Nedjelja, 4 lipnja, 2023
spot_img
HomeBlockchainVeChain bi mogao igrati ključnu ulogu u suzbijanju kopija poznatih brendova

VeChain bi mogao igrati ključnu ulogu u suzbijanju kopija poznatih brendova

Kriptovaluta VET i kompanija VeChain za cilj imaju rješiti probleme podrijetla proizvoda i imati transparentne informacije o proizvodnom procesu i distribuciju. Kompanija već ima partnerstva s nekim velikim svjetskim firmama, kao što su Louis Vuitton i BMW, a potencijal ove industrije je enorman.

Zamislite samo kolika količina ljekova se danas proizvodi u „underground“ laboratorijima ili „fake“ roba, a mnogi konzumenti smatraju da koriste originalne proizvode. VeChain nastoji riješiti ovaj problem i kako sada stvari stoje na dobrom su putu.

U svijetu globalizacije povezanim internetom, gdje se informacije razmjenjuju dosad neviđenim brzinama, postavlja se pitanje kako se nametnuti na sve konkurentnijem i dinamičnijem tržištu. Junak današnje priče, VeChain (kriptovaluta VET), nastoji iskoristiti blockchain i povezati s njim proizvodni lanac, kako bi kompanije koje koriste blockchain tehnologiju u svom poslovanju minimizirale troškove i time bile konkurentnije na tržištu.

Što je kriptovaluta VeChain?

Kao što je već rečeno u uvodnom dijelu teksta, VeChain nastoji ponuditi rješenje minimiziranja troškova i rješenje problema asimetrije informacija u proizvodnom procesu. Prema whitepaperu, VeChainov blockchain može riješiti asimetriju informacija i ponuditi menadžmentu koji odlučuje o proizvodnom procesu točnije informacije o kapacitetima, transportu, količini i troškovima proizvedene robe.

Digitalna valuta VeChain je u suštini blockchain platforma koja je dizajnirana kako bi olakšala kontrolu proizvodnog procesa i osigurala originalnost proizvoda.

Platforma VeChain koristi dva različita tokena. Prvi od njih je VeChain Token (VET), dok je drugi VeChain Thor Energy (VTHO). Drugi je u početku korišten za tranferiranja unutar Vechain mreže, da bi kasnije bio prenamijenjen i korišten kao „gas“ token koji se koristi u transackijama uvjetovanim pametnim ugovorima.

Povijest i nastanak kriptovalute VET

VeChain je osnovao 2015. godine Sunny Lu, koji je bio bivši šef odjela informacija Louis Vuitton Kina. Radivši na navedenoj poziciji razmišljao je stalno kako riješiti probleme asimetrije informacija od skladišta, proizvodne trake, pa do vrha menadžmenta koji upravlja svim proizvodnim procesima, a zapravo malim dijelom shvaća što se točno događa u njima i kakvo je relano stanje u svim odjelima.

VeChain je započeo kao podružnica Bitse, jedne od najvećih kineskih blockchain kompanija. U svojim početcima, stvoren je VEN token (današnji VET) koji je funkcionirao na Ethereum blockchainu. Nakon nekoliko godina, točnije 2018. godine, VeChain prelazi na vlastiti blockchain.

Također, s prelaskom na vlastiti blockchain, odlučen je i prelazak na vlastitu kriptovalutu, pa se tako ukida VEN i uvodi već spomenuti VET token. VeChain je kroz svoju povijest imao suradnju s mnogo kompanija, od kojih su poznatije Renault, Microsoft i Viseo.

Cilj VeChaina

Cilj valute VeChain je smanjiti, čak i anulirati asimetriju informacija u proizvodnom procesu. Samim time povećala bi se učinkovitost te smanjili troškovi proizvodnje, što bi u konačnici dovelo do povećanja profita ili jeftinije cijene proizvoda kompanije koja koristi VeChain blockchain u svom proizvodnom procesu.

U whitepaperu je navedeno također kako je plan kriptovalute probiti se na tržištu decentraliziranih aplikacija i sudjelovati u Initial Coin Offeringu kao platforma preko koje bi se ICO odvijao.

Kako funkcionira kriptovaluta VeChain?

Kriptovaluta VeChain, kao i sve druge kriptovalute, funckionira na principu blockchaina. Specifičnost VeChain kriptovalute je da je njen blockchain dizajniran za masivniju poslovnu upotrebu, odnosno specijalizirao se za poslovne korisnike. To je u skladu s ciljem kriptovalute i njenom osnovnom namjenom.

Kao što je već napisano, ima dva tokena, VET i VTHO. VET token se koristi kako bi prenio vrijednost, informaciju ili „pametni novac“ iz pametnih ugovora. Skraćeno, transakcije na decentraliziranim aplikacijama koje rade na VeChain blockchainu će koristiti VET.

VTHO, odnosno VeChain Thor Energy služi kao „gas“ token, a jednak je troškovima transakcija na blokchainu. Dizajnerski i konceptualno je sličan Ethereumovom Etheru i NEO „gas“, u kojoj programerima trebaju imati određeni broj tokena kako bi mogli obavljati transakcije na decentraliziranim aplikacijama.

VET blockchain koristi Proof of Stake (PoS) i Proof of Authority (PoA) za verifikaciju konzenzusa protokola. Radi na način da su glasovi distribuirani na način da oni koji posjeduju više VET tokena imaju i veći utjecaj, no također oni koji imaju Know Your Customer (KYC) referencu imaju veći utjecaj u konsenzusu.

Primjerice, ukoliko imate 1 milijun VET tokena, sačinjavate 20% konsenzusa, no uz KYC referencu, taj se postotak penje do 30%. Postoji 101 master čvor odgovoran za potvrđivanje konsenzusa u protokolu. Nije potrebno da se koriste svi master čvorovi, zbog čega se ovakav sustav smatra učinkovitijim od Proof of Work sistema konsenzusa algoritma. U VeChainu postoji još jedan tip čvora koji se zove Economic Master čvor. Oni ne proizvode dodatne blokova i služe samo kao potvrđivači konsenzusa.

Cijena i potencijal kriptovalute VeChain

Kriptovaluta VET se na tržištu pojavila u kolovozu 2017. godine, kada je u razmaku od 18. kolovoza do 31. kolovoza napravljen ICO kriptovalute. Token se prodavao po cijeni od 0,080$, odnosno za 0,00029 ETH, jer je ICO rađen na Ethereum platformi.

Tokenom se aktivno počelo trgovati tek nakon godinu dana, kada je u kolovozu 2018. godine cijena varirala oko 0,01 dolara. Kraj godine, kada je počeo famozni rast cijena kriptovaluta, VET tokenu nije donio uspjeh i sreću, već upravo suprotno. Cijena tokena se strmoglavila na razine ispod 0,01 dolara. Razlog pada cijene u razdoblju gotovo pa sveprisutnog rasta cijena kriptovaluta je odraz nepovjerenja investitora i možda prenapuhane cijene u provedenom ICO.

Također, VeChain projekt nije do tada ponudio gotovo pa nikakve rezultate i opravdao svoju ulogu koju je trebao ponuditi u svijetu blockchaina. Razdoblje niske cijene se nastavilo u idućoj 2019. godini, pa i sve do sredine 2020. godine, kada tek u lipnju navedene godine VET token ponovno prelazi granicu od jednog centa.

Zanimljivo je da najniža cijena tokena iznosila 0,001678$ na datum 13. ožujka 2020. godine, a već nakon tri mjeseca cijena je skočila na preko 0,01 dolar. Rast od  puta u samo tri mjeseca.

Može se zaključiti da od tog datuma cijena VET tokena na dugoročno skoro pa stalno raste. Uz popularizaciju tokena, ekstremnom povećanju cijene je svakako pridonio i generalni rast cijena kriptovaluta.

Sve do 2021. godine VET token nije uspio probiti razinu od 0,02 dolara, da bi u periodu od samo nekoliko mjeseci njegova cijena skočila sve do rekordnih 0,2782$ dosegnutih 17. travnja 2021. godine.

Ukupna količina tokena koja će biti emitirana na tržište iznosi 86,712,634,466 VET tokena, dok je do sada u opticaju oko 75% tokena.

Tekst je objavljen 03.11.2021. i moguće su promjene u trenutnoj cijeni ili informacijama koje su iznjete u tekstu.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari