Utorak, 29 studenoga, 2022
spot_img
HomeBlockchainKriptovaluta Lisk je izravni konkurent Ethereuma

Kriptovaluta Lisk je izravni konkurent Ethereuma

Kriptovaluta Lisk funkcionira na blockchainu, kao i većina kriptovaluta, a bazirana je na vlastitoj mreži i vlastitom tokenu LSK. Platforma omogućuje JavaScript programerima da naprave vlastite blockchain aplikacije i nadodaju dodatne lance koji se nazivaju „sidechain“ na Lisk-ov glavni blockchain koji se naziva „mainchain“. Pomoću ovoga programerima je dopuštena izrada aplikacija na Lisk blockchainu.

Što je kriptovaluta Lisk?

Kriptovaluta Lisk je prvenstveno platforma koja olakšava posao programerima kako bi razvijali decentralizirane aplikacije u JavaScript programskom jeziku. Lisk je nastao kao tržišni odgovor na centralizirane platforme poput Google Play i Apple App Store koje uzimaju pozamašni dio zarade od prodaje aplikacije zbog svog položaja na tržištu koji se s pravom može nazvati položajem oligopola.

Platforma je osnovana od strane Maxa Kordeka i Olivera Beddowsa u svibnju 2016. godine. Max Kordek trenutno obavlja funkciju CEO, odnosno direktora kompanija, dok Oliver Beddows obavlja funkciju zamjenika predsjednika. Koristi DpoS (Delegated Proof of Stake) sustav konsenzusa. Zahvaljujući svojoj fleksibilnosti, programeri su u mogućnosti da implementiraju i mijenjaju blockchain svoje aplikacije do visokog nivoa autonomije.

Cilj kriptovalute Lisk

Cilj kriptovaluta valute Lisk je da bude podrška i platforma programerima za izradu decentraliziranih aplikacija. Njegova povijest počinje 30. siječnja 2016. godine, kada dvojica već navedenih osnivača Lisk platforme najavljuju da napuštaju „Crypti“ projekt i da se posvećuju izradi novog projekta.

Nekoliko tjedana nakon, objavljen je i ICO kriptovalute u kojom je podignuto 14000 BTC tokena plus 1000 Crypti tokena. Crypti tokeni su uključeni kako bi se omogućilo onima koji su radili na Crypti da se prebace na Lisk. Tu se radilo o dosta perspektivnom kadru.

Već 24. svibnja 2016. godine platforma je službeno počela s radom i LSK token se uključio u upotrebu i trgovanje kriptovalutama. Kreirana je neprofitna Lisk organizacija koja svoje sjedište ima u Švicarskoj, točnije u gradu Zug.

Kako funkcionira blockchain Lisk?

Lisk funkcionira kao platforma čiji je cilj da omogući svojim korisnicima najbolje uvjete za rad. Sličnu ulogu imaju i Ethereum i NEO, no Lisk ipak radi na malo drugačiji i specifičan način. Kao što je već navedeno, digitalna valuta Lisk koristi Proof of Stake konsenzus algoritma koji ima prednosti nad Proof of Work konsenzusom.

PoS konsenzus omogućuje brže obavljanje transakcija jer za verifikaciju je dovoljan dokaz o ulogu tokena. Blokovi se stvaraju jako brzo, svakih 10 sekundi, što omogućuje jako brzo obavljanje transakcija.

Usporedbe radi, Bitcoin kreira novi blok svakih 10 minuta. Kriptovaluta Lisk koristi „sidechains“ koji se vezuju na glavni blockchain. Kako bi omogućili programerima da rade decentralizirane aplikacije koristi se SDK (Software Development Kit).

Kodiranje aplikacija na Lisku se radi JavaScript-om

Svrha sidechaina je da dozvoli programerima određenu razinu autonomije kako bi mogli sami stvarati algoritam koji najbolje odgovara njihovom proizvodu. Sidechain je neovisan o glavnom blockchainu, ali je važno napomenuti da je i blockchain neovisan o broju i strukturi ovakvih sidechains.

Neovisnost blockchaina omogućuje da kriptovaluta Lisk bez obzira na broj i strukturu pomoćnih lanaca ima stalnu brzinu i performanse. Lisk nudi najbolje od obje strane.

S jedne strane imamo sigurnost blockchaina, pa primjerice ukoliko se dogodi neka greška na sidechainu, to neće uzrokovati grešku na glavnom blockchainu. Sve je pod kontrolom čak 101 delegata koji se brinu da sustav radi besprijekorno.

S druge strane imamo fleksibilnost pomoćnih lanaca koja omogućuje izradu raznoraznih decentraliziranih aplikacija. 

SDK (Software Development Kit) se sastoji od 4 glavna dijela:

  • Consenzus algoritam: koristi se Delegated Proof of Stake
  • Sidechain: daje mogućnost kreiranja blockchaina neovisnog od glavnog lanca
  • Back-end: personalizirani kod koji služi programerima za kreiranje decentraliziranih aplikacija
  • Front-end: korisničko sučelje čije su komponente javne

Cijena kriptovalute Lisk kroz povijest

Kriptovaluta Lisk se pojavila na tržištu u svibnju 2016. godine. LSK se pohranjuje na walletu, odnosno novčaniku posebno dizajniranom kako bi bio siguran od krađe tokena. Najpoznatiji od njih su: Lisk Hub koji je najviše user friendly od svih novčanika, pa ga najviše koriste korisnici, dok su neki od drugih novčanika još i Lisk Core i Lisk Mobile.

Cijena kriptovalute LSK se u početku kretala oko 2 dolara, da bi uslijedio nagli pad i cijena se ustalila na vrijednosti od ispod jednog dolara. Vrijednost LSK tokena je sve do polovice 2017. godine bila ispod jednog dolara, a najnižu razinu LSK je dosegnuo 1. ožujka sa cijenom od 0,10$ za 1 LSK.

Cijena kriptovalute Lisk od početka do 27.03.21.

U sveopćoj euforiji koja je nastupila krajem 2017. i početkom 2018. godine LSK je svakako bio jedan od najvećih dobitnika. Svoj vrhunac je dosegnuo 7. siječnja 2018. godine kada je cijena iznosila astronomskih 34.92 dolara. U samo 10 mjeseci cijena LSK je narasla čak 350 puta.

Imajući na umu da je kriptovaluta u tom trenutku bila i relativno dugo na tržištu, ovakav rast je čak i za pojmove kriptovaluta fascinantan.

Kako to obično biva, tko visoko leti, nisko pada, tako je i LSK u stagnaciji tržišta koja je uslijedila bio jedan od najvećih gubitnika. Njegova cijena se već krajem 2018. godine ustalila na razini između 1 i 2 dolara, da bi 2019. i 2020. godinu, LSK dočekao na vrijednostima ispod 1 dolara.

Naravno, nedavni rast cijena kriptovaluta pozitivno je utjecao i na LSK, ali on je još daleko od svojih najsjajnijih dana od prije 3 godine.

Lisk je konkurencija Ethereumu

Ethereum je 2013. godine osmislio Vitalik Buterin, jedno od najpoznatijih lica u svijetu kriptovaluta.

Ethereum je trenutno druga najvrijednija kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti

Nakon Bitcoina najveća je i najpoznatija kriptovaluta na svijetu. Financiran je putem crowd-funding kampanja.

Kao i Lisk temelji se na blockchain tehnologiji te za cilj ima omogućiti programerima izradu decentraliziranih aplikacija preko svoje platforme. Otvorena je platforma koja omogućava bilo kome da na njemu napravi decentraliziranu aplikaciju putem pametnih ugovora koje izvršava blockchain tehnologija.

Za razliku od Liska, Ethereum trenutno koristi Proof of Work konsenzus algoritma. Radi toga ima nešto i sporije vrijeme stvaranja bloka od Liska, koje iznosi prosječno 15-20 sekundi za izradu jednog bloka, radi čega malo sporije provodi transakcije nego Lisk.

Ethereum za svoj radi koristi token Ether (ETH) koji kao nagradu za potvrđivanje transakcija u blockchainu dobivaju rudari, dok korisnici Ethereum blockchaina plaćaju naknade za korištenje tehnologije u ETH tokenima.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari