Utorak, 29 studenoga, 2022
spot_img
HomeBlockchainKriptovaluta Theta jedan je od perspektivnijih projekata

Kriptovaluta Theta jedan je od perspektivnijih projekata

Kriptovaluta Theta jedna je od najzanimljivijih i najčešćih tema u posljednje vrijeme kada se priča o kriptovalutama. Theta je unijela neke nove ideje koje do sada nisu bile predstavljene i omogućila nam da svijet sagledamo iz malo drugačijeg okvira nego onaj na koji smo navikli. Oko Theta projekta se spominju brojna poznata imena zbog čega je njena privlačnost i zanimljivost još i veća.

Što je Theta kriptovaluta?

Kriptovaluta Theta je napravljena kako bi se napravila infrastruktura za podržavanje video zapisa. Theta nastoji ući u tržište video industrije, prvenstveno kao infrastruktura koja bi služila za gledanje video filmova online, razno razne streaming događanje, prenošenje audio zapisa, esportove, obrazovne materijale i ostale stvari iz video industrije. Theta trenutno podržava dva tokena, THETA i TFUEL. Njen blockchain sustav je kao i većina decentraliziranih aplikacija, u početku bio podržan od strane Ethereumovog ERC-20 tokena.

Povijest Thete i početak projekta

Theta projekt svoju povijest piše od 2017. godine, dok je na tržište ušla 2018. godine privatnom prodajom 20 milijuna tokena. Kompanija Theta Labs je osnovana u Sjedinjenim Američkim Državama sa sjedištem u San Franciscu koja stoji iza Theta projekta. Projekt je u početku koristio Ethereumov blockchain, da bi nakon određenog vremena prešao na vlastiti blockchain. Theta projekt je od samih početaka izazvao veliko zanimanje javnosti.

Treba imati na umu da jedan od osnivača i generalni direktor Theta Labs, Mitch Liu je jako cijenjena i poznata osoba u video industriji. Ubrzo su se kao savjetnici projekta našle brojne poznate osobe, poput Steve Chena koji je poznatiji kao jedan od osnivača YouTubea. Također Justina Kana koji je u video industriji poznat kao jedan od osnivača Twitcha, najveće svjetske platforme za streaming video igrica.

Uspjeh i dobra ideja Theta projekta se odlično nadovezala na poznata imena u industriji koja su stala iza projekta i omogućili mu veliku perspektivu i uspjeh u budućnosti. Cilj Theta projekta je da postane najveća infrastrukturna mreža koja radi u sferi video industriji. A svoj cilj namjerava ispuniti inovativnom tehnologijom kojom se koristi.

Theta nastoji postati svjetska video streaming platforma

Kako kriptovaluta Theta funkcionira?

Theta je jedna od rijetkih kriptovaluta koje djeluju na relativno uskom tržištu. Primjerice, Ethereum ima jako široko područje primjene, od transakcija, preko pametnih ugovora do decentraliziranih aplikacija koje su mogu koristiti gotovo svugdje. Theta se specijalizirala za tržište video industrije. Cijeli njen koncept, platforma i kriptovalute su postavljene tako da bi bili što bolji i konkurentniji u toj tržišnoj niši. Thetin blockchain je jedini blockchain temeljen na end-to-end infrastrukturi za decentralizirane video streaminge.

Ovakva građa blockchainu omogućuje visoku funkcionalnost i dobre performanse što je jako bitno kada je riječ o prenošenju video zapisa. Theta je uvela inovaciju u pogledu konsenzusa algoritma. Radi se o inovativnom Multi-Level BFT mehanizmu koji je varijacija Proof of Stake konsenzusa. Ovakav konsenzus je puno brži od tradicionalnog Proof of Stake konsenzusa jer koristi malenu grupu čvorova kako bi ubrzao proces odobrenja, odnosno verifikacije. Ova malena grupa čvorova se ponaša kao „Validator committee“.

Ako ovakva manja grupa čvorova potvrdi verifikaciju, tada verifikacija dolazi do iduće razine koja se sastoji od puno veće grupe čvorova koji su poznati pod nazivom „Guardian Poll“ koja verificira transakciju i pušta je u blockchain. Ovakav princip konsenzusa omogućuje Theta blockchainu da bude puno sigurniji i brži od svojih konkurenata.

Theta.tv

Theta je uvela i Theta.tv, stranicu koja se koristi za streaming. Jako je popularna i prognozira joj se veliki uspjeh u budućnosti, a trenutno se na njoj može gledati doslovno svašta, od streaminga igrica do streaminga poker turnira. Prema nekim informacijama, čak će Theta.tv biti kompatibilna sa Samsung Galaxy mobilnim uređajima koji bi Theti omogućio dodatne milijune mušterija koje bi upoznale njenu prednosti.

Cijena Theta kriptovalute

Ako promatramo Thetu, vidimo da su za nju direktno vezana dva tokena. Prvi je THETA, istoimenog naziva kao i sustav. Ovaj token je poznatiji od drugog. Drugi se naziva TFUEL, nije toliko popularan kao i THETA, i njega ćemo manje spomenuti nego THETU. Thetinim tokenima se trenutno trguje na svim većim i ozbiljnim svjetskim mjenjačnicama. S obzirom na to da su oba tokena ERC-20 tokeni, mogu se čuvati na jako puno novčanika koje podržavaju takvu vrstu tokena. Trenutno najpopularniji novčanik za skladištenje Theta tokena je Metamask.

Kriptovaluta THETA na tržište je izišla u siječnju 2018. godine s cijenom od 0,20$ za jedan THETA token. U prvoj polovici navedene godine cijena je varirala najčešće u razinama između 0,1$ i 0,3$, da bi druga polovica godina bila jako loša po THETA jer je cijena bila konstantno ispod 0,1$, a prosinac je donio daljnji pad cijene na razine ispod 0,05$.

Početak 2019. godine je donio rast cijene koja se u ožujku popela na tada visokih 0,18$ po 1 THETA tokena. Sve do sredine 2020. godine cijena THETA tokena je bila na relativno niskim razinama te se u pravilu kretala do 0,1$. U tom periodu je imala i najnižu cijenu u povijesti koja je iznosila 0,039$ 13. ožujka 2020. godine. Theta trenutno puni novinarske stupce, kako na temu njene perspektive kao kriptovalute, tako i na temu njene tržišne vrijednosti.

TFUEL

Kriptovaluta TFUEL je drugi Thetin token. Na tržište je izišao malo nakon THETA tokena, odnosno u ožujku 2018. godine. Zanimljivost je da je svoj minimum imao kao i THETA, 13. ožujka 2020. godine kada je cijena iznosila 0,00088$.

Ako malo detaljnije pogledamo cijene ovih dviju kriptovaluta može se zaključiti da su njihove cijene jako povezane i kreću se doslovno paralelno uz blaga odstupanja, što je i logično jer se njihove cijene najčešće vežu uz uspješnost Theta sustava.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari