Subota, 13 travnja, 2024
spot_img
HomeKriptovalutePancake Swap mjenjačnica za Binance coine (BNB mjenjačnica) i kriptovaluta CAKE

Pancake Swap mjenjačnica za Binance coine (BNB mjenjačnica) i kriptovaluta CAKE

Pancake Swap je jedna od brojnih decentraliziranih mjenjačnica kojima ne upravlja centralno tijelo, tj. funkcionira bez posredstva treće strane.

Isključivanjem treće strane isključuje se potreba i za uzimanjem velike provizije koju centralizirane mjenjačnice uzimaju za svoje posredstvo, što decentralizirane stavlja u bolji položaj jer su jeftinije i brže.

Svaki blockchain ima svoje mjenjačnice za tokene koji funkcioniraju na njemu, a na Binance mreži (Binance smart chain) najpopularniji je Pancake Swap. Projekt je od samog početka polučio uspjehom ponajviše zbog svoje korisnosti, ali i zbog toga što u pozadini ima najveću svjetsku mjenjačnicu kriptovaluta – Binance.

Gdje i kako kupiti Binance coine?

Pancake Swap je decentralizirana mjenjačnica koja omogućuje trgovinu i mijenjanje BSC tokena bez centraliziranog posrednika. Sagrađena je na sustava pametnih ugovora pod nazivom Binance Smart Chain koji je blockchain platforma koju održava mjenjačnica Binance.

No, iako je Binance centralizirana mjenjačnica, u slučaju Pancake Swap ona nema kontrolu nad njim, već njima upravljaju neovisni i anonimni programeri. Pancake Swap funkcionira na sličan način kao i Uniswap, najpoznatiji Ethereum DEX. Razlika je u tome što se Pancake Swap koristi isključivo za BEP-20 tokene koji rade na Binance Smart Chainu, iako je moguće „prenijeti“ i tokene s drugih platformi preko Binance mosta i izvršiti „wrap“ te ih tako pretvoriti u BEP-20 tokene. BEP-20 je standardizirani token Binance Smart Chaina koji omogućuje rad na platformi.

Kao i većina ostalih decentraliziranih mjenjačnica, Pancake Swap funkcionira na sustavu Automated market maker (AMM) koji za svoj rad koristi bazene likvidnosti čije punjenje osiguravaju njegovi korisnici kako bi omogućio trgovinu kriptovalutama. Umjesto da prilikom mijenjanja i trgovine kriptovalutama ispunjavaju „order book“ gdje je potrebno da nađu drugog korisnika na tržištu koji je spreman trgovati s navedenom kriptovalutom u zadanom omjeru, kod AMM korisnici zaključaju svoj token u bazene likvidnosti kroz pametne ugovore čime mogu zamijeniti token za drugi koji žele, ali i zaraditi naknadu koju dobivaju jer omogućuju funkcionalnost bazenu likvidnosti.

Pancake Swap mjenjačnica tokena na BSC mreži

Kupnja tokena na Pancake Swapu

Osnova rada Pancake Swapa su bazeni likvidnosti koji omogućuju trgovinu između određenih kriptovaluta. Ovakav način rada povezan kroz AMM omogućuje korisnicima da se trgovanje obavi bez utjecaja posrednika.

No, ovo je osnovna funkcija mjenjačnice, ali Pancake Swap nam daje još jednu dodatnu mogućnost za zaradu kroz takozvane Syrup Pools. Ovakvi bazeni nude korisnicima povrat sredstava samo zbog toga što oni u njih ulažu svoje kriptovalute.

Primjerice, ako uložite CAKE, token Pancake Swapa, možete zaraditi još dodatnih CAKE tokena jer omogućuje održavanje i razvoj mreže. Također, Pancake Swap svojim korisnicima nudi i velike nagrade CAKE tokena. Ove nagrade se održavaju na principu lutrije. Potrebno je kupiti listić, koji se plaća u CAKE tokenima, a nagrada se izvlači te sretnom dobitniku daje veliku količinu CAKE tokena.

Nadalje, jedan od osnovnih postulata Pancake Swap projekta je i da se omogući razvoj novih tokena. Tako se razvio i Initial Farm Offering (IFO) preko kojeg se prodaju tokeni kriptovaluta koje su tek počele s razvojem. Na ovaj način ulaže se u vrlo rizične projekte koji najčešće ne poluče uspjehom, no ako se neki od njih probije, povrat se broji najčešće u nekoliko desetaka, ali i stotina puta na uloženo.

Kako koristiti Pancake Swap?

Kako bi započeli s korištenjem Pancake Swap, prvo je potrebno otvoriti kripto novčanik koji podupire Pancake Swap, jer decentralizirane mjenjačnice ne rade s fiat kriptovalutama.

Novčanici s kojima Pancake Swap radi su: Math Wallet, Trust Wallet, Binance Chain Wallet i MetaMask koji iako je Ethereumov novčanik podupire Binance Smart Chain.

Nakon otvaranja novčanika potrebno je kupiti određenu količinu Binance Coina (BNB) koji treba transferirati na adresu svog novčanika. Nakon što su se BNB tokeni transferirali na novčanik, potrebno ih je prebaciti u Binance Swap Chain tako što ćemo u novčaniku pritisnuti opciju „Swap to Smart Chain“.

Nakon posljednjeg koraka, prebacili ste svoje kriptovalute u Pancake Swap mrežu i moguće je koristiti njene pogodnosti.

Kriptovaluta CAKE

Kriptovaluta CAKE je token platforme Pancake Swap. Uspjehom platforme i popularizacijom decentraliziranih financija uzrokovalo je uspjeh i enormni rast cijene CAKE tokena u svojoj kratkoj povijesti trgovanja tom kriptovalutom. Trenutno u opticaju 140 milijuna CAKE tokena, a treba u obzir uzeti da je maksimalni supply čak 750 milijuna.

Cijena kriptovalute CAKE je jako nepredvidljiva u što se možemo uvjeriti ako pogledamo podatke u njegovoj kratkoj ali burnoj povijesti. No, može se zasigurno reći da njegova cijena ponajviše ovisi o kretanjima na tržištu kriptovaluta, a još više o uspjehu i popularnosti DeFi tokena.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari