Utorak, 25 lipnja, 2024
spot_img
HomeBlockchainKriptovaluta EOS - Brza, fleksibilna i usmjerena prema naprijed

Kriptovaluta EOS – Brza, fleksibilna i usmjerena prema naprijed

Digitalna valuta EOS ima ogroman potencijal jer nudi rješenja koja druge kriptovalute ne mogu ponuditi. Direktna je konkurencija Ethereum blockchainu i smatra se mnogo naprednijim od njega, a više o njegovim značajkama saznajte u nastavku teksta.

Projekt EOS je započeo u 2017. godini, od strane kompanije block.one koja svoje sjedište ima na Kajmanskim Otocima, jednoj od najpoznatijih i najpopularnijih svjetskih oaza. Tvorac EOS sustava je Dan Larimer, koji je između ostalog vlasnik BitShares mjenjačnice i Steem platofrme.

EOS kriptovaluta

Kriptovaluta EOS je decentralizirani sustav koji je, kao i većina drugih kriptovaluta, temeljen na blockchainu. Sličnu namjenu ima kao LISK i Ethereum, pa tako  i EOS služi za razvoj i prodaju decentraliziranih aplikacija na svojoj platformi.

Paralela se može provući s Google Play i Apple App Store koji su direktni konkurenti, jedina razlika je što LISK, Ethereum i EOS djeluju u području decentraliziranih aplikacija. Kriptovaluta EOS podržava sve potrebne uvjete koji su potrebni kako bi poduzećima i pojedincima omogućio razvoj decentraliziranih aplikacija temeljenih na blockchainu.

EOS sustav se sastoji od dva ključna elementa. Prvi se naziva EOS.IO i on je ključan za operativnu funkciju sustava, odnosno on se brine da blockchain funkcionira normalno.

Drugi se naziva EOS, i on je token, točnije kriptovaluta EOS sustava. Blockchain EOS koristi delegirani Proof of Stake konsenzus algoritma koji je mnogo učinkovitiji i brži od Proof of Work konsenzusa.

Blockchain EOS

Cilj kriptovalute EOS je da ponudi programerima najbolje rješenje za izradu decentraliziranih aplikacija na svom blockchainu. Već spomenuti EOS.IO nudi veću skalabilnost, fleksibilnost, veću i lakšu mogućnost korištenja i jedinstveni mehanizam.

Također EOS na revolucionaran način nastoji poboljšavati obavljanje transkacija putem blockchaina. U tom pogledu EOS ima dva cilja:

  • U potpunosti eliminirati transakcijske troškove – Putem vlasničkog modela, u kojem korisnici mreže posjeduju tokene i na osnovu tih tokena su u mogućnosti koristiti mogućnosti mreže proporcionalno broju tokena koje posjeduju (a jedna od mogućnosti mreže je i obavljanje transkacija).
  • Riješiti problem skalabilnosti – EOS tvrdi da imaju mogućnost obavljanja preko milijun transkacija u sekundi.

Kako radi kriptovaluta EOS?

Jedan od prvih sustava koji je uveo delegirani Proof of Stake način donošenja konsenzusa je upravo EOS. Navedeni sustav kao dokaz ne traži potvrdu o radu nego potvrdu o ulogu, što sustavu daje nekolicinu prednosti poput:

  • brže obrade transakcija
  • veće skalabilnosti
  • nije potreban utrošak električne energije za rudarenje
  • ne zahtjeva hardvere s boljim performansama.

Kod ovakvog sustava, za potvrdu transakcije izabire se između 20 do 101 računala, odnosno delegatora koji služe za provjeru i validaciju transkacije.

EOS nudi veliku brzinu transakcija

EOS.IO je nužan za funkcioniranje sustava, omogućuje rad programerima na sustavu te se brine da isti funkcionira besprijekorno. S druge strane, programerima je dovoljno držati EOS token kako bi mogli sudjelovati u mreži, koristiti njene resurse i izrađivati decentralizirane aplikacije na njoj.

EOS sustav nema potrebu za rudarenjem tokena, već ima inovativan način raspodjele tokena. Umjesto rudarenja, postoji proizvođači blokova koji proizvode dodatni broj potrebnih blokova i za rad dobivaju EOS tokene. Proizvođači blokova tada objavljulju koju naknadu traže za izvršeni rad, a cijena rada se određuje tako da se uzme medijan vrijednosti. Medijan je broj koji distribuciju dijeli na pola. Često ga se krivo povezuje s aritmetičkom sredinom koja je prosječna vrijednost skupa.

Proizvođači tokena mogu zloupotrijebiti svoj položaj pa kolektivno tražiti veću plaće od realne. Zbog toga je EOS uveo mehanizam po kojem godišnji porast ponude ne smije biti veći od 5%.

Kriptovaluta EOS ima i zanimljiv način distribucije tokena, skraćeno distribucija tokena izgleda ovako:

  • 200 milijuna tokena (20%) je distribuirano u razdoblju od 26. lipnja. 2016. godine do 1. srpnja. 2017. godine
  • 700 milijuna tokena (70%) je distibuirano u narednih 350 dana u iznosu od 2 milijuna tokena svaki dan
  • 100 milijuna tokena (10%) je rezervirano za vlasnike block.one i ovi tokeni će biti pušteni na tržište periodično u razdoblju od 10 godina

Cijena kriptovalute EOS kroz povijest

Cijena kriptovalute EOS je kroz svoju kratku povijest prošla brojne skokove i padove. Trgovanje je počelo u srpnju 2017. godine te možemo slobodno reći da je to bilo pravo vrijeme za lansiranje kriptovalute na tržište.

Ubrzo se dogodio svima nam poznati rast cijena kriptovaluta u drugoj polovici navedene godine i početkom iduće. No, EOS je imao malo drugačiju krivulju rasta. Iako bi svi očekivali njegovu eksploziju u navedenim mjesecima, njegov rast je započeo u prosincu 2017. godine kada je cijena od 2,60$ kojima se trgovalo u srpnju narasla na preko 10 dolara za 1 EOS token.

Uslijedio je pad na tržištu kriptovaluta, no EOS je ne samo zadržao svoju vrijednost, nego je i narastao na rekordnih 22,89$, cijena kojom se trgovalo 29. travnja 2018. godine.

Već krajem iste godine EOS je pao na ispod 2 dolara po tokenu te uz blage skokove i padove EOS je zadržao konstantu trgovanja između 2 do 5 dolara po 1 EOS tokenu.

EOS cijena od početka do 25.03.21.

Takvu cijenu je zadržao i dan danas, kada u vremenu ogromnog rasta cijena kriptovaluta, njegova cijena iznosi 3,71$ (na dan pisanja teksta 25.03.2021.), što je neznantno veće od njegove cijene na početku trgovanja.

Digitalna valuta EOS je daleko od svojih najsjajnijih dana, pogotovo što se tiče cijene i tržišne kapitalizacije, no ono što smo dosad naučili da nikoga ne može otpisati ili slaviti u svijetu kriptovaluta.

Ethereum je sličan EOS blockchainu

Ethereum i EOS vezuje dosta sličnosti. Platforma EOS je rađena na Ethereum platformi i koristila je ERC-20 tokene. Oboje služe kako bi pomogli programerima za izradu pametnih ugovora i decentraliziranih aplikacija.

EOS ima nešto bolje performanse od Ethereuma, koji može obraditi od 15-20 transkacija u sekundi, dok EOS-ovi tvorci spominju mogućnosti i preko milijuna transakcija u sekundi. Iako ima puno bolje performanse od Ehereuma, EOS još nije niti blizu popularnosti koju ima platforma napravljena od strane Vitalika Buterina 2013. godine.

Ethereum je druga najveća kriptovaluta na svijetu, mjesto koje drži praktički od svog osnutka i neda se nikako skinuti odatle iako joj je često prognoziran pad nauštrb mlađih i „boljih“ konkurenata.

Budite u toku!

Primajte novosti o Bitcoinu i ostalim kriptovalutame te bonusima na mjenjačnicama.

POTPUNO BESPLATNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglasi -spot_img

Najpopularnije

Posljednji komentari