Nedjelja, 4 lipnja, 2023
spot_img
HomeKriptovaluteKriptovaluta Chiliz CHZ i aplikacija Socios.com

Kriptovaluta Chiliz CHZ i aplikacija Socios.com

Malo po malo, kriptovalute se sve više uvlače u sve aspekte naših života. Koliko god se neki od nas odupirali novoj tehnologiji, njene benefite ne mogu poreći. Kriptovaluta Chiliz (CHZ) uvukla se je duboko pod kožu sportskih fanova i iz dana u dan aplikacija Socios.com ima sve veći broj korisnika.

Oni koji i dalje ne podržavaju kriptovalute osuđeni su ili živjeti lošijim načinom života ili prihvatiti tehnologiju, naučiti je koristiti te početi upotrebljavati svakodnevno u životu kako bi olakšali isti.

Kriptovaluta Chiliz je jedna od predvodnika novog vala kriptovaluta gdje one prodiru na već poznata i dobro posložena tržišta. Nastoje se inovativnom tehnologijom probiti među jakom konkurencijom. Digitalna valuta Chiliz je platforma koja djeluje pod okriljem Socios.com aplikacije. Ona se specijalizirala za tržište sportskih i esport klubova, a samim time i njihovih fanova.

Što je kriptovaluta Chiliz CHZ?

Platforma Chiliz je vodeća svjetska platforma za sport i zabavu temeljena na blockchain tehnologiji koja funkcionira preko platforme Socios.com. Platforma djeluje preko kriptovaluta Chiliz (CHZ) koja je u svojoj suštini ERC20 token utemeljen na Ethereum blockchainu.

Chiliz je osnovan 2018. godine na Malti. Razlog odabira Malte kao države osnivanja je njena porezna politika koja je svrstava kao poreznu oazu. Na Malti brojne europske kompanije odlučuju smjestiti svoje središte, kako bi na nižim porezima uštedjeli pravo bogatstvo. Chiliz je u jako kratkom roku postao vodeća svjetska kriptovaluta u svijetu sporta i digitalnog sporta (esport).

Povijest i cilj CHZ kriptovalute

Kriptovaluta Chiliz kao ideja se pojavila negdje u 2016. godini, kako napominju njegovi tvorci. No, ozbiljnija priča oko Chiliza se zakotrljala nakon 2 godine, točnije početkom 2018. godine. kada je preko privatne prodaje tokena investitorima prikupljeno preko 66 milijuna dolara – od kojih je većina utrošena na izgradnju Socios.com. Prva svjetska aplikacija za sportske fanove temeljena na blockchain tehnologiji i uporabi kriptovaluta.

Preko platforme Socios sportski fanovi imaju mogućnost da kupovinom tokena svog tima povećavaju utjecaj koji imaju u njegovim odlukama.

kriptovaluta-chz-kripto-portal
Chiliz nastoji povezati fanove diljem svijeta s klubovima

Socios je osnovan krajem 2019. godine, a prvi klub koji je napravio vlastiti fan token je bio Juventus. Jedan od najvećih europskih i svjetskih nogometnih klubova koji broji na milijune fanova diljem svijeta. Token se nazvao $JUV i njegovo posjedovanje daje mogućnost glasanja na njegovom blockchainu.

Fan tokeni klubova

Projekt su ubrzo podržali brojni svjetski klubovi, koji danas imaju svoj token na Socios aplikaciji:

  • FC Barcelona – $BAR token
  • Paris SG – $PSG token
  • Atletico Madrid – $ATM token
  • AS Roma – $ASR token
  • A.C. Milan – $ACM token

Danas čak i Dinamo Zagreb ima svoj $DZG token u aplikaciji Socios. Svaki od ovih klubova posjeduje svoje navijačke tokene, koji su redom svi napravljeni na Chiliz blockchainu. Glasanje se izvršava pomoću pametnih ugovora.

Cilj Chiliz kriptovalute je da poveže naizgled nespojive stvari, kriptovalute i sport, a to im barem zasada uspijeva. Danas je Chiliz jako uspješna kompanija sa sjedištem na Malti, a svoje podružnice ima i u raznim državama diljem svijeta.

Kako funkcionira Chiliz kriptovaluta

Kao što je već rečeno u prijašnjem dijelu teksta, kriptovaluta CHZ je ERC20 token. Bitna stvar kod Chiliz blockchaina i Socios platforme su Fan tokeni. Fan tokeni su zasebni za svaku zajednicu obožavatelja određenog kluba primjerice Barcelone, Juventusa ili Galatasaraya.

Fanovi ih žele posjedovati jer im daje pravo sudjelovanja u glasanju u odlukama određenog kluba, ali i zbog prestiža. Klubovi prilikom ulaska u Socios platforme održavaju Fan Token Offering (FTO) na kojima se nude tokene određenog kluba.

U prijevodu ista stvar kao i ICO kod kriptovaluta. Razlika je jedino u tom što kod FTO koji se odigrava na Socios platforme i preko kriptovalute CHZ. Novi fan tokeni se kupuje sa CHZ kriptovalutom zbog čega fanovi prvo moraju imati CHZ. Tek onda s njom kupiti neki od tokena voljenog im tima ili timova.

Klubovi najčešće ulaze na Socios platformu kako bi proširili svoj utjecaj u svijetu, a samim time i prikupili sve više fanova. Svima nam je poznato da u današnjem globaliziranom svijetu broj fanova te novci od prodaje suvenira i marketinških prava su ključni u bilanci klubova te su najčešće ono što ih drži na životu, osim ako se ne radi o klubovima koje financiraju svjetski milijarderi,

Cijena kriptovalute Chiliz

Kriptovalutom CHZ počelo se trgovati 2. lipnja 2019. godine, kada je početna cijena trgovanja iznosila 0,01634$ za jedan token. Ostatak ljeta navedene godine cijena se u pravilu kretala ispod 0,01$ te CHZ nije oduševio u svojim prvim mjesecima na kripto tržištu.

Oporavak cijene je nastupio u listopadu i studenom 2019. godine kada se CHZ vratio na razine kojima se trgovalo na njegovom samom početku, točnije oko 0,015$.

2020. godina je bila puna uspona i padova kod CHZ tokena. Prvi je bio u veljači kada je cijena sa 0,007$ skočila na 0,016$. Odmah je uslijedio pad, a cijena je lagano rasla sve do kolovoza. Tada je cijena rapidno skočila sa 0,012$ na 0,019$. Nakon brzog rasta, cijena je pala te se konsolidirala na razinama između 0,009$ i 0,012$ sve do kraja 2020. godine koja je donijela eksploziju cijene CHZ kriptovalute.

Rast od kraja 2020. godine

Rapidni rast cijene na samom kraju 2020. godine i u tekućem dijelu 2021. godine treba prepisati popularizaciji esporta te popularizaciji fan tokena kod klasičnog sporta.

Također, treba uzeti u okvir i specifičnu situaciju s korona virusom koja je u većini svijeta onemogućila fanovima praćenje sporta uživo. Oni su se u sve većoj mjeri okrenuli podršci istih pred televizorima i kupovinom njihovih tokena na Socios.com.

U prosincu 2020. godine cijena je premašila 0,02$ te je svoj rapidni rast imala u ožujku kada se Socios popularizirao kroz MMA borbu između dotad nepoznatim Brendana Loughnanea i Sheymona Moraes. Ova borba je popularizirala CHZ što se automatski odrazilo na njegovu cijenu koja se u ožujku i travnju kretala na preko 0,6$ dolara po tokenu što je rast od preko 30 puta u samo 3 mjeseca.

U trenutku pisanja teksta (9.6.2021.) tokenom se trgovalo po cijeni od 0,2396$ te je sa svojom tržišnom kapitalizacijom zauzimao 0,09% tržišta kriptovaluta što ga svrstava na mjesto 63. kriptovalute na svijetu.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari