Utorak, 25 lipnja, 2024
spot_img
HomeKriptovaluteRipple i kriptovaluta XRP

Ripple i kriptovaluta XRP

Po pitanju kriptovaluta vjerujemo da ste za Bitcoin već čuli, ali kao što možete pretpostaviti obitelj kriptovaluta je mnogo veća, a jedna od najpoznatijih je kriptovaluta XRP ili Ripple.

Dolaskom na tržište Ripple je izazvao veliku zainteresiranost među ljubiteljima kriptovaluta, posebice zbog naglog rasta cijene 2017. godine. Ipak, danas stvari za Ripple nisu najbolje, jer su pod tužbom SEC-a, a uz to istinski ljubitelji kriptovaluta ih ne vole zbog centraliziranosti.

Njihova najveća prednost je svakako u tome što mogu obraditi veliki broj plaćanja u kratkom roku, a ovaj članak detaljnije predstavlja Ripple i objašnjava ključne detalje sustava. U nastavku možete saznati odgovore na sljedeća pitanja:

  • Što je Ripple?
  • Što je XRP?
  • Koristi li Ripple blockchain tehnologiju?
  • Kako Ripple djeluje?
  • Kako trgovati sa Ripple?
  • Koja je razlika između Ripple i Bitcoina?

Što je Ripple?

Ripple je projekt koji nam dolazi iz dalekog San Francisca. Njihovi stručnjaci su razvili protokol transakcija sličan blockchainu, koji djeluje kao mreže doznaka u svrhu razmjena valuta. Ovaj sustav je doista zanimljiv mnogima jer može raditi s kriptovalutama, ali i s redovnim valutama i upravo zbog toga je neophodno da bude djelomično centraliziran.

Međutim svakako je najvažnije naglasiti da Ripple omogućuje svojim korisnicima da instaliraju navedeni protokol u svoje vlastite sustave. Osim toga, Nacionalna banka u Abu Dhabiju koristi ovaj sustav za svoje transakcije, što svakako daje na znanje da je Ripple pouzdan.

Shodno tome ovaj sustav vam omogućuje brzi prijenos sredstava bilo gdje u svijetu, u realnom vremenu. Ripple se temelji na veoma sličnom sustavu koji koristi i kriptovaluta Bitcoin. Po pitanju tržišnog udjela, Ripple je trenutno četvrta najvrijednija kriptovaluta, nakon Bitcoina, Etera i Binance coina – što je doista impresivno.

Što je XRP?

Kriptovaluta XRP je zapravo token koji je neophodan za korištenje kod prijenosa vrijednosti putem Ripple mreže. Međutim svakako glavna svrha XRP-a je u tome što može biti posrednik i za druge kriptovalute.

Bitcoin, Ethereum i Ripple su jedne od najpoznatijih kriptovaluta

Pa, shodno tome, vi možete primjerice mijenjati eure u dolare ili obratno uz minimalnu proviziju. Trošak svake transakcije na Rippleu iznosi 0,00001 USD, što je doista povoljno ako obavljate veliki broj transakcija.

Koristi li Ripple blockchain tehnologiju?

Sustav Ripple koristi jedinstvenu strukturu koja transakcije i ostale procese obrađuje na dosta sličan način kao i blockchain. Naime Ripple se bazira na temelju registra dionica, te takav sustav orgranizacije omogućuje upravljanje transakcijama bilo koje veličine i bilo gdje u svijetu.

Kako Ripple funkcionira?

Ripple kao sustav funkcionira na sasvim drugačiji način, odnosno drugim riječima oslanja se na sva računala diljem svijeta. Može provjeravati povijest svakog novčića te na taj način održava knjigu transakcija.

Naravno, ako usporedimo druge kriptovalute, tada možemo doći do zaključka da je proces djelomično sličan načinu na koji rade druge kriptovalute, od kojih je jedna od najpoznatijih Ethereum, koji je potpuno decentraliziran.

S obzirom da se podaci ne čuvaju na jednom mjestu, onda ovaj stil knjige transakcija nazivamo decentraliziranim sustavom, iako cijeli Ripple nije potpuno decentraliziran. Decentralizirani sustav knjige nama omogućuje veću transparentnost, a takav način rada banke podržavaju i oslanjaju se na njega. Zahvaljući ovakvom načinu rada banke mogu puno jednostavnije poslovati jer imaju na raspolaganju veću financijsku mrežu koju nisu imali do sada.

Primjerice, ako trgovac iz Berlina želi prodati uslugu ili robu u Euro valuti, nekome tko koristi drugu valutu, tada bi tradicionalni način prijenos novaca trajao jako dugo zbog prijenosa sredstava kroz veliku mrežu banaka. Također, zbog takve vrste usluge trgovac bi imao velike troškove u obliku naknade za prijenos sredstava.

Ripple je djelomično centraliziran

Zato Ripple nudi mogućnost jednostavnog prijenosa sredstava zahvaljujući svojem sustavu, te na taj način prijenos traje nekoliko sekundi i trošak prijenosa je sveden na minimum.

Kako trgovati sa Ripple?

Kada se odlučite na kupnju na burzi, tada cijena jednog XRP tokena obično ovisi o vrijednosti američkog dolara (USD). Jednostavnije rečeno vi zapravo prodajete USD da biste mogli kupili XRP. Isto tako, ako nakon vaše kupnje vrijednost XRP poraste, tada ćete ih moći prodati s profitom, jer trenutno vrijede više nego u onom trenutku kad ste ih kupili. Međutim morate znati da njihova vrijednost može i padati, pa ako cijena padne i vi se odlučite prodati, tada ćete ostvariti gubitak.

Koja je razlika između Ripple i Bitcoina?

U svijetu kriptovaluta Ripple je jedan od glavnih suparnika za Bitcoin i ima neke određene prednosti u odnosu na njega. Pa primjerice, Ripple ne ovisi o niti jednoj tvrtki kada je u pitanju izrada sigurnosnih podataka uključujući i upravljanje bazama podataka. U odnosu na druge kriptovalute, vi kao korisnik ne čekate na provjeru blokova, što je doista prednost, ali ujedno odlazi od idejne ideje kriptovaluta i potpune decentralizacije.

Pojedini stručnjaci su nakon testiranja došli do zaključka da za transakciju između Španjolske i Brazila je potrebno samo nekoliko sekundi da bi ona bila u potpunosti obrađena, dok je inače uobičajeno vrijeme prijenosa do četiri dana.

Od ostalih važnijih podataka možemo reći da Bitcoin i Ripple dijele svakako mnoge karakteristike, ali opet istovremeno se po određenim specifičnim specifikacijama razlikuju.

Ono što je svakako glavni adut po pitanju Ripplea, a to je da nudi mnogo brže vrijeme izvršenja što smo ranije i objasnili. Bitcoin spada u decentralizirane digitalne valute, a Ripple je transakcijska mreža koja ima svoju vlastitu digitalnu valutu.

Ima li Ripple potencijala?

Veoma je važno napomenuti da Rippleov sustav ima centraliziran način rada. Ako bi se dogodila situacija da tvrka propadne, Ripple bi i dalje postojao jer Ripple Labs kontrolira protok vrijednosti u sustavu. Na taj način ograničava rad mreže bez provjera.

Sve u svemu Ripple je dobro prihvaćen u financijskom sektoru, što je svakako dobar znak s obzirom da niti jedna druga kriptovaluta nije tako prihvaćena kao oni. Zbog toga oni zaslužuju svoje mjesto među najboljim kriptovalutama i mogli bi mogli postati globalni lideri.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari