kapitalizaciji još od svojih početaka je Ethereum, koji je jako popularna mreža u sferi pametnih ugovora i decentraliziranih aplikacija, no još uvijek nije uspio skinuti Bitcoin s trona carstva kriptovaluta.

bitcoin-cijena-kripto-portal
Ulaganje u kriptovalute

Ulaganje u Bitcoin

Od samih početaka vrijednost Bitcoina je na veća razdoblja u porastu. Iako je do sada njegova cijena nekoliko puta pretrpila nagle poraste i padove, kada se u obzir uzme cijena od početka do danas Bitcoin je najbolja investicija u ovom tisučljeću.

Naravno, povijest ne mora biti pokazatelj budućnosti i neophodno je da se prije ulaganja detaljno informirate o marketu i naučite kako on funkcionira.

Ciklusi marketa se često mijenjaju i zbog toga morate biti oprezni oko vremena kada ulažete. Postoji zlatno pravilo koje kaže da se u stvari ulaže kada je njihova cijena minimalna, a prodaje na vrhuncu, no za to je potrebno imati puno znanja kada kreće ili završava bull market.

Nedavno je Tesla uložila 1.5 milijardi dolara u Bitcoin i tako postala prva svjetska tvrtka koja dio svojeg novca čuva u ovoj valuti. Također, najavili su i da rade na tome da počnu primati Bitcoin kao sredstvo plaćanja za automobile, a sve više firmi i bitnih institucija se interesira za Bitcoin.

Nikada ne ulažite više novaca od onog koji ste spremni izgubiti!

Kako kupiti Bitcoin?

Za kupnju Bitcoina potrebno je koristiti neku od mjenjačnica koje nude promjenu $, € ili neke druge valute u BTC. Naša preporuka je najpoznatija svjetska mjenjačnica Coinbase, koja za nove korisnike nudi 10$ Bitcoina gratis za kupnju od minimalno 100$. Bonus možete ostvariti registracijom preko ovog linka: Coinbase 10$ BONUS.

Za kupnju je potrebno registrirati se na mjenjačnicu, napraviti potvrdu identiteta (KYC) i zatim možete kupiti Bitcoin putem nekoliko različitih opcija plaćanja. Detaljno o tome donosimo vam u tekstu na našoj web stranici kako kupiti Bitcoin?

Bitcoin zanimljive činjenice

Cijena Bitcoina kroz povijest

Prva zabilježena transakcija Bitcoina je već spomenuto plaćanje dviju pizza iz početka teksta, no BTC se pojavio na tržištima u 2011. godini. Najbitnije obilježje njegovog kretanja cijene je volatilnost.

Tako već iste godine BTC ostvaruje prvi značajan rast kada između travnja i lipnja cijena raste s 1$ na 32$, da bi na kraju te godine cijena se spustila na samo 2$ u periodu bear marketa, koji je jedan od dva stanja marketa:

 • bull market (rast cijena kriptovaluta)
 • bear market (pad cijena kriptovaluta)

Nazive su dobili po napadanju ove dvije životinje, gdje bik napada od dole prema gore, a medvjed od gore prema dole. Tako izgledaju i grafovi prilikom rasta, tj. pada.

Coinmarketcap-cijena-bitcoina-kripto-portal
Coinamarketcap graf cijene Bitcoina od početka do dana pisanja teksta 12.02.2021.

Prelazak 1.000$ po coinu

Iduće godine cijena Bitcoina se kreće u pravilu između 4 i 15 dolara. Već 2013. godine na BTC tržištu dolazi do velikog rasta cijene kada je cijena narasla na 220 dolara u travnju. Da bi krajem godine cijena narasla na tada rekordnih 1156,10$.

Bull market 2017. godine

Idućih nekoliko godina obilježio je pad cijene sve do 2017. godine kada je BTC narastao od 975 dolara kojima se trgovalo u ožujku, sve do 20,089 dolara, tada rekordne cijene koja je bila postavljena 17. prosinca. 2017. godine.

Bitcoin od 2018. do danas

Ekstremno napuhivanje kripto balona, imalo je za rezultat da iduće dvije godine cijena Bitcoina i svih ostalih kriptovalute je skoro pa konstantno padala, pa je BTC u nekim trenutcima vrijedio tek malo više od 3000 dolara. No, ovaj rast cijene je predstavio BTC svuda po svijetu i gotovo da od toga momenta nema burze ili mijenjačnice kojima se ne trguje Bitcoinom. Također, sve svjetske novine su prenijele vijesti o „bogaćenju“ na cijenama kriptovaluta.

Novi ATH od +45.000$

Novi rast cijene BTC se dogodio krajem 2020. godine. Već u 2019. godini pokazivali su se znakovi oporavka kripto tržišta. Svakako treba uzeti u obzir i BTC halving u svibnju 2020. godine koji je pridonio kasnijem rastu cijene kriptovalute. Tako je BTC 8. siječnja 2021. godine dosegnuo svoju najvišu cijenu u povijesti u iznosu od 41,941,56$, čak duplo više vrijednost nego što je bila u prvom velikom rastu cijena kriptovaluta. Današnja cijena Bitcoina iznosi 47,786$ (na dan pisanja teksta 12.02.2021.) te je sa svojom tržišnom kapitalizacijom uvjerljivo najveća kriptovaluta na svijetu na udiom od čak 60,4% ukupne kapitalizacije.

Tko je Satoshi Nakamoto?

Ime Satoshi Nakamoto je obavijeno misterijom, a navedena osoba ili grupa ljudi predstavljeni su za čovjeka godine nekoliko puta u raznim časopisima i nagradama. Anonimni tvorac ili grupa tvoraca Bitcoina se sklonio/la iza ovog pseudonima. Jedino što se o njemu zna jest da je tvorac Bitcoin mreže.

O njemu postoje brojna nagađanja koja raspiruju maštu. Postoje čak špekulacije da Nakamoto svoje podrijetlo krije u zemljama engleskog govornog područja. Također, Stefan Thomas, švicarski programer je istražio više od 500 objava Nakamota na forumima te je došao do zaključka da gotovo pa i nema objava između 5 i 11 sati ujutro po Greenwich vremenu, što bi na teritoriju Japana iznosilo između 14 i 20 sati. Ovoj teoriji u prilog ide i činjenica da je Bitcoin software dokumentiran na engleskog jeziku, a ne na japanskom.

Određena grupa ljudi na čelu sa Dan Kaminsky i John McAfee smatra da Nakamoto nije pojedinac, nego tim ljudi koji stoje iza toga imena. Njihov argument je da izrada Bitcoin koda i cijelog protokola je mogla biti izrađena od strane jedino grupe ljudi od kojih je svatko specijalist u svom području rada. Mnogo se ljudi povezivalo sa imenom Satoshi Nakamoto, od kojih najpoznatije je Elon Musk, ali do dan danas njegov identitet nije otkriven, te naš tajni junak ili junaci priče o kriptovalutama odlučuju uživati u anonimnosti.

Kroz tekst na našoj web stranici smo detaljnije pisali o tome tko je Satoshi Nakamoto i prikazali dokaze koji upućuju na određenu osobu.

Bitcoin halving

Kao što je već napisano u prethodnom dijelu teksta, BTC coini su nagrada rudarima za stvaranje blokova. Satoshi Nakamoto je prilikom izrade Bitcoina programirao sustav tako da će izdati ukupno 21 milijun Bitcoina.

Trenutno se u opticaju nalazi oko 18,5 milijuna BTC-a. Imajući na umu buduću popularizaciju mreže, te kako bi smanjio inflaciju vrijednosti Nakamoto je osmislio zanimljiv proces koji se zove halving. Otprilike, svakih 210.000 novih blokova koji su rudareni, nagrada za rudare se smanjuje za pola. Ovaj proces se događa svako otprilike 4 godine, te je za sada svaki put uzrokovao rast cijene kriptovalute po osnovi osnovnog ekonomskog zakona ponude i potražnje.

 Svaki novi halving reducira stvaranje novih tokena za pola, čime se značajno smanjuje ponude koja više ne može zadovoljiti potražnju zbog čega bi cijena trebala ići gore. Halving proces će se događati sve do 2140. godine kada bi trebao biti izrudaren i posljednji BTC coin. Od tog trenutka, nagrada za rudare će se plaćati po principu transaction fee koju će plaćati sami korisnici mreže. Na početku mreže, nagrada za svaki rudareni blok je bila 50 Bitcoina, da bi nakon 3 halving procesa došla na sadašnjih 6,25 BTC coina prilikom zadnjeg halving procesa koji se dogodio 11. svibnja 2020. godine.

Treba spomenuti i to da se svakim blokom povećava i težina rudarenja, stoga je i smanjena mogućnost da će se napretkom tehnologije moći rudariti više blokova u kraće vrijeme, već je tvorac mislio o svim opcijama.

Nadamo se da ste se nakon čitanja teksta pobliže upoznali sa Bitcoinom i načinom na koji funkcionira. Na našoj web stranici nalazi se i mnoštvo drugih tekstova u kojima vam donosimo novosti iz svijeta kriptovaluta i upoznavamo vas s ostalim blockchainima i valutama.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari