Utorak, 29 studenoga, 2022
spot_img
HomeBlockchainNEO je jedna od prvih kriptovaluta i dijeli sličnosti s Ethereum platformom

NEO je jedna od prvih kriptovaluta i dijeli sličnosti s Ethereum platformom

Iako svoju povijest kriptovalute pišu još od 2009. godine, njihova ekspanzija se počela događati tek nekoliko godina nakon što je Satoshi Nakamoto svijetu obznanio Bitcoin, prvu svjetsku decentraliziranu kriptovalutu.

Kriptovaluta NEO jedna je od prvih koje su nastale na svijetu i dan danas predstavlja projekt s velikim potencijalom. Svoj je početak našao u Kini, a više o njegovim karakteristikama, zanimljivoj povijest i njegovoj cijeni saznajte u nastavku teksta.

Što je kriptovaluta NEO?

Kriptovaluta NEO je često nazivana i „Kineski Ethereum“ s obzirom na to da je prva kineska blockchain platforma i da ima mnogo sličnosti s jednom od najjačih i najpoznatijih svjetskih kriptovaluta. NEO je otvoreni blockchain sustav koji nastoji kroz pametne ugovore i blockchain tehnologiju realizirati koncept „pametne ekonomije“.

Neo platforma funkcionira kroz NEO token koji generira GAS tokene. NEO tokeni predstavljaju vlasništvo NEO blockchaina. Kada vlasnici drže NEO tokene, kao nagradu dobivaju GAS tokene, koji im daju mogućnost korištenja NEO blockchaina i s njime mogu plaćati naknade mreži.

U ovom principu rada vidimo sličnost s Ethereum platformom, koja također za sve operacije na blockchainu zahtjeva gas fee.

Povijest kriptovalute NEO

Cilj platforme i kriptovalute NEO je realizirati koncept „pametne ekonomije“ koja bi trebala biti digitalizirana u svakom pogledu. Taj koncept se nastoji riješiti korištenjem pametnih ugovora i blockchain tehnologije, koja bi svu imovinu trebala upisati u digitalnom obliku.

NEO kriptovaluta nastala je u Kini u 2014. godini. Iako to nije bilo tako davno, u užurbanom svijetu kriptovaluta NEO je jedan od starosjedioca.

NEO je u početku nosio ime Antshares kojega su osnovali Da Hongfei i Erik Zhang. Zanimljivost je da je isti dvojac u 2014. godini pokrenuo i Onchain platformu koja kreira privatne i javne blockchaine kroz tehnologiju zvanu DNA (Decentralized Network Architecture).

NEO platforma nudi inovativna rješenja

U 2016. godini izdan je „whitepaper“ o novom tipu konsenzusa protokola zvanog DBFT, odnosno Delegated Byzantine Fault Tolerance – dosta inovativan način konsenzusa o kojem ćemo pričati u nastavku teksta.

U lipnju 2017. godine tvorci mreže se odlučuju na promjenu imena i ime se mijenja iz dotadašnjeg Antshares u NEO. Riječ NEO na starogrčkom znači novi i simbolizira nešto napredno, bolje i inovativnije od dosadašnjeg. S novim imenom je došla i ideja pametne ekonomije koju NEO nastoji realizirati.

2018. godine kompanija Onchain je distribuirala 1 ONT token za svakih 5 NEO tokena. ONT tokeni služe kao glasačko pravo za promjene na NEO platformi i za verifikaciju transakcija.

Kako funkcionira NEO platforma

Kriptovaluta NEO ima nekolicinu revolucionarnih rješenja u pogledu funkcioniranja same platforme. Prvi od takvih je unikatni mehanizam konsenzusa algoritma.

Platforma NEO koristi takozvani DBFT, odnosno Delegated Byzantine Fault Tolerance protokol. U ovakvom sustavu verifikacije potrebno je da dvije trećine čvorova potvrde verifikaciju da bi ona bila prihvaćena. Ovaj sustav omogućuje NEO platformi optimalni omjer sigurnosti i brzine.

Kriptovaluta NEO koristi i e-ugovore. Znajući da je NEO fokusiran na digitalizaciju imovine, tako se preko ovih e-ugovora nastoji osigurati da primatelj imovine potpiše ono što dobiva u transakciji. Na ovaj način se nastoji zaštititi od potencijalnih prevara i naknadnih reklamacija, jer u transferu imovine se transferiraju i obveze koje su vezane za tu imovinu.

Koristeći ovakve ugovore osigurava se zapis transfera digitalne imovine. Tokeni koji su generirani preko e-ugovora služe kao dokaz o udjelu ili posjedovanja imovine o kojoj je sastavljen ugovor.

Cijena kriptovalute NEO

Projekt NEO ima nekolicinu kriptovaluta koje vezujemo direktno za njega. Radi se o NEO, GAS i ONT.

Najbitnija od svih je NEO i ove druge dvije su njene izvedenice, odnosno njihov nastanak i upotreba ovisi o NEO kriptovaluti. Kriptovaluta NEO se pojavila na tržištu 9. rujna 2016. godine s cijenom od 0,18$ za jedan NEO token. Sve do druge polovice iduće godine njena cijena se nalazila u rasponu od 0,1$ do 1$.

U 2017. godini je objavljena suradnja Microsofta s NEO. Suradnja jedne od najvećih svjetskih kompanija s dotad malo poznatom kriptovalutom je dala veliki vjetar u leđa NEO. Dodajmo uz to, da je upravo u tom periodu krenuo i rapidni rast cijena kriptovaluta. Ova dva događaja su jako bitna za kretanje cijene krajem 2017. godine i početkom 2018. godine.

Na ljeto 2017. godine cijena NEO tokena prelazi 1$ i počinje rapidno skakati. Već u rujnu je probijena granica od 30$, da bi u prosincu cijena prešla 60$ za 1 NEO token. Siječanj je donio dodatnu eskalaciju cijene kada je ista doživjela i svoj vrhunac. Točnije, 15.siječnja 2018. godine cijena NEO tokena je iznosila 196,85$.

Cijena kriptovalute NEO je ispuhivanjem balona doživjela svoj pad. U 2019. godini cijena kriptovalute NEO uglavnom se kretala u razinama između 5$ i 15$. Blagi rast je ostvaren u 2020./2021. godini, uzrokovan prvenstveno vanjskim utjecaj i rastom većine drugih kriptovaluta.

Postoje brojne povezanosti s Ethereumom

Postoje brojne sličnosti između NEO platforme i Ethereuma. Prva je to što NEO ima nadimak „Kineski Ethereum“. Također, NEO je koristio ERC-20 token, popularni Ethereumov token kojeg koriste brojne kriptovalute.

Kriptovaluta Ethereum svoj rast duguje tome što je prva kriptovaluta koja je počela podupirati pametne ugovore i decentralizirane aplikacije te omogućila infrastrukturu programerima da preko njega mogu raditi aplikacije. Platforma Ethereum generira kriptovalutu Ether, odnosno ETH, koji nastaje kao produkt rudarenja u blockchainu.

Služi za funkcioniranje mreže, te za plaćanje transakcijskih naknada u istoj. Iako se često spominju njegove manjkavosti i problemi, činjenica je da Ethereum mreža je još uvijek najpopularniji izbor prilikom izrade decentraliziranih aplikacija, te da veliki broj kriptovaluta je temeljen na njemu.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari