Utorak, 29 studenoga, 2022
spot_img
HomeDeFiŠto je Tether kriptovaluta (USDT) i kako održava vrijednost dolara?

Što je Tether kriptovaluta (USDT) i kako održava vrijednost dolara?

Prema dostupnim informacijama Tether USDT kriptovaluta je najtraženiji stablecoin na svijetu. S obzirom na specifikacije koje nudi, on se može koristiti u više svrha na tržištu kriptovaluta. Smatra se početnom kriptovalutom gdje ulagači imaju mogućnost prilagođavanja strategije prema svojim potrebama.

Mnogi su uvjereni da je nemoguće da kripto tržište funkcionira bez Tethera. Naravno, kao i u svakom ambicioznom projektu, Tether je prošao puno kontroverzi da bi došao na prvo mjesto koje naravno i zaslužuje.

Glavna uloga koju kriptovaluta Tether ima je da osigura zaštitu i likvidnost od nestabilnosti na tržištu kriptovaluta. Ovaj zadatak zasada odrađuje bez ikakvih problema, zato je dodatno zanimljiva ulagačima koji žele osigurati profite od pada cijene tržišta.

Što su stablecoins?

Vanjska roba je svakako vezana za vrijednost blockchain instrumenata koji u ovom slučaju predstavlja stablecoins.

Ovi novčići imaju određene prednosti koje donose na tržište kriptovaluta. Najpoznatiji su po stabilnosti, što je svakako korisno u smanjenju volatilnosti kriptovaluta.

Primjerice, kada je scenarij stabilan, tada vrijednost tokena će ovisiti o vrijednosti valute. Pa shodno tome trebate znati da vrijednost Tethera ovisi o vrijednosti američkog dolara. Po tom pitanju uvijek 1 USDT iznosi 1 USD.

Zahvaljujući Tetheru, nastali su i drugi stabilni stablecoinsi. Nastavno na to također postoje i stabilni novčići koji su vezani za svaku glavnu robu ili uslugu. Pa primjerice postoje kovanice koje ovise o vrijednosti zlata, pa čak i ulja ili dionica. Kripto dionice nova su stvar s kojom Binance želi popularizirati i pojednostaviti ulaganje u dionice.

Povijest Tethera

Projekt Realcoin je pokretač Tethera. 2014. godine Realcoin je ušao na tržište kriptovaluta, dok je whitepaper stvorio ogromnu pomutnju među drugim igračima iz nekoliko razloga. Prvo i osnovno, ponudio je nekoliko revolucionarnih rješenja koji drugi kripto igrači nisu niti bili u mogućnosti ostvariti zbog tehničkih razloga.

Međutim nakon nekoliko godina rada, odlučili su promijeniti ime u Tether. S tehničke strane stablecoin Tether je ušao na tržište s trostrukim pristupom.

Drugim riječima oni su svoje usluge predstavili ulagačima s tri stabilne valute kao dio njihove strategije. Pa shodno tome USD Tether je njihov prvi novčić. Te je vrijednost navedenog tokena u omjeru 1: 1 s američkim dolarom. Drugi novčić je ovisan o vrijednosti valute euro, dok se je treći novčić poznat po imenu YenTehter usredotočio na japanski jen. Tako su pokrili tri najveća svjetska tržišta.

Bitfinex veza

Prema dostupnim podacima prvu razmjenu koju je Tether izvršio je na Bitfinexu, a sav proces je obavljen na njihovoj vlastitoj platformi još 2015. godine. Nakon toga stablecoinsi su ostvarili ogroman uspjeh na kripto tržištu. S obzirom na okolnosti, nakon toga na burzi se je povećala nekoliko puta korisnička aktivnost u vezi ovog tokena. Naravno što je bilo i za očekivati, Bitfinex je postao vodeća burza po pitanju trgovanja Tetherom.

Istraživači su nakon nekoga vremena trgovanja počeli provjeravati Tetherovu solventnost. S obzirom na to da je to bio prvi stablecoin na tržištu koji je ostvario golemi uspjeh, njihovi postupci nas niti ne čude. Pa su istraživači željeli dubinski napraviti provjeru između Tethera i Bitfinexa.

Tether je stabilna kriptovaluta vezana uz dolar

Međunarodna konzorcija istraživačkih novinara je pripremala vrlo bitne podatke, te su 2017. godine objavili Paradise Papers gdje smo mogli saznati neke najgore moguće mane koje su tada bile na tržištu. Ali između ostaloga, objavili su da Bitfinex i Tether koriste istu korporacijsku strukturu uključujući i upravljačku.

Sve je to bilo sumnjivo jer su objavili da obje kompanije imaju istog glavnog financijskog direktora, istog izvršnog direktora i glavnog savjetnika. Ali dodatno na to osnivač Tethera se je aktivno bavio važnim poslovima Bitfinexa.

Osim toga, u izvještaju se je mogli pročitati da obje tvrtke liče na jedan veliki konglomerat (korporaciju koju čine brojne različite, naizgled nepovezane tvrtke). Također je navedeno da se većina Tether računa nalazi na Bitfinex platformi.

Kako Tether radi?

Vjerujemo da vam zvuči jednostavno po pitanju povezivanja kriptovalute i vrijednosti imovine iz stvarnog svijeta. Međutim ovaj postupak je mnogo teži nešto vi mislite. Da bi ostvarili ovaj cilj, kompanija Tether Limited prvo je morala potvrditi da za svaki izdan USDT ima dovoljan iznos dolara u rezervi.

Također, kada su transakcije prešle milijarde dolara, tada je svaka transakcija bila pod strogim nadzorom. 2019. godine oni su djelomično promijenili način poslovanja, pa su od tada mogli ponuditi zajmove tvrtkama. Ali i nakon promjene poslovanja, Tether je i dalje ostao najstabilniji stablecoin.

Omni

Trebamo naglasiti da USDT funkcionira na protokolu pod imenom Omni blockchain. Navedena platforma nudi mnogo opcija, ali svakako kao glavna prednost Omnia je mogućnost sidrenja s kriptovalutom Bitcoin.

Osim toga, ako se malo vratimo u prošlost, tada možemo navesti da je svaka transakcija na platformi Omni uključivala strategiju s dvostrukim snimanjem. To bi omogućilo unos na oba sustava u sklopu Omnia, ali i izvršila bi se transakcija koji ima isti hash.

Zašto je Tether važan?

Svakako moramo naglasiti da je Tether jedna od najstabilnijih ali i od najvažnijih kriptovaluta na tržištu. Potencijalnim ulagačima nudi stabilnost, sigurnost ali i fleksibilnost koja ima istu ulogu kao američki dolar za trgovanje na burzama.

Što je USD Coin?

USD Coin je nešto noviji stablecoin, čija vrijednost također ovisi o američkom dolaru, a krenuo je s radom 2018 godine zahvaljujući suradnji Coinbasea i Circlea. Ako tražite alternativu za Tether, tada trebate svakako razmisliti o ovom stablecoinu s obzirom na to da podržava USD.

Drugim riječima USD Coin ima glavnu značajku koja vam pruža tokenizaciju američkog dolara i tako vam omogućava njihovu upotrebu online. Osim toga, ako budete imali potrebe, u bilo kojem trenutku vi možete izvršiti pretvorbu u američki dolar. Po pitanju sigurnosti, sva izdavanja su zaštićena s pametnim ugovorom ERC-20.

Donesena je pametna odluka da se koristi američki dolar na blockchainu, jer se tako omogućava premještanje bilo gdje u svijetu u roku svega nekoliko minuta, bez straha od gubitka vrijednosti što je danas slučaj s ostalim kriptovalutama. Zahvaljujući USDT, USDC i ostalim stablecoinima, ulagači imaju priliku za nove načine trgovanja s vrlo dobrom zaštitom od rizika.

Tko stoji iza USD Coina?

USD Coin je nastao zahvaljujući partnerstvu između Coinbasea i Circlea. Njihova uloga je također važna s obzirom na to da su oni komercijalni izdavači USDC-a. Ne tako davno, 2013. godine poduzetnici Sean Neville i Jeremy Allaire su osnovali Circle. Shodno tome možemo reći da je Circle osnovni prijenosnik novca, gdje tako bilo koja službena osoba ili organizacija može bez ikakvih problema provjerite financijske knjige tvrtke.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari