Utorak, 29 studenoga, 2022
spot_img
HomeMjenjačniceŠto su mjenjačnice kriptovaluta i koje centralizirane su najpoznatije?

Što su mjenjačnice kriptovaluta i koje centralizirane su najpoznatije?

Logičan slijed događaja u tijeku s trendom popularizacije kriptovaluta je i stvaranje mjesta na kojem se može njima trgovati, odnosno mijenjati jedne u druge. Da bi rekli da je određeno mjesto, bilo virtualno ili stvarno mjenjačnica kriptovaluta, mora zadovoljiti uvjet da je na njoj moguće trgovati istima po iskazanoj cijeni, odnosno omjeru trgovanja.

Mjenjačnice kriptovaluta su online platforme u kojem je moguće trgovati digitalnom imovinom. Nužno je razlikovati mjenjačnice i novčanike kriptovaluta. Mjenjačnice služe za trgovinu i u pravilu nisu poželjno sredstvo skladištenja, odnosno čuvanja kriptovaluta, dok novčanici služe kao sigurnije mjesto na kojima se drže i čuvaju kriptovalute, ali na kojima nije koguće vršiti razmjenu kriptovaluta.

Kako mjenjačnice kriptovaluta funkcioniraju?

Mjenjačnice kriptovaluta postavljalju tečajeve, odnosno omjere cijena između određenih kriptovaluta. Također, postavljalju razne parove kojima je moguće trgovati. Moguće je trgovati između različitih kriptovaluta koje su ponuđene na mjenjačnicama, kao primjerice BTC/USDT, ETH/LTC, BTC/ETH, ali je moguće trgovati i kriptovalutama u odnosu na druge valute poput dolara, eura, kuna i drugih.

U zadnje vrijeme nude se čak parovi trgovanja kojima je moguće trgovati kriptovalutama u odnosu na naftu, željezo, zlato i druge sirovine. Mjenjačnice djeluju automatizirano pomoću softvera koji cijene temelji na odnosu ponude i potražnje. Za samu cijenu su zaslužni akteri trgovanja pomoću svojih kupnji i prodaja čime se zadovoljava jedno od osnovnih ekonomskih načela da je tržište najbolji alokator ponude i potražnje.

Mjenjačnice zarađuju tako da od svake provedene transakcije uzimaju proviziju koja najčešće iznosi jako malen i zanemariv iznos. No, imajući na umu veliki opseg trgovanja koji se događa na dnevnoj bazi na takvim mjenjačnicama, jasno je da je njihova zarada neupitna.

Najpoznatije mjenjačnice kriptovaluta

BINANCE

Uvjerljivo najveća i najpoznatija mjenjačnica kriptovaluta na svijetu. Osnovana 2017. godine od strane Changpeng Zhao, već iduće godine je zasjela na tron najvećih mjenjačnica kriptovaluta s kojeg nije sišla sve do današnjeg dana.

Binance uvijek zauzima najveći tržišni udio u volumenu trgovanja kriptovaluta. Ovisno o danima, gotovo pa uvijek preko 20% ukupnog volumena trgovanja. Također, Binance je lansirao i svoj vlastiti token koji ima brojne prednosti, pogotovo ukoliko ga se koristi za trgovanje na njegovoj mreži. BNB token je trenutno treća po veličini kriptovaluta na tržištu, ispred nje se nalaze jedino BTC i ETH.

Prednosti Binance mjenjačnice su što sadrži jako velik broj parova kojima je moguće trgovati, ima napredno i user friendly korisničko šučelje te niske transakcijske naknade u odnosu na konkurente. Njegova mana je negativno iskustvo iz 2019. godine kada je hakiranjem ukradeno preko 7000 BTC tokena vrijednih preko 40 milijuna dolara.

COINBASE

Druga najpoznatija mjenjačnica kriptovaluta je Coinbase. Ova mjenjačnica je pomalo izgubila utrku s Binance. Trenutno njen volumen trgovanja iznosi 1/10 volumena od Binance mjenjačnice te u ukupnom broju zauzima oko 2% tržišnog udjela.

Najveće prednosti ove mjenjačnice su jednostavna upotreba i korištenje, velika razina sigurnosti i niski transakcijski troškovi, dok je najveća njena mana što podržava jako malen broj parova trgovanja, samo 142, što iznosi 1/10 parova kojima se može trgovati na Binance mjenjačnici.

KRAKEN

Kraken je mjenjačnica kriptovaluta smještena u Sjedinjenim Američkim Državama, osnovana u 2011. godini. Kraken je trenutno daleko od svojih najsjajnijih dana na tržištu gdje zauzima prosječno 1% tržišnog udjela mjereno obujmom transakcija na mjenjačnicama.

Na njemu je trenutno moguće trgovati sa 284 para. U 2020. godini Kraken je zajedno sa Avanti Financial Group postao jedina mjenjačnica kriptovaluta koja se vodi kao banka u Sjedinjenim Američkim Državama. Najveće prednosti Krakena su niski transakcijski troškovi i relativno velika razina sigurnosti, dok je najveća mana komplicirano korisničko sučelje na kojem se izuzetno teško snalaziti ukoliko nemate iskustva.

BITFINEX

Jedna od popularnijih mjenjačnica, Bitfinex, svoje sjedište ima u Hong Kongu, dok je registrirana na Britanskim Djevičanskim Otocima, jednoj od najpoznatijih svjetskih poreznih oaza.

Posluje od 2012. godine, te je u zadnjih nekoliko godina izgubila korak s modernijim i sigurnijim mjenjačnicama. Razlog njenog pada je nekolicina incidenata s hakiranjem računa u 2015. i 2016. godini prilikom kojeg su klijenti izgubili svoje kriptovalute čime je pala reputacija nekade jedne od najpopularnijih mjenjačnica kriptovaluta. Paralelno s tim, istih godina Bitfinex je patio i od problema solventnosti i likvidnosti.

Najveća krađa kriptovaluta koja se dogodila na njemu je ona iz kolovoza 2016. godine prilikom koje je ukradeno 72 milijuna dolara u BTC tokenima. Koliki je ovo udarac bio ne samo za mjenjačnicu, nego i za ukupno kripto zajednicu pokazuje i podatak da je u roku od nekoliko sati cijena BTC tokena potonula za više od 20% zbog zabrinutosti investitora da se ista stvar nebi dogodila i s njihovim tokenima na Bitfinexu ili nekoj drugoj mjenjačnici.  Trenutno Bitfinex zauzima tržišni udio od oko 1% te je na njemu moguće trgovati sa 279 parova trgovanja.

HBTC

HBTC je mjenjačnica kriptovaluta koja se prije nazivala Blue Helix ili BHEX. U posljednje vrijeme mjenjačnica je jako aktivna pa je tako izbacila nekolicinu proizvoda poput Bluehelix Cloud, HBTC Exchange i HBTC Chain. Jako je popularna te iako se na njoj trguje sa samo 100 parova trenutno se nalazi na drugom mjestu najpopularnijih mjenjačnica kriptovaluta.

Problem sigurnosti i zašto ne čuvati kripto na mjenjačnicama!

U prethodnim godinama hakeri su ukrali preko nekoliko stotina milijuna dolara vrijednosti kriptovaluta sa različitih mjenjačnicama. Iako mjenjačnice konstantno napreduju u pogledima sigurnosti, doslovce u stopu ih prate i hakeri kojima je cilj probiti sigurnosnu barijeru i lako se domoći sredstava koji se nalaze na njima.

Ova borba između regulatora i potencijalnog lopova je stalna i gotovo je nemoguće da će se ikada onemogućiti ovakav oblik krađe zbog toga što hakeri uvijek pronalaze način kako da zaobiđu sustav i uspiju u svom naumu. Upravo zbog ovakvih problema mnogo je sigurnije svoje kriptovalute držati na novčanicima koji su puno sigurniji od mjenjačnica, a mjenjačnice koristiti isključivo kada se želi trgovati s kriptovalutama.

Not your keys, not your crypto!

U proteklim godinama dogodilo se nekoliko značajnijih hakerskih napada na kriptovalute od kojih je najpoznatiji napad na Coincheck u siječnju 2018. godine kada je ukradeno 534 milijuna dolara u kriptovalutama.

Najzanimljiviji slučaj, koji je najviše privukao pažnju javnosti u prošlosti je slučaj sjeverno korejskog napada na mjenjačnicu KuCoin prilikom kojeg je sjeverno korejski haker ili grupa hakera pod pseudonimom Lazarus Group ukrali 275 milijuna dolara u kriptovalutama.

Danas vam je vjerojatno najpoznatija mjenjačnica FTX, zbog koje i objavljujemo ovaj tekst.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari