Utorak, 25 lipnja, 2024
spot_img
HomeBitcoinŠto je Bitcoin Cash i je li naprednija kriptovaluta od Bitcoina?

Što je Bitcoin Cash i je li naprednija kriptovaluta od Bitcoina?

Ako pogledamo povijest kriptovaluta, svi znamo da je Bitcoin prva, najpoznatija i najvrijednija kriptovaluta. No, 2017. godine nastao je njegov mlađi brat Bitcoin Cash (BCH), koji je po mnogim karakteristikama napredniji i bolji za transakcije. Kriptovaluta Bitcoin Cash stvorena je zahvaljući hardforku u Bitcoin mreži, a sam naziv joj je dodijeljen zbog njene zamisli da se koristi kao digitalni novac, dok je Bitcoin digitalno zlato.

Najvažnija prednost mreže Bitcoin Cash je ta što podržava veličinu bloka do 32MB što je svakako puno više u odnosu na Bitcoin koji podržava do 1MB. Kasnije se je navedena mreža račvala u Bitcoin SV, iz razloga što su odredili željeni cilj kojim trebaju nastaviti po pitanju ravoja mreže.

U nastavku možete saznati više o sljedećoj tematici:

  • Što je hard-fork
  • Rasprava o veličini bloka
  • Veliki blokovi
  • Mali blokovi
  • Bitcoin Cash vs. Bitcoin
  • Bitcoin Cash vs. Bitcoin SV

Što je hardfork kriptovalute?

Početnici često ostanu iznenađeni u kripto svijetu kada shvate da ne postoji samo jedna vrsta Bitcoina. Pa shodno tome možemo navesti da trenutno postoje: Bitcoin Diamond, Bitcoin Gold I naravno Bitcoin Cash gdje svi imaju ulogu forka od prvobitnog Bitcoina. Fork je drugim riječima inačica koja ima zamjensku ulogu novčića, nastala s račvanjem.

Bitcoin Cash nastoji omogućiti jeftine i brze transakcije

Postoje dvije verzije forka, a to su hardfork i softfork. Softfork odlično surađuju sa primarnom verzijom kriptovalute Bitcoin. U svakom slučaju krajnji korisnik bez puno razmišljanja može odabrati sa kojom vrstom digitalne valute želi krenuti.

Hardfork ne funkcionira najbolje sa primarnom verzijom Bitcoina. Drugim riječima, morate vrlo dobro znati što točno želite napraviti. Naime, dali želite nadograditi softver koji bi vam omogućio pokretanje zamjenske verzije ili ako se odlučite da ostanete na izvornoj verziji.

Osim toga druge verzije Bitcoina uključujući i Bitcoin Cash su produkt predloženih ažuriranja Bitcoin protokola gdje se ne slažu svi po pitanju protokola, pa se mreža razdvaja na dva dijela.

Rasprava o veličini bloka

Sada se možemo složiti da je Bitcoin Cash drugim riječima hardfork Bitcoina. Ali iz kojeg razloga je stvoren? Da bi na to pitanje odgovorili što jasnije, potrebno se je vratiti nekoliko godina unazad.

Naime, opće je poznato da se transakcija kod Bitcoina ne potvrđuje odmah. Da bi Bitcoin transakcija bila u potpunosti potvrđena, ona treba biti upisana u dio bloka transakcija u Bitcoin knjizi koja je poznatija pod imenom blockchain.

Na temelju Bitcoin knjige, možemo reći da se svakih 10 minuta doda novi blok transakcija blockchainu. Pa, shodno tome, kao i kod bilo kojeg digitalnog podatka transakciji je potreban prostor za pohranu podataka, gdje je maksimalni kapacitet za pohranu 1MB. Također ako usporedimo druge Bitcoin transakcije uočiti ćete da jedan blok može pohraniti otprilike 2700 transakcija.

Kriptovaluta Bitcoin je i dalje najpoznatija i najvrijednija

Drugim riječima 4,6 transakcija se ostvari u sekundi što zapravo i nije puno. Čisto radi usporedbe možemo navesti da Visa može potvrditi 1700 transakcija u jednoj sekundi. Naravno ako u vrlo kratkom vremenu puno korisnika želi izvršiti transakciju, tada dolazi do zasićenja jer nastaje ogroman red unutar bloka da bi dobili potvrdu.

Međutim, ako nemate vremena čekati u redu, tada vam postoji na raspolaganju mogućnost plaćanja veće naknade što vam omogućuje da napravite veliki skok naprijed u redu i da dođete što prije na red. Ali tada nemojte zaboraviti da su i drugi korisnici počeli sve češće koristiti ovu opciju, pa se nebi iznenadili da naknada uskoro dosegne nerealne vrijednosti. To svakako ne želimo, i kao rezultat ovog navedenog problema nastala su dva tabora.

Veliki blokovi

Naime, rudarski divovi kao što su Bitmain i Roger Ver predvode tabor velikih blokova. Ali isto tako, između ostaloga, oni su i veliki investitoru Bitcoin od trenutka kada je kriptovaluta tek pokrenuta. Veliki blokatori su se najviše bojali toga da Bitcoin neće postati ravnopravan sustava plaćanja zbog skalabilnosti.

Jer, logički gledajući, korisnici ne bi koristili Bitcoin zbog previsokih naknada, ali i zbog predugog vremena koje potrebno za povtrdu. Drugim riječima korisnici ga ne bi koristili vrlo često, nego vrlo vjerojatno samo povremeno.

Iz navedenih razloga veliki blokatori su predložili da se poveća veličina bloka na 8MB, što bi omogučilo da se u istom vremenu može potvrditi 8 puta više transakcija nego do sada. Ali isto tako bi se rasteretila mreža, dok naravno ovisno o potrebama bi i u budućnosti povećali veličinu bloka.

Bitcoin Cash u odnosu na Bitcoin

Prema trenutnim dostupnim podacima na kripto tržištu, Bitcoin Cash je u samom vrhu. Ovu kriptovalutu u potpunosti podržava Roger Ver je kupio web domenu Bitcoin.com te ju koristi za promociju Bitcoin Casha. Bitcoin.org je glavna web adresa za izvorni Bitcoin.

Po pitanju sličnosti, Bitcoin Cash i Bitcoin su naravno veoma slični, ali uz nekoliko razlika. Najveća razlika je što je veličina bloka kod Bitcoin Cash-a puno veća. Kada je krenuo sa radom, tada je veličina bloka bila 8MB, da bi nakon jedne nadogradnje sustava veličina bloka porasla na nevjerojatnih 32MB.

Od ostalih važnih značajki možemo spomenuti da SegWit ili Lightning Network nisu podržani od strane Bitcoin Casha.

Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin SV

Bitcoin Cash vs. Bitcoin SV

Kriptovaluta Bitcoin Cash je prije nekoliko godina prošla kroz svoj vlastiti hard-fork. Tada se je odvojila na dvije valuta: Bitcoin SV i Bitcoin Cash.

Roger Ver i Bitmain su naravno predvodili Bitcoin Cash, poznat također kao i Bitcoin ABC. S druge strane je Craig Wright predvodio Bitcoin SV, koje ima značenje Satoshi’s Vision.

Naravno razlike postoje, a prema našem mišljenju najvažnije razlike između ove dvije verzije su veličina prostora bloka. Pa primjerice maksimalna velična bloka kod Bitcoin Cash kriptovalute iznosi 32MB, dok je 128MB dostupnog prostora za pohranu podataka kod digitalne valute Bitcoin SV. Naravno, uz buduća ažuriranja sustava, očekuje se dodatna povećanja prostora.

Ima li Bitcoin Cash budućnost?

Kada sagledamo cjelokupnu situaciju, tada možemo reći da rješenje problema nije uvijek najidealnije. Po pitanju naknada za transakcije, one svakako trebaju biti što niže, ali naravno granica mora postojati po pitanju isplativosti.

Također, zamislite si kako bi funkcioniralo kripto tržište kada bi se samo dopunjavala oprema za pohranu podataka, umjesto da se ulaže u razvoj tehnologija koja će omogučiti bolju kompresiju datoteka.

Bitcoin je i dalje najpoznatija i najvrijednija valuta po tržišnoj kapitalizaciji. Bitcoin Cash nastoji omogućiti jeftine i brze transakcije, no i dalje nije poznat kao njegova prva verzija.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari