Utorak, 25 lipnja, 2024
spot_img
HomeKriptovaluteŠto je kriptovaluta Tron (TRX)?

Što je kriptovaluta Tron (TRX)?

Kriptovaluta Tron se temelji na blockchainu s obzirom da je riječ o decentraliziranoj platformi kojoj je primarni cilj ponuditi besplatan i globalan sustav digitalnog sadržaja. Pomoću tehnologije distribuirane pohrane podataka, može omogućiti jednostavno širenje digitalnog sadržaja.

Ova platforma je nastala 2017. godine, zahvaljujući neprofitnoj organizaciji Tron Foundation, čije je sjedište u Singapuru. Justin Sun je izvršni direktor koji ima svoj vlastiti tim za razvoj platforme, gdje između ostalog uključuje tehnološke stalwarte koji su dosta poznati danas.

Što je kriptovaluta TRON (TRX) i kako funkcionira saznajte kroz nastavak teksta.

Eliminiranje posrednika

Cilj koji ima kriptovaluta TRX je da stvori vezu između korisnika sadržaja i davatelja usluge, koristeći mrežne tehnologije peer-to-peer i blockchain. Da bi to ostvario potrebno je ukloniti posrednika koji usporava kompletan proces. Naravno, na taj način se smanjuju troškovi za potencijalnog korisnika i istovremeno se poboljšava usluga, što je svakako win-win kombinacija.

S obzirom na to idemo vam pokušati pobliže objasniti kako to doista funkcionira u stvarnosti. Naime, jedan od poznatijih takvih servisa je svakako Netflix koji unutar svojeg sustava upravlja digitanim sadržajem koji nudi potencijalnim korisnicima na njihov zahtjev. Naravno da bi vi pristupili tom sadržaju potrebno je platiti uslugu, odnosno trebate se preplatiti Netflixu. Od ukupnog iznosa naknade Netflix plaća producentima jedan dio, drugi dio uzima za održavanje svoje platforme te najveći dio uzima kao posrednik.

Shodno tome Tron je stvorio isti poslovni model koji se nalazi na javnoj blockchain mreži, međutim funkcionira decentralizirano. Na taj način može biti isplativiji i naravno učinkovitiji. Primarni cilj mu je eliminirati posrednika kao što je Netflix, omogućujući da bilo tko može postaviti digitalni sadržaj na njihovu mrežu koje se bazira na blockchainu. Po pitanju plaćanja, korisnici mogu direktno platiti tvorcima sadržaja i na taj način vrlo jednostavno izbjeći posrednika.

Budući potencijal Trona

Kada sagledamo kompletnu situaciju, tada možemo reći da je Tron veoma ambiciozna kompanija, koja je postavila mnogo inovativnih rješenja. Naime, njegova trenutna ponuda se krije pod imenom Exodus. To je zapravo potpuno besplatna platforma za pohranu sadržaja, ali i za peer-to-peer distribuciju.

Kriptovaluta Tron i BitTorrent

Ovog momenta Exodus ne koristi posljednju tehnologiju blockchain, nego zapravo koristi vrlo zanimljiv protokol baziran na temelju datotečnog sustava. Takva vrsta sustava je funkcionirala do kraja 2018 godine. Kasnije početkom 2019. godine je krenula nova faza pod imenom Odiseja. Naime, u toj fazi sustav će svakako koristiti mogućnosti blockchaina, te će omogučiti korištenje novčanih poticaja za promoviranje sadržaja.

Između ostaloga Tron će koristiti inovativnije načine praćenja korisnika u odnosu na tradicionalna praćenja i pregleda sadržaja. Drugim riječima, ova metoda ovisi o tome kako korisnik upravlja i djeluje ponuđenim sadržajem.

Primjerice nalazite se na ulici i slušate pjevača kako svira, tokom nastupa vam se sviđa melodija te se dodatno približite pjevaču da poslušate cijelu izvedbu. Kada je izvedba gotova, vi ostavite napojnicu izvođaču na temelju toga koliko ste doista uživali u njegovom performansu.

Na temelju toga Tron funkcionira na vrlo sličan način gdje vi kao korisnik njihove mreže možete pristupiti jednom dijelu sadržaja besplatno. Naravno, ako vam se svidi sadržaj tada za ostatak trebate platiti naknadu. Što je sasvim korektno jer na taj način potencijalni korisnik ne treba trošiti novac za sadržaj koji mu se neče svidjeti.

Nakon ove faze dolaze nam dvije nove pod imenom Veliko putovanje i Apollo. Zahvaljujući ovim fazama korisnici će moći stvarati svoj sadržaj uključujući i mogućnost stvaranja novčića, ali i kreiranja osobnih tokena. Nakon aktiviranja navedenih faza, Tron će biti usko povezan s aplikacijskim platformama koje se baziraju na Ethereumu.

Što je Tronix (TRX)?

Unutar svoje mreže Tron ima svoju vlastitu kriptovalutu pod imenom TRX ili Tronix. Osim toga, navedenu kriptovalutu možete kupiti na burzi kao što su Binance i Liqui. Međutim, kupnja navedene valute u FIAT obliku za sada nije moguća. Kupljenu valutu korisnik može pohraniti u novčaniku koji podržava Ethereum blockchain.

Trenutno se kriptovaluta Tron može koristit jedino za pristup sadržaja na njihovoj mreži. Nakon izvršenog plaćanja, novčići odlaze direktno tvorcima sadržaja, nakon čega ga oni mogu promjeniti za druge kriptovalute ili ga mogu koristiti za plaćanje blockchain usluga.

Tron je veoma perspektivan projekt

Prema trenutnoj situaciji Tron po mnogima ima blistavu budućnost, pogotovo nakon određenog broja ulaganja od strane bogatih kineskih ulagača. Osim toga, Tron si je zadao jasnu dugoročnu viziju sa specificiranim datumima. Isto tako, nakon obećanja za niže troškove korištenja, stvorio je još veću popularnost u digitalnom svijetu.

Što je BitTorrent token?

U 2019. godini je pokrenuta potpuno nova kriptovaluta pod imenom BitTorrent Token. Prema trenutnim podacima navedena valuta je na 28. mjestu (na dan pisanja teksta, 18.04.2021.) po pitanju popularnosti kriptovaluta. Naime ova valuta je potpuno slučajno postala službeni novac BiTorrenta, koji je svima nama najpoznatiji po pitanju peer-to-peer protokola za razmjenu datoteka.

O BitTorrent tokenu

Primarni cilj je taj da omogući tokenziaciju u digitalnom svijetu peer-to-peer datoteka koji se međusobno dijele. Treutno BitTorrent ima preko 100 milijuna korisnika diljem svijeta.

Kada sagledamo situaciju tada možemo reći da doista postoji samo nekoliko mogućih načina da se ubrza dijeljenje datotetka između korisnika. Jedan od načina je svakako tokenizacija BitTorrenta, koja je to omogućila i rješila problem mnogih kod razmjene datotetka unutar mreža.

Kako BitTorrent Token radi?

Po specifikacijama BitTorrent Token spada u grupu TRC10 tokena, odnosno drugim riječima to znači da navedeni token isključivo radi na Tron mreži. Nadalje možemo reći da ova mreža se temelji na blockchainu za praćenje svih ostvarenih transakcija koje se finaliziraju unutar mreže. Ali, naravno, tu postoje i neke razlike ako mrežu usporedimo s drugim popularnim novčićima.

Tron zapravo koristi mehanizam konsenzusa delegirani dokaz o udjelu. Odnosno, svaki korisnik koji potvrdi blockchain mora imati jedan dio udjela u Tron tokenima.

Kada sagledamo cijelokupnu situacija tada možemo reći da na prvi pogled BitTorrent Token izgleda kao obečavajući kripto projekt. Nnudi vrlo dobra rješenja sa jasnom upotrebom i vizijom. Isto tako, precizirali su buduća ulaganja u mrežu koja će omogučiti jedinstvena rješenja za svoje korisnike.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari