Utorak, 25 lipnja, 2024
spot_img
HomeKriptovaluteStellar (XLM) je jedna od najpopularnijih kriptovaluta za transakcije

Stellar (XLM) je jedna od najpopularnijih kriptovaluta za transakcije

Kriptovaluta Stellar XLM predstavlja jednu od najpopularnijih za izvršavanje transakcija, zbog brze obrade i niskih troškova za slanje. U prosjeku, kriptovaluta XLM može obraditi oko 3000 transakcija u sekundi, dok usporedbe radi, Bitcoin u sekundi može obraditi svega 3 transakcije.

Kroz ovaj tekst detaljnije ćemo vas upoznati s Stellar Lumens kriptovalutom, kako se koristiti i zbog čega ovu kriptovalutu mnogi smatraju budućnosti transakcija.

Što je Stellar Lumens?

Ako niste novi u svijetu kriptovaluta, tada ste zasigurno već čuli za Stellar Lumens, tj. kriptovalutu XLM.

2014. godine ovaj projekt je krenuo s radom i do danas su sklopili mnoga partnerstva diljem Europe i Azije, među kojima su i veoma cjenjene tvrtke kao što su IBM, Deloitte i Stripe.

Naravno, kao i kod većine kriptovaluta, pa tako i kod Stellara, primarni cilj je postati svjetska digitalna valuta koja će povezati banke, platni sustav, ali naravno i ljude. Cilj je omogućiti brzi i siguran prijenos novca bilo gdje u svijetu, uz trošak transakcije manji od centa.

Stellar Lumens je veoma blizak s Rippleom, a osnivač Stellar Lumensa Jed McCaleb, također osnovao i Ripple.

Jed McCaleb je izjavio da navedena dva tokena imaju potpuno različite kodove te je kriptovaluta XLM više decentralizirana nego XRP kriptovaluta.

Kriptovaluta XLM ima velik potencijal

Jednostavno rečeno, Ripple primarno želi poslovati s financijskim institucijama kao što su banke, dok Stellar Lumens cilja na ljude. Da bi mi to mogli staviti u perspektivu, tada možemo reći da po pitanju novčića Steller primarni korisnici su svakodnevni ljudi. Dok po pitanju Ripple-a, njihova meta su svakako banke kao što je recimo primjerice Bank of America.

Također se razlikuju po strukturi i vrsti poslovanja, jer je Stellar neprofitna organizacija. Drugim riječima nisu dužni plaćati porez, ali isto tako nemaju dioničare, odnosno ne postoji dividenda. Po pitanju protokola, također postoji razlika između Stellar Lumens i Ripple-a.

Stellar Lumens pozadina

Naime Jed McCaleb koji je suosnivač tvrtke Stellar Lumens je isto tako i osnivač tvrtki Mt. Gox i Ripple. 2015. godine je napustio Ripple, međutim do danas ne znamo pravi razlog odlaska te imamo više dostupnih informacija koje sugeriraju različite razloge.

Bitno je napomenuti da je Mt. Gox pretrpio najveći hakerski napad u povijesti Bitcoina, sve do nedavno kada je Coincheck bio oštećen za više od pola milijarde USD zahvaljujući hakerskom napadu. Inače u to doba najveća svjetska burza je baš bila Mt. Gox, te je prema dostupnim podacima izvršavala 70% svih zamjena kriptovaluta.

Zbog toga je takav napad u to vrijeme bio pravi test za nastavak rada kriptovaluta i hoće li ih i dalje ljudi koristiti.

Stellar nudi puno brže transakcije od mnogih drugih kriptovaluta

Kako funkcionira XLM?

Kriptovaluta Stellar (XLM) je puno brža i jeftinija u odnosu na Bitcoin i razne druge kriptovalute. Ovakva vrsta valute je idealna za prekogranična plaćanja, odnosno inozemne transakcije koje inače imaju skupe naknade za obradu transakcija.

Slanjem XLM kriptovalute imaju nisku cijenu naknade i tranfer je gotov za par sekundi. Također, sve transakcije možete obaviti na mobitelu, tabletu, ili na nekom drugom uređaju kao što je računalo, ako vam banka nije u blizini.

Ako primate novac ili ga šaljete u inozemstvu, naknada će biti 0,00001 XLM, što je manje od 0,01 USD.

Kako transakcije funkcioniraju?

Svakako najvažnija prednost kod kriptovalute Stellar je brzina obrade transakcije, odnosno drugim riječima ovaj novčić može odraditi do 3000 transakcija u sekundi, što je doista impresivno. Dok po pitanju naknada, one su ovdje primarno zbog zaštite od napada na mrežu.

Uspoređujući Bitcoin i Stellar možemo reći da Stellar ne koristi Proof of Work, nego koristi Stellar Consensus Protocol (SCP). Navedeni protokol pruža puno brže i sigurnije plaćanje bilo gdje u svijetu.

Poveznica sa XRP kriptovalutom

Nastali su od istog kreatora, no XRP je centraliziraniji i zbog toga ga razni pobornici kriptovaluta ne smatraju pravim odabirom. Same kriptovalute donose novac u ruke korisnika, dok Ripple kontrolira ovu digitalnu valutu i samo mijenja banku.

XLM i XRP imaju mnoge poveznice, a obje kriptovalute namijenjene su za brzo, jeftino i sigurno slanje transakcija.

XRP Ripple je primarno kreiran da se može koristiti svakodnevno te je iz tog razloga puno sigurniji nego kriptovaluta Bitcoin. Isto tako nudi transakcije koje su puno jeftinije i brže nego kod konkurencije.

Međutim, navedena kriptovaluta funkcionira kao službena organizacija, i na taj način nisu potrebna višestruka provjera propisa. Nadalje svaki korisnik ima opciju da izvrši zamjenu u bilo koju drugu valutu uključujući i zlato uz vrlo malu naknadu.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari