Utorak, 25 lipnja, 2024
spot_img
HomeKriptovaluteŠto je ChainLink i kriptovaluta LINK?

Što je ChainLink i kriptovaluta LINK?

ChainLink je jedna od najpoznatijih i najkorištenijih kriptovaluta na tržištu. Postoje brojni projekti u svijetu kriptovalutu kojima je cilj unaprjeđivanje postojećeg sustava. Stvaranje inovativnog i prepoznatljivog rješenja određenog problema neophodno je da bi projekt imao svrhu i postao prepoznatljiv u moštvu drugih kriptovaluta.

Tema ovog članka je upravo jedna od perspektivnih kriptovaluta koja želi povezati blockchaine različitih sustava (Bitcoin, Ethereum i ostalih) te omogućiti interoperabilnost sustava koji bi podržavao sve navedene blockchainove i povezao ih u jedan. Sve do pojave ChainLinka nije postojao nijedan projekt koji bi omogućio interoperabilnost ovih nezavisnih blockchaina.

Što je kriptovaluta ChainLink?

Bitcoin je svijetu predstavio blockchain, Ethereum je podigao tehnologiju na višu razinu omogućivši korištenje punog potencijala blockchain tehnologije kroz pametne ugovore, dok ChainLink pomaže različitim blockchainima da surađuju jedan s drugim kako bi kroz razmjenu podataka osigurali maksimum svoje učinkovitosti.

Kriptovaluta ChainLink kroz povezivanje različitih blockchainova želi omogućiti svojim korisnicima i programerima da mogu izvući ono najbolje iz svakog, koristeći se samo jednom mrežom. Također, ChainLink želi povezati blockchain i pametne ugovore sa stvarnim svijetom, koji nije samo u digitalnom obliku.

Ovaj jedinstveni projekt trenutno koristi decentralizirani Oracle sustav koji je temeljen na Ethereumu. Upravo Oracle sustav omogućuje korisnicima upotrebu različitih blockchainova na jednoj mreži.

Povijest ChainLinka

Kriptovaluta ChainLink svoju povijest počinje pisati još 2014. godine kada se rodila ideja o projektu. Upravo tada je osnovana njena matična kompanija SmartContract, čiji je zadatak bio da stvori premosnicu između javnih blockchaina i vanjskih izvora podataka.

Osnovan je od strane Sergeya Nazarova, u suradnji sa Steve Ellisom. SmartContract je originalno rješenje zamislio u vidu centraliziranog Oracle sustava za blockchain, no rješenje nije bilo moguće pa je došlo do takozvanog Oracle problema. Jednostavno rečeno, ovaj problem je došao iz toga da su pametni ugovori morali biti izloženi povjerenju treće strane (centraliziranosti sustava) prilikom dobivanje vanjskih izvora podataka.

Tek 2017. godine problem je riješen uvođenjem ChainLinka, decentralizirane Oracle mreže. U rujnu iste godine održan je ICO (Initial Coin Offering) ChainLinka na kojem je izdana LINK kriptovaluta, gdje je prikupljeno otprilike 32 milijuna dolara potrebnih za istraživanje i daljnji razvoj projekta.

ChainLink ima cilj povezati blockchaine različitih kriptovaluta

Cilj i svrha ChainLinka

Cilj ChainLinka je da omogući povezivanje pametnih ugovora s vanjskim izvorima podataka na decentralizirani način kroz svoj Oracle sustav.

Drugi cilj projekta je da ukomponira nekolicinu najboljih i najpopularnijih blockchaina koji bi mogli funkcionirati na jednom mreži, spojivši time sve prednosti navedenih blockchaina u jednu mrežu. Time bi ChainLink mogao omogućiti svojim korisnicima rad na mreži koja nudi najviše mogućnosti od svih ostalih.

Kako ChainLink i kriptovaluta LINK funkcioniraju?

ChainLink radi tako da povezuje blockchain sustav s vanjskim bazama podataka. S jedne strane povezuje blockchain, dok s druge strane je integriran s API (Application programming interface). Radi kroz sustav Oracle koji povezuje ove dvije strane bez uplitanja treće strane, tako da omogućuje decentraliziranost sustava.

Suština ChainLinkove funkcije ovisi o dva procesa. Prvi je Onchain koji pomaže Oraclu da kreira zapis podataka. Nakon što je zadovoljena Onchain forma, informacija koja je poslana kroz blockchain ide van lanca, u takvozani Offchain proces iz kojega se  ponovno vraća u Onchain infrastrukturu.

Arhitektura Onchain dijela ChainLinka je razvijena na Ethereum blockchainu, kako bi podržavala pametne ugovore koji u ovom dijelu infrastrukture obavljaju najveći dio posla.

Tako proces u Onchain lancu možemo podijeliti u tri osnovne razine:

  1. Oracle selekcija
  2. zabilježavanje informacije
  3. sakupljanje rezultata

Offchain proces je jako zanimljivo i jedinstveno rješenje ChainLinka. Svaki čvor u infrastrukturi je povezan sa Offchain rezervama kroz API koje sakupljaju odgovore od svih pametnih ugovora, dok su svi čvorovi direktno povezani sa ChainLink mrežom.

Jako bitan dio ove infrastrukture su i vanjski adapteri koji služe kako bi povezali treću stranu sa API te pomažu da se premosti jaz između blockchaina i stvarnog svijeta. Svi adapteri moraju biti zapisani u shemi koju podržava ChainLink struktura.

Što je Oracle?

Oracle je program koji se koristi kako bi se spojilo vanjske podatke s blockchainom i pametnim ugovorima. On koristi API kako bi ispunio svoju namjenu.

ChainLink koristi koncept pametnih ugovora na zanimljiv način. Pametni ugovor je program koji sačinjava kod pomoću kojega vrši radnje na blockchainu. Pomoću ovih ugovora zaobilazi se treća strana koja bi trebala povezivati dvije radnje. Posebnost pametnih ugovora u ChainLinku je da oni kalkuliraju rad koji izvršava Oracle sustav. Stvoren je decentralizirani Oracle sustav koji može ispuniti uvjete iz pametnih ugovora Offchain i konvertirati ih u Onchain podatke.

Cijena kriptovalute ChainLink

Cijena kriptovalute LINK od izlaska na burzu do 14.02.2021.

Iako je već napisano u početku teksta, treba spomenuti još jednom da je ChainLink imao uspješan ICO u rujnu 2017. godine kada je prikupljeno 32 milijuna dolara izdavanjem LINK tokena. LINK je zapravo ERC-20 token koji ima dodatnu funkciju ERC-223 tokena. On mu omogućuje mogućnost transferiranja čime je moguće primati i prosljeđivati token kroz ugovore u jednom transakciji.

ChainLink ICO

ICO je završio 18. rujna 2017. godine te se LINK prodavao u ETH vrijednosti u omjeru 2600:1. U prijevodu za 1 ETH se tada dobivalo 2600 LINK tokena, što bi značilo da je tadašnja cijena 1 LINK tokena bila 0,11$ prema vrijednosti ETH tokena. Prema tadašnjoj odluci 32% tokena je dodijeljeno operatorima čvorova za upravljanje sustavom, 30% je ostalo ChainLinku za financiranje razvoja, dok je ostatak pušten u javnu prodaju.

Izlazak na burzu

Kriptovalutom LINK se počelo trgovati 23. rujna 2017. godine po cijeni od 0,17$ po tokenu. Već u prvih nekoliko dana cijena se popela do 0,46$ nakon čega je uslijedila stagnacija do prosinca kada je počeo veliki rast cijena na kripto tržištu.

LINK je u prosincu i siječnju došao do cijene od preko 1 dolara pa se tako 8. siječnja 2018. godine trgovalo cijenom od 1,28$ po tokenu što je bila ujedno i rekorda cijena u tom periodu. Uslijedio je svima nam poznati pad cijena kriptovaluta pa tako cijena kriptovalute LINK prvi put ponovno prelazi 1 dolar tek u svibnju 2019. godine.

Tada započinje i njen dugotrajan rast pa tako LINK konstantno raste u odnosu na američki dolar, ali i Bitcoin. U kolovozu 2020. godine LINK dolazi do vrijednosti od 17$ po tokenu. Nakon toga, dolazi do pada cijene u odnosu na BTC, ali i rasta u odnosu na američki dolar zbog velikog rasta cijene Bitcoina.

Ovaj fenomen se dogodio gotovo pa svim kriptovaluta. Tako je LINK ove godine dostiže svoju rekordnu cijenu od +30$. Zanimljivo je usporediti cijenu prilikom ICO i današnju cijenu trgovanja tokenom. Prema tome ispada da onaj tko je kupio LINK prilikom ICO, danas imao povrat od preko 280 puta. 

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari