Utorak, 29 studenoga, 2022
spot_img
HomeKriptovaluteŠto je kriptovaluta Monero i zbog čega je važna?

Što je kriptovaluta Monero i zbog čega je važna?

Kriptovaluta Monero (XMR) ima primarni cilj osigurati maksimalnu privatnost za sve svoje korisnike. Naime njihov sustav se bazira na skrivenim adresama i zaštićenim transakcijama koje omogućuju svakako visoku razinu privatnosti. Drugim riječima skrivene transakcije omogućuju tajnost primatelja, pošiljatelja, ali i naravno iznos transakcije. Zahvaljujući takvoj vrsti mreže, Monero kriptovaluta se nalazi i na darknetu jer je privatnost svakog korisnika veoma važna po pitanju osobne sigurnosti.

Njihov cilj je stvoriti kriptovalutu koja omogućuje anonimnost novca, te je prema trenutnim postavkama mreže podešena na visoku razinu privatnosti. Kada vi kao korisnik koristite Monero za kupnju nekog proizvoda, tada primatelj novca ne treba znati od koga je novac primio. S obzirom na to da je vaša transakcija privatna. Nadalje osim velike razine privatnosti, Moreno je također i open source projekt. Što omogućuje da se navedena mreža koristiti potpuno besplatno, ali s druge strane prikazuje koliko su transparentni.

Problem s Bitcoinom (i ostalim kriptovalutama)

Vođa navedenog pokreta je kriptovaluta Monero koja želi da privatnost postane osnova za svaku kriptovalutu. Njihov cilj je omogućiti da možete koristiti bilo koju kriptovalutu na bilo koji način, ali naravno bez ikakvog straha da vas netko prati. Jer realno gledajući građani koji normalno poštuju zakon, bi ipak voljeli za pojedine transakcije imati veću dozu privatnosti. Bitcoin je anoniman, no i dalje je moguće ući u trag transakcijama i pratiti njihov put.

Pa primjerice možemo navesti nekoliko primjera kada bi se privatnosti trebala svakako koristiti kod građana. Pa recimo vi ste otputovali u zemlju s visokom stopom kriminala, te ste tada prisiljeni koristiti svoj novčić za plaćanje nekakve usluge ili proizvoda. Ako tada kod izvršenja transakcije primatelj zna koliko novca vi imate, to svakako možete biti loše za vas.

Ali naravno i tvrtke mogu biti na neki način oštećene, jer pošiljatelj novca može isto tako vidjeti kolika sredstva ta navedena tvrtka ima. Pa shodno tome u narednim pregovorima oko cijene proizvoda, kupac može unaprijed otkriti koliko mogu popustiti po pitanju cijene proizvoda.

Stvaranje Monero kriptovalute

Ako pratite kripto svijet tada možete vidjeti da je Monero zapravo stvoren zbog Bitcoinovih problema povezanih s transakcijama. Jer na Bitcoin mreži vi možete bez ikakvih problema vidjeti adresu primatelja, adresu pošiljatelja i naravno iznos svake transakcije. To je sasvim normalno s obzirom na to da Bitcoin tako funkcionira odnosno podaci na blockchainu su javno dostupni. Drugim riječima svi podaci su javno dostupni jer to mreža transakcija dopušta.

Pa shodno tome za navedene probleme, Nicolas van Saberhagen je razvio izvrstan protokol pod imenom CryptoNote. Protokol koji upravlja s javnim adresama na blockchainu, te tako štiti korisnike od sljedivosti. Nakon što je protokol krenuo s radom, Bytecoin je prva kriptovaluta koja je primijenila navedeni protokol. Nakon što su optimizirali protokol u svojem sustavu, vrijednost Bytecoin je počela logički rasti jer je jačao zbog visoke razine privatnosti. Ali Bytecoin je primarno stvoren kao eksperimentalna akademska valuta, i zbog toga je već 80% iskopana.

Hard-fork Bytecoina je Monero koji je stvoren 2014.godine kako smo i ranije naveli. Naime pokrenut je iz razloga da riješi problem nestašice Bytecoin novčića. Naime sustav također koristi CryptoNote da bi omogućio privatnost svakog korisnika, dok funkcija CryptoNight optimizira mrežu za obične procesore jer tako se stvara ravnopravnija zajednica kod rudara.

Privatnost je glavna karakteristika ove valute

Rast i baza korisnika

Ako se vratimo nekoliko godina unazad tada možemo vidjeti da je od 2017.godine Monero deveti novčić po pitanju vrijednosti kriptovaluta u svijetu. Dok je prošle godine ostvario impresivan rast od 37%.

Na temelju dostupnih podataka od strane CoinDesk-a i WIRED-a, Monero je ostvario navedeni rast zahvaljujući tome što ga ljudi vrlo često koriste za kupnju proizvoda ili usluga. Ali isto tako zahvaljujući Darknetu, koji je dodatno omogućio taj skok. Međutim da ne bude zabune, Monero svakako nije darknet novčić, jer ako se vratimo u prošlost tada možemo vidjeti da su korisnici darkneta tada podržavali Bitcoin koji je bio u samim počecima.

Između ostaloga moramo svakako naglasiti da kod bilo koje kriptovalute, sljedivost i anonimnost su jako važne karakteristike jer na taj način omogućuju zamjenjivosti valute. Drugim riječima, ako vi nešto platite u eurima ili dolarima, tada trgovac ne može vidjeti kako je pošiljatelj novca primio te novce. Zapravo trgovac vjeruje da je valuta valjana jer se temelji na nominalnoj vrijednosti. Dok s druge strane Bitcoin je imao veoma sličnih problema, s obzirom na to da su određeni novčići na crnoj listi jer su sudjelovali u nezakonitim transakcijama.

Ali isto tako Monerova neprocjenjiva valuta ne dozvoljava crne liste, jer se tako stvara veće povjerenje u samu kriptovalutu. Dok tim stručnjaka radi na novoj vrsti tehnologije poznatoj pod imenom Kovri, koja će ponuditi mogućnost skrivanja IP adrese čvora na postojećoj mreži. I kao takva funkcionalnost, mreža će stvoriti još veću sljedivost. Te prema trenutnim podacima to bi nadmašilo tehnologiju koju koriste VPN-ovi.

Monero ima perspektivu

Vrlo tajnoviti novčić Monero za sada je održiv s obzirom da nudi privatnost, ali naravno i sigurnost za svakog pojedinog korisnika njihove mreže. Osim toga tim stručnjaka koji vodi i upravlja s Monero mrežom tvrdi da su oni doista jedini pravi konkurenti Bitcoinu, s obzirom da je njihova mreža mnogostruko superiornija. Međutim za sada nije ništa sigurno po pitanju pobjednika jer Dash i Zcash također jačaju svoju mrežu po pitanju privatnosti.

Zcash je slična valuta

Zcash je osnovao Zooko Wilcox koji je također i izvršni direktor tvrtke. Naime ova kriptovaluta je ujedno još jedna u nizu tajnovitih novčića čiji je primarni cilj privatne transakcije uključujući i druge informacije u javnom blockchainu kod svakog korisnika. Svoje usluge će nuditi običnim korisnicima i tvrtkama gdje će svi korisnici imati mogućnost da u aplikaciji odrede postavke privatnosti. Naime moći ćete odrediti tko može vidjeti detalje vaših transakcija.

Prema navodima stručnjaka, Zcash je zapravo kriptovaluta i blockchain stvorena za privatnost kao odgovor na Bitcoin nedostatke. Po pitanju tehničkih specifikacija, Zcash koristi isti algoritam kao i Bitcoin ali sa nekoliko poboljšanja u obliku poluprozirne obrade. Laički rečeno, mreža ne koristiti radikalnu transparentnost Bitcoin-ovog blockchaina.

S obzirom da mreža koristiti dokaze o nultom znanju za provjeru ispravnosti svake transakcije, njihov blockchain je idealan za velike organizacije i tvrtke. Drugim riječima navedeni novčić je idealan za one korisnike koji traže privatnost na prvom mjestu, ali i blagodati blockchain tehnologije.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari