Utorak, 29 studenoga, 2022
spot_img
HomeBlockchainŠto je Solana (SOL) i kako rješava problem skalabilnosti?

Što je Solana (SOL) i kako rješava problem skalabilnosti?

Od samih početaka kriptovaluta, problem skalabilnosti se nameće kao jedan od najvećih i najteže rješivih problema funkcioniranja blockchaina. Prva kriptovaluta na svijetu, Bitcoin je imala i još uvijek ima velikih problema sa skalabilnosti, ali kriptovaluta Solana rješava taj problem.

Što je skalabilnost?

Podsjetimo se, skalabilnost je pojam koji označava ponašanje mreže pod velikim opterećenjem, odnosno kako koliko se smanjuju njene performanse pri većem broju korisnika. Logično je, da se s godinama, i s pojavom novijih kriptovaluta problem skalabilnosti počeo rješavati, ali još uvijek se on nameće kao jedan od gorućih problema šire upotrebe kriptovaluta. Digitalna valuta Solana je jedna od onih kriptovaluta koja donosi nova rješenja u pogledu skalabilnosti te nastoji omogućiti bržu mrežu bez ugrožavanja anonimnosti korisnika, a samim time i decentralizacije sustava.

Što je kriptovaluta Solana SOL?

Solana je blockhain sustav koji osigurava skalabilne, sigurne i brze decentralizirane aplikacije. Najvažnija odlika Solane je njegova skalabilnost, pa tako trenutačno osigurava 50 000 TPS (transactions per second) i 400 ms block times (vrijeme izdavanja blokova). Usporedbe radi, Bitcoin trenutno je u mogućnosti provesti 7 TPS, dok Ethereum podržava 25 TPS. U ovoj usporedbi se vidi koliko je Solana naprednije od dvije najpopularnije kriptovalute na svijetu.

Povijest i cilj Solane

Platforma Solana je osnovana 2017. godine od Anatolya Yakovenka. Navedene godine je autor objavio „white paper“ na kojem je detaljno opisao novi algoritam zvani Proof of History (PoH) koji koristi Solana blockchain. Navedeni algoritam je trebao omogućiti novoj kriptovaluti da minimalizira problem skalabilnosti. Yakovenko je do tada radio u Qualcommu gdje je stekao dosta znanja i iskustva iz područja programiranja i kompresijskih algoritama. Sa kolegom iz  Qualcomma Gregom Fitzgeraldom je napravio blockchain koji funkcionira na sistemu PoH. Nakon puštanja u rad demo verzije, u veljači 2018. godine je puštena u rad i službena verzija. U projekt se ubrzo ubacio i još jedan Anatolyev kolega iz Qualcomma, Stephan Akridge. Njih trojica su osnivači kompanije koja će kasnije postati poznata pod nazivom Solana Labs i koja stoji iza projekta Solana. Navedeni trojac je ubrzo u svoj tim doveo nekolicinu stručnjaka, od kojih su većina bili bivši Apple programeri. Projekt se u početku zvao Loom, da bi ga kasnije preimenovali u Solana kako bi se izbjegla zabuna s Ethereum Layer 2 rješenjem skalabilnosti koji se naziva Loom Network.

Između travnja 2018. godine i lipnja 2019. godine Solana Labs je prikupljao sredstva za izgradnju nove kriptovalute i svega potrebnog za njeno funkcioniranje. Prikupljeno je preko 20 milijuna dolara u brojnim privatnim prodajama tokena investitorima.

Kako Solana funkcionira i čemu služi?

Osnova rada Solana blockchana je inovativna Proof of History metoda konsenzusa algoritma. Pomoću njega, moguće je u lancu odrediti točan trenutak u kojemu je zabilježena transakcija koja služi kao dokaz da se ista izvršila u određenom trenutku u vremenu. Događajima, odnosno transakcijama će biti određen unikatni „hash“  pomoću funkcije SHA256. Funkcija određuje izlaz transakcije koji je gotovo nemoguće predvidjeti što je čini otporno na neželjena hakiranja mreže. Samim time funkcija stvara raspršeni lanac transakcija.

solana-sol-kripto-portal

8 inovacija Solana kriptovalute

Solana blockchain je donio 8 važnih inovacija u svijetu kriptovaluta koje ćemo ukratko objasniti:

•             Proof of History – nova metoda konsenzusa algoritma je pomogla kreirati učinkovitiju i bržu mrežu od Solaninih konkurenata. Praćenjem povijesnih podataka u lancu puno je lakše pratiti transakcije i pobrinuti se da su sve izvršene svojih redoslijedom.

•             Tower BFT (PoH verzija PBFT) – Tower BFT je verzija Practical Byzantine Fault Toleration konsenzusa koja je optimizirana za PoH jer koristi PoH kao kriptografski sat kako bi osigurao da se konsenzus postigne bez prevelikog opterećivanja mreže i kašnjenja u validaciji transakcija.

•             Turbina – je protokol koji omogućuje lakši prijenos podataka do čvorova blockchaina. Radi na principu da podatke razbija na manje dijelove te tako omogućuje Solani da poveća kapacitet i samim time brže obrađuje transakcije.

•             Gulf Stream – označava protokol koji igra važnu ulogu u prijenosu transakcije na kraj mreže. Omogućuje validatorima da brže izvrše transakciju smanjujući tako vrijeme potvrđivanja transakcije i istovremeno smanjujući pritisak na validatore. Ovaj protokol je najzaslužniji što Solana ima mogućnosti da izvrši 50 000 TPS.

•             Sealevel – sustav procesiranja transakcija, omogućuje Solani veću učinkovitost u odnosu na konkurente.

•             Pipeline – označava proces gdje se podaci raspoređuje na različite hardware odgovorne za njihovo procesiranje. Pipeline omogućuje da se transakcije brže validiraju i rasporede prema čvorovima koji su u tom trenutku slobodni kako bi sustav bio što brži i učinkovitiji.

•             Cloudbreak – struktura podataka koja je optimalna kako bi Solana postigla potrebno skalabilnost.

•             Archivers – koristi se za pohranu podataka. Označava u suštini mrežu čvorova koji provjeravaju dali subjekti zaduženi za pohranu podataka rade to na pravilan način.

Cijena kriptovalute Solana kroz povijest

SOL je token Solana protokol. Prema službenim podacima iz kompanije, bit će ukupno emitirano 489 milijuna SOL tokena u opticaju. Trenutno se na tržištu nalazi 260 milijuna tokena, odnosno malo više od polovice tokena koji će biti ukupno emitirane. Distribucija tokena je izgledala ovako: 16,23% tokena je prodano na inicijalnoj prodaji, 12,92% putem osnivačke prodaje, dok je 12,79% tokena distribuirano članovima tima koji su radili na projektu. 10,46% tokena je dano Solana Foundation.

SOL tokenom se počelo trgovati početkom travnja 2020. godine. U tom trenutku cijena SOL tokena je iznosila 0,77$ za jedan token. Cijena je u početku bila relativno stabilna, te sve do lipnja nije prelazila 1 dolar. Rast je uslijedio u ljeto kada je cijena došla na razine između 3 i 4 dolara kojima se trgovalo u rujnu navedene godine. Iako su cijene ostalih kriptovaluta rasle, SOL token je do kraja godine zbrajao minuse, pa se tako cijena u prosincu približila ka 1$.

Početak 2021. godine je bio jako uspješan za Solanu što je rezultiralo rastom cijene koja je rapidno rasla sve do 18. svibnja 2021. godine kada je cijena iznosila rekordnih 58,30$. U samo malo više od godinu dana cijena je skočila preko 75 puta. Nakon kraćeg pada i stabilizacije, uslijed sporih transakcija na Ethereumu, cijena Solane je doživjela novi rast i dosegla svoj ATH (All Time High) od 213$ 09.09.2021. (tekst je pisan 28.09.21.).

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari